Установкою бойлера вирішуються всі проблеми водопостачання гарячої води до міської квартири або заміського будинку. Виникає лише одне питання, як вибрати бойлер, щоб за мінімальних витрат отримати максимальний ефект? Слід враховувати: технічні параметри пристрою, особливості конструкції та репутацію компанії виробника. У статті розглядаються виключно електричні прилади для підігріву води.

Основні критерії вибору бойлера

На початку цієї статті ми представляємо вам ретельно підготовлений та актуальний рейтинг бойлерів. Рейтинг складено на основі всебічного аналізу та порівняння, проведеного досвідченими фахівцями у цій галузі. У нашому огляді ми акцентуємо увагу на ключових характеристиках та параметрах, які вважаються вирішальними під час вибору бойлера для вашої квартири чи будинку.

Основна функція водонагрівача - це ефективний підігрів води та підтримка заданої температури. При виборі відповідного пристрою необхідно враховувати такі ключові параметри:

  1. Тип водонагрівача: Виберіть між проточним та накопичувальним водонагрівачем, враховуючи ваші потреби у гарячій воді.
  2. Продуктивність та обсяг: Визначте мінімально необхідну продуктивність та об'єм пристрою, щоб забезпечити безперервну подачу гарячої води.
  3. Потужність утройства: Враховуйте максимально допустиму потужність у контексті існуючої електропроводки вашого будинку.
  4. Конструкція та монтаж: Вибирайте форму резервуара та спосіб монтажу (підлоговий, настінний або в ніші під мийкою) залежно від доступного простору.
  5. Матеріал та покриття бака: Зверніть увагу на матеріал бака та його покриття для довговічності та корозійної стійкості.
  6. Конструкція електронагрівального елемента: Розгляньте особливості конструкції нагрівального елемента для забезпечення ефективності та безпеки.
  7. Виробник: Вивчіть репутацію та відгуки про фірму-виробника для вибору надійного та якісного пристрою.

Більш повний огляд із переліком існуючих видом бойлерів можна подивитися тут:

Якщо вам цікавий детальний огляд всіх існуючих видів бойлерів, ми рекомендуємо прочитати наступну статтю: https://10-boilers.com.ua/category/vydy-boyleriv/.

Электрический бойлер в ванной комнате
Електричний бойлер у ванній кімнаті

Класифікація бойлерів

Бойлери розрізняються за принципом дії, вони бувають: накопичувального та проточного типу. Крім того, вироби мають різну ємність, потужність нагрівального елемента та форму резервуара. Вони можуть встановлюватись вертикально або горизонтально, а є моделі, які можуть монтуватися способом вибору користувача. Розберемося у цих аспектах докладніше.

За об'ємом

Місткість водонагрівача визначається потребою мешканців квартири або заміського будинку в гарячій воді. При вирішенні питання, який обсяг бойлера вибрати, виходять із наступних підходів:

  1. Пристрій ємністю 10-15 літрів достатньо для господарських потреб: миття посуду на кухні та рук у ванній. Воно має невеликі габарити і може бути встановлене під мийкою або у маленькому поєднаному санвузлі. При підборі необхідного зразка зверніть увагу на розташування водяних патрубків.
  2. Водонагрівач об'ємом 30 літрів розрахований на одного споживача і підійде для маленької квартири або кімнати гуртожитку. Такої кількості гарячої води вистачить на те, щоби прийняти душ і провести прибирання.
  3. Бойлери із резервуаром від 50 до 80 літрів призначені для сімейної пари. Вони відносно невеликі і не займають багато місця, а отже, для них знайдеться місце у малогабаритній студії.
  4. Моделі, що вміщають 100 літрів води — найкращий варіант для сім'ї, що проживає в міській квартирі, з двома дітьми. Продуктивності такого пристрою вистачить на те, щоб усі прийняли душ або для наповнення стандартної ванни.
  5. Нагрівальний прилад на 150 літрів забезпечить можливість приймати ванну сім'ї із двох-трьох осіб.
Какой объем бойлера необходим?
Який обсяг бойлера потрібний?

За потужністю

При визначенні електричних параметрів водонагрівача виходять із двох критеріїв:

  1. Характеристики електромережі квартири чи будинку
  2. Кількість споживачів. Мінімальна кількість гарячої води становить 20-30 л на одного мешкаючого, для комфортного користування розраховуйте на показники від 30 до 60 л.

Витрата води залежить від навичок членів сім'ї, і протягом тривалого періоду він практично постійний. У міру витрати гарячої води відбувається її нагрівання за рахунок роботи ТЕНу. Як вибрати потужність бойлера, так щоб вона була одночасно і достатньою не була надмірною? Існує спеціальна формула, в якій враховуються: ємність пристрою, температура на виході та на вході, а також час нагрівання. Розрахунки показують, що для середньостатистичної сім'ї з трьох-чотирьох осіб потрібний водонагрівач 80-100 л потужністю 1,5-2 кВт.

При покупці бойлера слід враховувати, що проводка у більшості квартир однофазна і до звичайної розетки можна підключати споживачі не більше ніж 3,5 кВт. Існують силові лінії із спеціальними трироз'ємними розетками, розраховані на водонагрівачі потужністю до 7 кВт. Більш потужні пристрої підключаються до трифазних промислових мереж.

Таблица определения времени нагрева воды в накопительных бойлерах
Таблиця споживання електроенергії найпопулярнішими видами бойлерів

За формою

Водонагрівачі накопичувального типу бувають: циліндричними різного діаметра та у вигляді паралелепіпеда. Вирішуючи питання, який бойлер вибрати за формою, потрібно враховувати такі різновиди:

  1. Циліндричні моделі з перетином 500 мм і більше недорогі.
  2. Slim-бойлери зменшеного до 385 мм діаметра виглядають не такими важкими і швидше нагріваються.
  3. Прямокутні водонагрівачі дозволяють більш ефективно використовувати простір у приміщенні, відрізняються зниженим показником втрати тепла, порівняно з циліндричними, за рахунок більшої товщини утеплювача.

При виборі побутової форми приладу слід враховувати, що звичайні циліндричні моделі обійдуться дешевше від більш витончених моделей. У той же час вартість плоских водонагрівачів вища за циліндричні. Вони можуть мати два незалежні баки для води, другий задіюється лише при великій витраті.

За способом встановлення

Виробники бойлерів пропонують величезний асортимент продукції. Пропоновані моделі зокрема поділяються на три види за способом монтажу:

  1. Вертикальний
  2. Горизонтальний
  3. Універсальний

Різні варіанти установки роблять можливим якнайкраще використовувати простір кухні або ванної. Горизонтальні бойлери можна розмістити під стелею, у кутку чи ніші. Циліндричні моделі, за винятком витончених Slim, займають більше місця та придатні для великих приміщень.

Залежно від конструкції та технічних параметрів можливе настінне та підлогове встановлення пристрою. Підвішуватись на капітальні стіни та перегородки можуть водонагрівачі ємністю до 150 л, більш об'ємні – розміщуються на підлозі на міцній підставці.

Внутрішні покриття бака бойлера

Резервуар бойлера виготовляється із нержавіючої або звичайної сталі. Для захисту бака від корозії застосовуються спеціальні захисні шари, що наносяться на поверхні, що контактують з водою. Як вибрати внутрішнє покриття бойлера, щоб забезпечити його максимальну довговічність? Розглянемо переваги та недоліки різних типів матеріалів:

  1. Нержавіюча сталь містить хром, і слабким місцем таких ємностей є зварні шви. Під дією високих температур зменшується концентрація цього елемента, а отже, вони починають іржавіти та протікати
  2. У сталевих баках антикорозійний захист забезпечують покриття із спеціальної емалі. Цей матеріал повинен мати однаковий коефіцієнт теплового розширення та хорошу адгезію до металу. Найкращим чином таким умовам відповідають порошкові емалі, які наносяться з подальшим випалом при високих температурах до 850 °C.

При покупці водонагрівача звертайте увагу на термін служби та гарантії виробника, чим вони більші, тим вищі шанси на його тривалу та безвідмовну роботу.

Типи керування та електрична схема бойлера

Максимальна температура води в баку визначається реостатом або за допомогою електронного пристрою. Який бойлер надійніший та комфортніший у використанні: з електромеханічним реле чи процесором? Водонагрівачі першого типу не чутливі до коливань напруги в мережі та прості в обслуговуванні. Поворотом ручки ви встановлюєте потрібний ступінь нагріву, реле з біметалічної пластиною відключить подачу струму при перевищенні заданого значення. Як тільки вода остигає, термостат замикає ланцюг, і ТЕН знову починає її підігрів.

Бойлер з електронним блоком управління може програмуватись та працювати в режимі енергозбереження. Остання функція особливо корисна у квартирах та будинках, обладнаних дво- чи тризонними електролічильниками. Можна задати такий алгоритм, при якому пристрій включатиметься лише за мінімального тарифу.

Правила встановлення та підключення бойлера

Придбаний пристрій може бути змонтований на стіну, підлогу або в ніші під мийкою в кухні. Існують правила, як встановити бойлер та підключити його до мережі. Для підключення однофазної моделі потужністю понад 1 кВт необхідно виконати такі кроки:

  1. Прокласти виділену силову лінію, захищену автоматом, безпосередньо від лічильника та встановити окрему розетку.
  2. У стіні висвердлити отвори в них вставити анкера, на які надягають ізолюючі втулки для запобігання блукаючим струмам.
  3. Водонагрівач підвішується за штатні кронштейни та підключається до водопроводу. На вході обов'язково ставиться кран для припинення подачі води.

Зазвичай у комплект постачання водонагрівача не входить шнур із вилкою, їх потрібно купувати окремо. Провід має бути трижильним розрахункового перерізу, а вилка — обов'язково із заземленням.

Які бойлери краще — із «сухим» чи «мокрим» ТЕНом?"

Теплоелектронагрівальні елементи можуть безпосередньо контактувати з водою або встановлюються у захисній колбі зі спеціальним покриттям. Який бойлер кращий: із «сухим» чи «мокрим» теном — питання досить складне. Для відповіді на нього необхідно розібратися в особливостях експлуатації обох типів пристроїв.

Почнемо з доступнішого «мокрого» нагрівача, який працює як звичайний кип'ятильник. Головні його переваги: простота пристрою та низька ціна. На цьому переваги його закінчуються: ТЕН обростає шаром накипу, погіршується тепловіддача, зростає витрата електроенергії і, зрештою, перегорає. Крім того, він провокує електрохімічну корозію бака. Але як вибрати бойлер з «мокрим» ТЕНом, який прослужить досить довгий час? Слід віддавати перевагу моделям з додатковим опором, що суттєво зменшує руйнування магнієвого анода та знижує активність процесів утворення іржі.

При пошуку відповіді на питання, як вибрати бойлер із «сухим» ТЕНом, необхідно врахувати низку моментів:

  1. Такі моделі працюють абсолютно безшумно
  2. Нагрівач в них встановлюється під кутом, що уможливлює горизонтальний монтаж. Така схема суттєво прискорює нагрівання води, за однакових показників потужності тимчасові витрати скорочуються вдвічі.

Які нагрівачі краще – проточні чи накопичувальні?

Накопичувальний бойлер має масу переваг:

  1. Постійна наявність деякого запасу гарячої води
  2. Можливість її використання навіть у разі припинення подачі електроенергії.
  3. Порівняно низька ціна.

Водночас моделі накопичувального типу мають недоліки. Насамперед, це практично цілодобова витрата електроенергії. Другою особливістю досить ємних моделей є великі розміри, вона займає багато місця, що викликає труднощі при їх встановленні в малогабаритних квартирах.

Накопительный бойлер: преимущества и недостатки

Щоб вибрати проточний бойлер, необхідно виходити із цілей та обсягів споживання гарячої води. Для миття рук і посуду досить простих моделей, потужністю від 3,5 до 5 кВт, для прийняття душу та ванної потрібні пристрої в 6 і більше кВт. До переваг цього варіанту, слід віднести:

  1. Маленькі розміри.
  2. Миттєве нагрівання води.
  3. Можливість встановлення певної температури рідини.

Головним недоліком проточних бойлерів є висока потужність. Для підключення такого пристрою необхідна потужна силова проводка та спеціальна триточкова розетка на 32А.

 Как выбрать проточный бойлер?

Найкращі виробники бойлерів

Асортименти сантехнічного обладнання здатні задовольнити вимоги будь-якого споживача. Важко визначитися бойлер якої фірми краще вибрати, за умов великого розмаїття моделей. На ринку представлені якісні та не дуже зразки продукції від європейських та азіатських виробників. У числі кращих компаній-виробників перші п'ять позицій розподілені таким чином:

  1. Garanterm. Випускає найкращі водонагрівачі економ-класу.
  2. Atlantic. Французький бренд виготовляє дуже економічні моделі.
  3. Indesit. Італійська торгова марка відрізняється витонченістю дизайну та високими експлуатаційними характеристиками.
  4. Thermex. Входить до трійки виробників за обсягами випуску, велика увага приділяється довговічності баків та захисту від корозії.
  5. Atmor. Ізраїльська компанія, що випускає надійні та малогабаритні проточні моделі.

Продукція перерахованих торгових марок відрізняється високою якістю, в той же час вона значно дорожча за китайські аналоги.

Поради спеціаліста з вибору бойлера

У статті докладно розглянуто обидва типи електричних водонагрівачів: і накопичувальні, і проточні. Але неупереджені відгуки споживачів дозволяють об'єктивніше встановити недоліки тієї чи іншої моделі. Найчастіше люди висловлюються саме про поломки та перебої в роботі пристроїв.

 Какой электрический водонагреватель выбрать?

Фахівці компанії Porte's готові допомогти у виборі бойлера: зробити розрахунок мінімального необхідного обсягу та потужності. Консультації щодо підбору сантехнічного обладнання надаються клієнтам безкоштовно по телефону або через інтернет. Відповідь на ваш запит можна отримати в онлайн-чаті або на електронну адресу.