Доглянутий плодовий сад – це прикраса будь-якої ділянки. А якщо він вирощений своїми руками, то стає справжньою гордістю садівника. У цій статті ми розповімо, як виростити плодовий сад із нуля.

Ці базові принципи допоможуть закласти основу здорового та гарного саду. А коли дерева підростуть, ви зможете перетворити сад на справжній витвір мистецтва.

Допоможе нам у цьому наш партнер та добрий друг — інтернет-магазин насіння, бульб, цибулин, саджанців квітів, овочів, плодово-ягідних культур "Яскрава Клумба"

А тепер пропонуємо коротко ознайомитися з інструкцією для садівника-початківця.

Підготовка ділянки та купівля рослин

Спочатку потрібно розчистити та вирівняти ділянку. Якщо на прибудинковій території залишилося коріння старих дерев або чагарників, їх обов'язково потрібно викорчувати. Щоб спростити собі завдання, можна замовити для роботи трактор.

Коли ділянка буде готова, закуповуйте саджанці. Замовляти рослини варто у перевірених розсадниках. Щоб саджанці точно прижилися, вибирайте деревця із закритою кореневою системою. Перед покупкою коріння обов'язково потрібно перевірити, подивившись на них через зливні отвори або повністю витягнувши рослину з горщика. Якщо коренева система сильна, ви побачите, що вона повністю обвивати ком землі.

Плодові саджанці у магазині Яскрава клумба

Найкраще висаджувати рослини відразу після покупки. Якщо зробити це не виходить, стежте, щоб земля в горщиках залишалася вологою.

Розмітка саду

Дуже важливо правильно розподілити рослини на ділянці, тому перед посадкою завжди потрібно робити детальну схему саду. По периметру слід висаджувати великі культури, такі як груші, яблуні, абрикоси та черешня. Вони захищатимуть інші дерева від вітру.

Важливо дотримуватися правильної відстані між деревами. Воно буде залежати від розміру крони. Наприклад, для яблунь – це 3 м на кожну сторону, для абрикосів – 2,5 м.

Підготовка ґрунту та висаджування рослин

Висаджувати дерева найкраще на заході сонця, коли спаде спека. Під кожен саджанець потрібно викопати яму розміром не менше 70х70 см. Якщо ґрунт родючий, яма може бути меншою.

Йому потрібно заповнювати таким чином:

  1. Перший шар — солома або тирса для розпушення ґрунту.
  2. Потім шар кропиви чи інших бур'янів. Вони розкладатимуться і виконуватимуть роль підживлення.
  3. Третій шар — земля впереміш з тирсою.
  4. Коли яма буде заповнена наполовину, слід засипати її чистою землею.
  5. Для посадки потрібно залишити ямку, глибина якої відповідатиме висоті горщика із саджанцем.
  6. Перед висадкою в ямку засипаються всі добрива: біогумус, розкислений торф, який забезпечить нейтральну кислотність ґрунту, мінеральні добрива та кісткове борошно.

Зверніть увагу, що при посадці рівень ґрунту повинен бути на 4-5 см вище за кореневу шийку рослини. Це важливо, оскільки згодом дерево трохи «опуститься» і буде розташоване на одному рівні із землею.

Після посадки дерево потрібно рясно полити. Для великих саджанців, як яблуні та груші, може знадобитися до 5 відер води.

Для підготовки матеріалу використовувалось відео “Плодовий сад із нуля. Правила посадки”