Антикварні монети приваблюють багатьох клієнтів спеціалізованих магазинів. Такі гроші коштують значно більше свого номіналу, а якщо вони виготовлені з дорогоцінних металів, то їхня цінність здатна здивувати. Вирішивши продати або купити антикварні монети, дуже важливо правильно їх оцінити.

Стан монет: як на ціну впливає безпека

Коли проводиться оцінка монет, перше, на що звертають увагу – це їхній стан. Навіть найрідкісніший екземпляр, який погано зберігся, не буде оцінено високо. Існує 10 видів стану металевих грошей, а саме:

  1. Poor - монети, що погано збереглися. Це переважно грошові знаки з механічними пошкодженнями, наприклад вм'ятинами та дірками, стертим номіналом та/або зображеннями. Їхня оцінка онлайн буде мінімальною.
  2. Fair – слабко ідентифіковані. Сюди відносяться подряпані екземпляри, що практично стерлися. Такі цікаві тільки в тому випадку, якщо належать до унікального тиражу або є дуже давніми.
  3. AG – пошкоджені гроші, але з легендою, що читається (без застосування спеціальних приладів).
  4. G – середній варіант, на аверсі та реверсі помітні основні контури малюнків. Написи та дата випуску проглядаються гірше.
  5. VG – це практично всі монети Античності та Середньовіччя з легендою, що добре читається, і мінімальними пошкодженнями.
  6. F – металеві гроші, які довго перебували в обігу. Вони можуть бути згладжені малюнки. Стерті деякі дрібні деталі рельєфу, але загалом вони добре читаються.
  7. VF - відмінний стан. Допустимі невеликі подряпини, незначне зношування.
  8. XF – що максимально збереглися, на них не повинно бути видимих пошкоджень. Оцінка золотих монет такого ступеня безпеки може досягати сотень тисяч доларів, але лише за умови, що екземпляр дуже рідкісний.
  9. AU - практично не були в обігу, дрібні пошкодження (їх можна розглянути лише з використанням спеціальних приладів).
  10. UNC – легендарний стан, рідкісні монети, які не перебували в обігу.

Кваліфіковані оцінювачі компанії «Оцінка-Покупка» досконально розуміються на всіх специфікаціях зазначених варіантів безпеки. Це означає, що ви можете бути впевнені у чесній та реальній оцінці представлених екземплярів.

Інші фактори оцінки

Є й інші критерії, що впливають визначення вартості монет. Наприклад, історична цінність. Примірники, пов'язані з якоюсь значущою подією, знаменитістю, коштуватимуть дорожче, ніж такі самі, але без історії.

Оцінка срібних монет, які виконані у певному художньому стилі, буде вищою. Річ у тім, що неперевершена робота майстра цінувалася у всі віки. Це стосується складності дизайну, рельєфності зображення та інших елементів.

Має значення тираж. Багато зразків карбувалися в невеликій кількості, часто присвячувалась до певної події. Чим рідше зустрічається монета, тим її ціна вища. Навіть наявність деяких дефектів, особливо якщо вони пов'язані із загальновідомими історичними подіями, підвищує її вартість.

Має значення також цінність металу. Логічно, що грошові знаки з дорогоцінних металів будуть дорожчими, ніж із недорогоцінних. Але варто врахувати, що цей критерій неоднозначний – на фінальну вартість впливають зазначені вище фактори.

Якщо вирішили купити або продати антикварні металеві гроші, слід довіряти перевіреним ресурсам. Наприклад, із компанією «Оцінка-Покупка» співпрацюють незалежні експерти, тому в реальності запропонованих цін можна не сумніватися. Оцінка золотих монет, срібних грошових знаків, виробів із платини та паладію, а також із недорогоцінних металів тут проводиться чесно, з дотриманням основних правил.