Оренда квартири – це досить непередбачуваний процес. Ви можете спланувати все, знайти житло, домовитися з власником про всілякі нюанси, внести аванс за квартиру, а потім на горизонті з'являться якісь життєві обставини, через які оренду житла доведеться відкласти. Але аванс ви вже встигли віддати, і тепер хотіли б його повернути. Чи це реально? Чи погодиться орендодавець на повернення задатку на оренду квартири та що робити, якщо ні? Спробуємо розібратися!

У яких випадках та в які терміни можна повернути аванс за оренду квартири?

Авансом заведено називати гроші, які ви віддаєте власнику житла, знаючи, що ви плануєте жити у квартирі, і хочете, щоб вона поки що нікому не дісталася. Коли ви вносите аванс, потрібно скласти розписку, яка є підтвердженням того, що цей крок був виконаний.

При цьому дуже важливо, щоб розписка була складена правильно.

Якщо ви хочете мати можливість повернути завдаток за оренду квартири або аванс, то відразу домовляйтеся з власником квартири, що ви хочете написати розписку.

Там мають бути зазначені такі пункти:

  • дані орендодавця та орендаря (у тому числі паспортні);
  • місто, дата підписання;
  • адреса квартири;
  • характеристика житла (скільки кімнат, який поверх, яка площа тощо);
  • точна сума авансу (прописати числами та прописом). Зверніть увагу, щоб там було зазначено, що це саме аванс;

А для того, щоб повернути гроші, вам потрібно повідомити господаря квартири, що ви хочете забрати аванс і що ви передумали орендувати житло, оскільки знайшли варіант оренди через агентство нерухомості Києва. Звичайно, ви можете натрапити і на відмову. Таке часто трапляється. Але тоді одразу звертайтеся до суду та подавайте позов, адже це вважається безпідставним збагаченням.

Ще один важливий момент, що стосується того, як повернути аванс за оренду квартири у випадку, якщо ви відмовилися від житла, це оплата. Точніше те, гроші це чи карта. Якщо ви переказували гроші як аванс на рахунок, то у вас має бути завірена виписка про переказ коштів.

Як забрати аванс і не сваритися з орендодавцем?

Для того, щоб ви не потрапили в ситуацію, де аванс не вийде забрати або це доведеться робити через суд, завжди думайте, що всі кроки та домовленості потрібно фіксувати письмово. У разі оренди елітних квартир у Києві на тиждень ви ще можете допустити якісь помилки, так це не довготривалий варіант, але якщо це буде постійне житло, то не допускайте такого. Перейдіть за посиланням https://thecapital.com.ua/arenda-kvartir-v-kieve/ та довіртеся професіоналам.

Ви можете скільки завгодно домовлятися про щось з орендодавцем, але без відповідних розписок, договорів та інших документів це все залишається лише повітрям. Тому якщо ви не впевнені, що точно орендуватимете житло, за яке віддаєте аванс, відразу ж складіть розписку або оформіть завдаток за оренду квартири, щоб потім все обійшлося без скандалів та взаємних претензій.