П

аркет у будинку - це вигідна інвестиція в екологічне покриття з довгостроковим експлуатаційним ресурсом. На нього "мода" не пройде ніколи. При кваліфіковано виконаному укладанні та належному догляді тепла натуральна підлога стає окрасою будь-якого приміщення та зберігає свої початкові експлуатаційні якості десятиліттями. Що ж потрібно знати споживачеві, щоб паркетне покриття тішило його завжди?

Зміст

1. Основні причини руйнування паркету

2. Як впливає вологість на деформацію ламелей

3. Особливості догляду в зимовий та літній періоди

4. Різновиди паркету та специфіка захисту від зносу

4.1 Лаковане покриття

4.2 Полірована підлога

5. У чому полягає регулярний догляд

5.1 Захист від пошкоджень

5.2 Особливості вологого збирання

5.3 Сухе чищення

6. Правильне використання засобів для догляду

6.1 Лаковий захист

6.2 Масляний або восковий захист

Паркет - это роскошь, качество и незыблемая классика напольного покрытия.
Паркет - це розкіш, якість та непорушна класика підлогового покриття.

Основні причини руйнування паркету

Серед основних причин руйнування паркету виділяють:

  1. Недостатнє опалення або його відсутність. Вже за 10 градусів і нижче йде деформація, а при промерзанні паркету — підлога руйнується.
  2. Надмірно висока температура повітря (більше 30°С) та відсутність вентиляції при тривалому нагріванні.
  3. Подряпини від кігтів домашніх тварин.
  4. Ушкодження під час пересування меблів.
  5. Порушення цілісності шарів плитки від вдавлювання шпильками, підборами, іншим взуттям з набійками.
  6. Оздоблення, ремонт приміщення тривалістю понад 5 днів, що викликають зміну мікроклімату.
  7. Використання зрошувальних приладів для створення підвищеної вологості при поливі кімнатних рослин.
  8. Забруднення пилом, піском, брудом, абразивами призводить до руйнування поверхневого шару деревини.
  9. Удари тяжкими предметами.
  10. Неправильне провітрювання кімнат, що супроводжується різкими перепадами температури.
  11. Вплив агресивних рідин: сечі тварин, миючих засобів, барвників.

Як впливає вологість на деформацію ламелей

Вологість повітря в приміщенні - перше, від чого залежить довговічність покриття. Висока гігроскопічність деревини дозволяє легко абсорбувати вологу із зовнішнього середовища та віддавати її назад. Вологовміст залежить від породи дерева і впливає на деформацію штучного покриття. У міжсезоння спотворення розмірів може бути значним, що виявляється в утворенні щілин між щитами або окремими плашками. Увімкнення опалювальної системи та підвищення температури сприяє деформації підлоги. При насиченому вологому повітрі габарити ламелей збільшуються, краї піднімаються.

Підтримувати оптимальний мікроклімат у приміщенні, коригуючи його параметри при відхиленні від заданих, допоможе термогігрометр. Нормальними умовами експлуатації паркету вважаються:

  • 20-25С – температура зовнішнього середовища;
  • 45-60% - відносна вологість повітря усередині приміщення.

Відсотковий вміст рівноважної вологості в паркетному матеріалі при відносній її величині повітря 50% і температурі +20°С становить 9%. При 30% та +25°С відповідно цей показник прагне до 5%.

Используйте термогигрометр, что поддерживать оптимальные условия для паркетного напольного покрытия.
Використовуйте термогігрометр, що підтримуватиме оптимальні умови для паркетного підлогового покриття.

Особливості догляду в зимовий та літній періоди

Для видалення надлишку вологи в повітрі влітку, яка сягає 90-95%, приміщення потрібно провітрювати якнайчастіше в суху погоду, і закривати вікна під час дощу. Потрапила на підлогу, навіть у незначній кількості рідина терміново витирається. В іншому випадку покриття може спушитися, розбухнути. Взимку, при включеному опаленні та тепловому випромінюванні, нагрівання повітря вище 25 градусів висушує підлогове покриття. Вологість вбирається у 20-40%. Уникнути утворення щілин у паркеті допоможе покриття лаком, а від розсихання захистять: акваріум, кімнатні рослини та фонтанчики. Уникнути деформації ламелів від різкого перепаду температур допоможе правильно організована аерація приміщення: вікна та фрамуги відкриваються не повністю, а лише на провітрювання. Прорив системи опалення, коли підлога залишається залитою тривалий час, вимагає обов'язкового шліфування покриття та просушування протягом 1-3 місяців.

Різновиди паркету та специфіка захисту від зносу

Лаковане покриття

Після нанесення лаку протягом 15 днів пил з поверхні збирається лише пилососом або волосяною щіткою. Потім можна додати вологе протирання м'якою тканиною без застосування абразивних та агресивних миючих засобів. Забруднення, що з'явилися, видаляти краще хімічно нейтральними до лакового покриття екологічними клінерами. Особливої уваги у перші 5-7 років при нормальній експлуатації паркет не потребує. Згодом знадобиться шліфування та оновлення або повна зміна лакового покриття. Різноманітність засобів догляду дозволяє за бажання організувати навіть інший колір паркету.

Полірована підлога

Стійкий до навантажень, але потребує більш ретельного догляду. Просочення на основі рослинних олій, бджолиного воску проникає в поверхневий шар, підвищуючи його зносостійкість. Олійний склад вигідно підкреслює красу структури породи дерева, робить її з часом більш насиченою. Догляд полягає в прибиранні пилососом і вологою протиркою ганчіркою. З метою профілактики щорічно 2-3 рази паркет обробляється просочення, що містять віск.

Полированный пол менее склонен к повреждениям, однако требует тщательного ухода.
Полірована підлога менш схильна до пошкоджень, проте вимагає ретельного догляду.

У чому полягає регулярний догляд

Підтримка паркетної підлоги в хорошому стані потребує комплексного підходу. Він полягає у створенні оптимальних мікрокліматичних умов, захисті від механічних пошкоджень, регулярному прибиранні, періодичних захисних заходах.

Захист від пошкоджень

  1. Регулярно обрізати пазурі домашнім вихованцям. Дрібні подряпини усуваються за допомогою спеціальних відновлювальних складів. Більш серйозні пошкодження вимагають шліфування підлоги та її покриття лаком.
  2. Віддавати перевагу меблям з гумовими або пластмасовими коліщатками. Під ніжки предметів інтер'єру доцільно помістити спеціальні прогумовані, повстяні підбійки або наклеїти на них шматочки фетру.
  3. Не допускати попадання аміакмістких рідин на паркет. Якщо це все ж таки трапилося, то слід негайно їх видалити. Щоб уникнути появи сколів, тріщин, вм'ятин, обов'язково знімати вуличне взуття або перевзутися в м'які тапочки.
  4. Використовувати килими, доріжки. Періодичне очищення, у тому числі паркету під ними, допоможе мінімізувати рознесення піску по квартирі, видалити бруд.
  5. Дотримуватися обережності та акуратності в побуті. Це знижує ризик падіння важких предметів та псування паркету.
  6. Захищати покриття від попадання прямих сонячних променів, щоб зміна кольору ламелей поступово відбувалася рівномірно.

Особливості вологого збирання

Вони пов'язані з негативним впливом надлишкової вологи та набуханням дощок. Тому використовувати звичайні пристрої з опцією вологого очищення, але низькою герметичністю не можна. Спеціальні миючі пилососи для паркету компактні, виконують вологе прибирання без зайвого зволоження. Ще один спосіб - вимити ретельно підлогу віджатим м'якою ганчіркою з подальшим обов'язковим його просушуванням. Лаковане покриття після збирання натирається поліроллю з водовідштовхуючим ефектом. Якщо протирається паркет із масляно-восковим покриттям, у воду обов'язково додається розчинний захисний віск.

В якості альтернативи підлогу можна вимити аерозоллю або спеціальними концентрованими безлужними препаратами, які залишають після обробки статі ніяких слідів.

Необходимо проявить особую осторожность при влажной уборке паркета.
Необхідно виявити особливу обережність при вологому прибиранні паркету.

Сухе чищення

Проводиться м'якою ганчіркою — бавовняною або з мікрофібри. Але краще збирати абразивні піщинки, що завдають пошкодження верхньому шару паркету, у важкодоступних місцях кімнати за допомогою потужного пилососа – 300-500 Ватт. Спеціальна ворсиста насадка з натуральної сировини, м'який хід не залишають слідів коліс у силіконовій оболонці дозволить прибрати пил, що накопичився, без шкоди для покриття. Регулярне сухе прибирання має виконуватися не рідше 2 разів на тиждень.

Правильне використання засобів для догляду

Лаковий захист

Це застосування восковмісних поліролей, інших хімічних складів на водній основі, без запаху. Періодичність обробки паркету залежить від призначення приміщення. У будинку або квартирі достатньо одного нанесення 2-3 місяці. У місцях великого скупчення людей, меблів - офіси, школи, магазини хоча б 1 раз на місяць або навіть частіше. Потрібно стежити, щоб паркет постійно покривав хоча б тонкий шар захисного лаку.

Лаковая защита позволяет не допустить повреждение покрытия.
Лаковий захист дозволяє не допустити пошкодження покриття.

Масляний або восковий захист

Не утворює поверхневого шару, а проникає в дрібні пори дерева, купує їх, не даючи просочитися волозі та забруднювачам. Періодичність нанесення мастики 1 раз на 3-4 місяці. За мінімальних витрат часу вже через 24 години паркет можна експлуатувати. Відновлення полягає в локальному перешліфуванні лише пошкоджених місць. Профілактика підлоги з масляно-восковим покриттям проводиться в такому порядку:

  • покриття ретельно миється і просихає 6-7 годин;
  • на дерев'яні ламелі рівномірно щіткою наноситься масляна суміш;
  • після закінчення 7-10 хвилин її надлишки видаляються м'якою ганчіркою;
  • через 24 години підлога покривається захисним шаром воску.
Масляная или восковая защита действует на уровне мельчайших пор в материале, что позволяет сохранить его первозданный вид.

Паркетне покриття під ногами – це корисно, красиво, надійно, довговічно. А з погляду дизайну інтер'єрів, паркет є універсальним матеріалом, оскільки підходить під будь-яку стилістику. Вибираючи паркет, просто будьте готові до регулярного та якісного догляду за ним. Втім, це стосується будь-якого натурального матеріалу.