Пилосос – надійний помічник під час збирання. Він збирає пил, бруд та дрібне сміття, а іноді навіть і стирає килими та оббивку м'яких меблів. За якими параметрами вибирати гаджет, щоб насолоджуватись результатами його роботи? Розповімо у нашій статті.

Тип пилозбірника

Спершу слід визначитися з типом пилозбірника. Вони бувають двох видів.

Мішок

Може використовуватись багаторазовий або одноразовий. Вибирати вам. У заводській комплектації один мішок є, далі досить купувати змінні аксесуари. З недоліків — необхідність періодично витрушувати багаторазовий мішок, що не дуже приємно плюс додаткові витрати на покупку одноразового або багаторазового змінного аксесуара. 

До того ж при поступовому заповненні мішка пилотяг починає знижувати свою потужність, втягує сміття слабше. З переваг при використанні одноразових мішків — відсутність необхідності безпосередньо контактувати з пилом: виймаєте накопичувач і просто відправляєте в бак для сміття.

Циклонний фільтр

Тут роль пилозбірника відіграє пластиковий контейнер, в якому збираються пил та сміття. Наприкінці кожного прибирання достатньо вийняти контейнер і витрусити сміття у відро. З недоліків — ризик попадання в контейнер металевого дрібного предмета, який під час збирання битиметься об стінки та видаватиме неприємні звуки. Крім того, пилотяг із циклонним фільтром коштує дорожче. З переваг — регулярне легке очищення контейнера забезпечує постійну потужність всмоктування.

Важливо: є також пилососи з аквафільтром, які пропускають повітря, додатково зволожуючи його. Після прибирання в будинку із застосуванням такого пристрою легко дихається. Але врахуйте, що ціни на пилососи у Дніпрі у цьому випадку буде набагато вище, ніж на пристрої з мішком або циклонним фільтром.

Потужність

Для пилососу характерні два типи потужності: споживана та показник потужності всмоктування. У першому випадку пилосос може споживати від 1500 до 2200 Вт. Потужність всмоктування варіюється переважно від 250 до 480 Вт.

Зазначено, що для гладкої підлоги без килимових покриттів достатньо пилососа з потужністю всмоктування в середньому 200-250 Вт. А ось якщо в будинку є килими та домашні тварини, краще вибрати прилад потужніший.

Порада: зверніть увагу, що на початку збирання потужність всмоктування у пилососа вища, а за кілька хвилин переходить на середнє значення. Це вважається нормою. Тому прибирання краще завжди починати із найзабрудненіших місць у будинку.

Фільтри

Найчастіше сучасні пилососи оснащені потрійним рівнем фільтрації: це пилозбірник, передмоторний фільтр та фільтр тонкого очищення, розташований на виході. При покупці слід дізнатися про можливість заміни передмоторного фільтра. Це дозволить побутовій техніці прослужити довше.

Якщо у пилососах є НЕРА фільтр, краще вибирати модель з фільтром Н12 та вище. Такі порядкові номери розповідають про ефективність очищення повітря на виході — чим вище числове значення, тим краще.

Додаткові критерії вибору

При покупці зверніть увагу на кількість насадок у комплектації. Добре, якщо виробник запропонує щітки для паркету, м'яких меблів, одягу, щілин.

Враховуйте довжину шнура та розташування розеток у будинку.

Не останній пункт, на який варто звернути увагу при покупці ручного пилососа з вбудованим акумулятором, — час автономної роботи батареї.

Якісні пилососи будь-якого з типів можна вибрати на сайті Allo.ua або в магазинах мережі у Дніпрі.