Після презентації смартфонів iPhone 14 Apple оновили лайнап сучасних пристроїв. Другим бюджетним смартфоном у лінійці після SE став iPhone 12, у той час як базовий 11 вибув зі списку. Чи означає це, що Айфон 11 не відповідає сучасним стандартам і краще купити 12-й? Розбираємось на відмінностях Айфон 12 та його попередника і намагаємося зрозуміти, який гаджет — найзбалансованіший у 2022 році.

iphone-11-vs-12

Можливості екрану

За характеристиками дисплей iPhone 12 може здатися краще. Гаджет оснащений екраном Super Retina XDR, це OLED-панель, на відміну IPS-матриці 11-го Айфона. Чому OLED-дисплей iPhone 12 кращий? Він має більш високу роздільну здатність - 2532х1170 пікселів. 11-е покоління отримало матрицю 1792х828 пікселів.

Технологія OLED робить дисплей яскравішим при прямому сонячному світлі (максимальний показник — 1200 нит проти 650 у iPhone 11), а також забезпечує покращений візуальний досвід, оскільки матриця підтримує HDR 10 та Dolby Vision.

Дисплей iPhone 12 міцніший, ніж в iPhone 11, оскільки він оснащений новим керамічним покриттям Apple Ceramic Shield. Це покриття поверх скла збільшує рівень захисту від падінь, хоч і не підвищує стійкість до подряпин.

З іншого боку IPS-матриця має свої сильні сторони:

  • відсутність ШІМ — мерехтіння OLED-панелі викликає втому очей і провокує головний біль;
  • природна передача кольору — зображення в дисплеях OLED перенасичене, з підвищеною контрастністю.

Деякі покупці готові жертвувати вищою роздільною здатністю на користь переваг IPS в iPhone 11 .

Система камер

iPhone 12 оснастили оновленим блоком камер, що підвищує можливості під час зйомки в умовах недостатнього освітлення. Основний сенсор у 12-му отримав апертуру f/1.6, у 11-го – f/1.8. Конфігурація інших камер у гаджетів ідентична. У реальних умовах використання різниця між iPhone 12 та iPhone 11 у плані зйомки незначна. Користувач отримує знімки стабільно хорошої якості.

Що стосується відео, iPhone 12 має більшу гнучкість, ніж попередник, оскільки підтримує Dolby Vision HDR. Це формат відео, який дозволяє знімати ширший динамічний діапазон, що призводить до покращеної передачі кольору і деталізації.

Більшість користувачів Dolby Vision HDR не потрібні. Він корисний тільки в ситуаціях, яким необхідно використовувати професійне програмне забезпечення для корекції кольору при редагуванні відео.

IPHONE 11 VS IPHONE 12 - ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Продуктивність та автономність

iPhone 12 оснащений чіпом Apple A14 Bionic, який забезпечує на 15% більш високу продуктивність порівняно з A13 Bionic у iPhone 11.

Головна перевага A14 полягає в тому, що він забезпечує на 30% більшу енергоефективність порівняно з A13, що збільшує час автономної роботи. Але якщо вірити інформації із сайту Apple, обидва пристрої мають однаковий час відтворення відео – 17 годин.

Враховуючи вищесказане, для хорошої продуктивності та часу автономної роботи можна вибирати будь-яку з моделей: обидва пристрої мають достатній запас потужності та відповідатимуть вимогам довгі роки. Якщо ви хочете продовжити актуальність смартфона, рекомендуємо iPhone 12, оскільки він отримуватиме оновлення програмного забезпечення довше, ніж iPhone 11.

Ціни та висновки

iPhone 11 можна купити за 19 199 грн., iPhone 12 коштує 25 819 грн. Чи варто покращений дисплей, більш висока продуктивність та збільшений термін підтримки – кожен користувач вирішує сам.