Купівля, продаж та оренда нерухомості — складне завдання, з яким не впоратися без допомоги професіоналів. Агентство нерухомості Лавіда – це досвідчені фахівці, які орієнтовані на позитивний результат для всіх сторін договору. Але далеко не всім агенціям можна довіряти, бо тут, як і в будь-якій іншій сфері, трапляються шахраї.

Розберемося, як правильно вибрати агентство нерухомості, на що звертати увагу, щоб не зіткнутися з несумлінною компанією та не втратити гроші.

Вибір агентства нерухомості

Критерії вибору надійного агентства

Вибираючи, в яке агентство нерухомості краще звернутись, пам'ятайте, що ця компанія стане вашим представником на ринку. А тому зверніть увагу на такі моменти:

  • Місце розташування. Дуже важливо, щоб офіс компанії знаходився у зручному для вас районі. Проблематично щоразу для зустрічі з ріелтором їхати в інший кінець міста.
  • Репутація та авторитет. Надійне агентство нерухомості – це не завжди дорога реклама, безліч нагород та сертифікатів. Важливіше, скільки фірма працює на ринку та які відгуки про неї залишають реальні клієнти. Зверніть увагу на кількість філій, на те, чи бере участь агенція в профільних заходах. Це вказує на масштаби компанії та на визнання її на ринку.
  • Назва, вивіска та слоган. Вони не повинні бути надто яскравими та багатообіцяючими. Солідні фірми обіцяють лише те, що можуть виконати, щоби не розчарувати клієнта.
  • Професіоналізм працівників. Ріелтори повинні вміти знайти підхід до кожного клієнта, чути його побажання та не нав'язувати свою думку.
  • документація. Перевірте, які послуги згідно з договором надає компанія. Зверніть увагу на вартість та строки і лише після цього підписуйте договір. Не погоджуйтесь на підписання договорів з автоматичним продовженням. У угоді мають бути чітко вказані всі зобов'язання агентства.

Тільки враховуючи всі ці нюанси, ви зможете вибрати надійну та безпечну компанію, яка проводить чесні угоди. Поцікавтеся, яку відповідальність бере на себе керівництво щодо чесності правочину.

Не забувайте про правила безпеки

Якщо ви не хочете даремно витратити час і гроші, пам'ятайте про прості правила безпеки співпраці. Не зв'язуйтесь з компаніями, які вимагають оплати за перегляд об'єктів нерухомості. Це напевно шахраї. Крім того, пам'ятайте, що всі питання, пов'язані зі збиранням документів, повинні вирішувати ріелтори та юристи фірми. Перед тим, як вибрати агентство нерухомості, уточніть, чи не збираються ці завдання перекласти на вас.

Важливим моментом є знайомство з господарем квартири чи будинку. Уточніть, на кого зареєстрована нерухомість, хто її власник. Непоодинокі випадки, коли шахраї продають орендовану квартиру, а господар про це навіть не підозрює.

Узгодження важливих моментів

Вивчаємо умови договору

Якщо ви знайшли ріелторську компанію, яка вам сподобалася, одразу погодьте всі важливі деталі співробітництва. Розкажіть фахівцеві про свої побажання, про те, наскільки швидко ви хочете провести угоду, в якій валюті проводитиметься розрахунок. Обговоріть з експертом нерухомості майбутню стратегію продажу. Важливо, щоб агент чітко розумів очікування клієнта, тому обговорити потрібно всі дрібниці. Обов'язково слід узгодити письмово розмір комісійних та строки їх виплати. Основна мета досвідченого професіонала – досягнення бажаного результату кожної сторони договору з мінімальними витратами часу.