Навіть найякісніший матрац потребує регулярного догляду. Це забезпечить його довговічність та здоровий сон відпочиваючого. Як правило, особливої турботи такі вироби не потребують, але чим довше воно використовується, тим більше зусиль необхідно докладати для підтримки його в хорошому стані.

Як правильно протирати матрац

Навіщо потрібен наматрацник

Наматрацники захищають виріб від різних зовнішніх забруднень та проникнення в нього частинок пилу. Деякі моделі додатково мають властивість коригувати жорсткість спального місця.

Випрати або почистити наматрацник набагато економніше, ніж придбати новий матрац. Залежно від виду виробу виробники надають рекомендації щодо догляду за ним: оптимальну температуру прання, найбільш підходящі засоби для чищення та ін. Головне, що почистити, випрати або навіть купити новий знімний чохол набагато простіше і дешевше, ніж замінити зіпсований матрац.

Правила чищення матраца

Ортопедичні матраци погано переносять контакт із водою. Тому пил з поверхні виробу рекомендується видаляти виключно методом сухого чищення за допомогою пилососа. Для цього не менше 1 разу на 3 місяці необхідно зняти наматрацник і ретельно пропилососити аксесуар з обох боків. У літню пору, коли у повітрі витає більше частинок пилу, таку процедуру бажано робити частіше.

Але що робити, якщо забруднення проникло через чохол? У цьому випадку пляма можна прибрати за допомогою спеціального засобу для виведення плям, призначеного для відповідного виду текстилю. Якщо забруднення не сильне, можна спробувати застосувати вологі серветки, що очищає спрей або олівець. Противники хімічних методів чищення для видалення забруднень можуть використовувати перевірені народні засоби: сіль, соду, мильний розчин, перекис водню, тальк.

Важливо! Забороняється використовувати для сушіння вологої після чищення ділянки ортопедичного матраца обігрівальні прилади: фен, праска. Під їх впливом тканина на виробі може бути деформована.

Як продовжити термін експлуатації

Існує кілька рекомендацій, які допоможуть значно продовжити термін експлуатації спального аксесуара.

  1. Якщо у вас у спальні високий рівень вологості, у повітрі активно розмножуватимуться хвороботворні мікроорганізми. Поступово вони поширяться і на матрац для ліжка. Щоб уникнути цього, регулярно провітрюйте кімнату, в ідеалі — забезпечте якісну циркуляцію повітря, наприклад, за допомогою кондиціонера.
  2. У місцях, схильних до постійного навантаження, з часом можуть виникати вм'ятини та нерівності. Тому кожні 3-4 місяці робіть переворот матраца за схемою «голова – ноги».
  3. Деякі моделі виробів виготовляються із застосуванням ефекту «зима – літо». Враховуйте це та перевертайте матрац залежно від пори року.
  4. Дотримуйтесь вагових обмежень, які вказує виробник аксесуара — вибирайте матрац за параметрами.
  5. Пружинний матрац не можна скручувати або згинати — це може призвести до пошкодження наповнювача.

Дотримання цих нехитрих рекомендацій забезпечить міцний, здоровий сон і значно продовжить термін служби виробу. Підібрати оптимальний для себе варіант матраца ви завжди можете на сайті магазину Алло.