Останніми роками інверторний кондиціонер справив справжній фурор ринку кліматичної техніки. Спліт-системи цього типу почали випускати усі великі бренди. Виробники запевняють, що інвертор в рази кращий за звичайний кондиціонер. А його трохи вищу ціну окупають у перший рік користування за рахунок економії електроенергії. Давайте розбиратися, в чому особливість інверторного кондиціонера, чи справді він такий гарний і чи варто купувати його для дому.

Кондиціонер в інтер'єрі будинку на сірій стіні

Чим інверторний кондиціонер відрізняється від звичайного?

Головна відмінність – можливість регулювання потужності компресора. Звичайний кондиціонер працює за принципом on/off. Його компресор функціонуватиме, поки температура в кімнаті не досягне заданого значення, а потім вимкнеться. У інверторного кондиціонера потужність налаштовується (автоматично та вручну) у межах 10% - 100%.

Що дає? По-перше – плавне регулювання температури. Якщо зі звичайним кондиціонером коливання температури через цикли включення та вимикання становить 3°С, то з інверторним – до 0,5°С. Такі перепади не відчуваються. По-друге – це економніше споживання електроенергії. А по-третє, більший термін служби самого кондиціонера.

Єдине, що інверторний кондиціонер програє звичайному – це ціна. У середньому інвертори коштують дорожче. Але за рахунок великого асортименту можна знайти відповідну кліматичну техніку економ, середнього та преміального цінового сегмента.

Якими є інверторні кондиціонери?

Асортимент інверторів дуже великий. Наприклад, у каталозі магазину «Кондиціонери України» на сайті https://air-conditioner.ua/invertornye-kondicionery/ можна переглянути всі існуючі різновиди. Інвертори різняться:

  • Спосіб встановлення. Є настінні, стельові та підлогові моделі.
  • Кількість блоків. Для будинку призначені спліт-системи з внутрішнім та зовнішнім блоком та мульти спліт-системи, у яких один зовнішній блок та декілька внутрішніх (для встановлення в різних кімнатах).
  • Потужністю. Від цього параметра залежить площа, яку кондиціонер здатний охолодити або обігріти. Вона становить від 10 м 2 до 250 м 2 .
  • Здатність працювати на обігрів при різних температурах навколишнього середовища (від -10 ° С до -35 ° С).
  • Наявність Wi-Fi модуля та можливість дистанційного керування.

Скільки заощаджує інверторний кондиціонер?

Якщо порівнювати споживання електроенергії інверторного та звичайного кондиціонера в однакових умовах, інвертор працює більш економно. Завдяки відсутності циклів включення та вимкнення у вас вийде заощадити 30%.

Кондиціонер у квартирі біля дивана де лежить дівчина

Що краще для будинку – звичайний чи інверторний кондиціонер?

Звичайні моделі добре підходять для приміщень, в яких є різкі перепади температури через постійне відчинення дверей (магазини, бізнес-центри, офіси). А в домашній обстановці, де таких температурних перепадів немає, краще проявить себе інверторний кондиціонер. Він плавно регулює температуру і менше шумить (шляхом знижених обертів вентилятора), тому перебувати в кімнаті з працюючим кондиціонером комфортно. Інверторна спліт-система оптимально підходить для вітальні, спальні, домашнього кабінету чи кухні.