З

погляду більшості людей вибрати підлогові покриття – завдання непросте. Питання, як вибрати ламінат за якістю та ціною часто ставить людину в глухий кут? Насправді підбір найбільш відповідного композиційного матеріалу для квартири та кожного конкретного приміщення в ній не так складний. Головне правильно визначити критерії, і ми зробимо це разом у рамках цієї статті.

Как выбрать ламинат?
Як вибрати ламінат?

Головні критерії вибору ламінату

Якість підлогового покриття залежить від використовуваної сировини та технології виробництва. Постає питання, який ламінат краще вибрати для квартири і на що при цьому слід звернути увагу? Існує безліч показників, що характеризують властивості матеріалу та розібратися у них без спеціальної підготовки досить складно. Тому при підборі оздоблювального матеріалу рекомендується використовувати чотири найважливіші критерії:

  1. Ціна.
  2. Колірна гама та структура поверхні.
  3. Умови використання.
  4. Виробник.

Опитування покупців показують, що вирішальним чинником під час виборів ламінату є його вартість. Представлений на ринку асортимент матеріалу винятково широкий, зразки суттєво різняться за ціною.

Вартість ламінату

Так, найдоступніші види покриття для підлоги, наприклад ламінат Kronotex Original Bali Driftwood обійдеться в 286 гривень за квадратний метр. У той же час, за один і найдорожчих зразків ламінату Quick Step Дуб етнічний коричневий доведеться викласти 1040 гривень. Така значна різниця у цінах пояснюється безліччю факторів. Існує дуже проста та ефективна методика вибору ламінату за вартістю:

  1. Визначаємо ліміт коштів, які Ви можете виділити на його придбання.
  2. Ділимо цю суму на площу приміщення, виражену у квадратних метрах.
  3. Отримане значення дозволяє визначити ціновий сегмент.

З-поміж попередньо представлених варіантів вибираємо відповідний розрахунок ламінату на кімнату. Враховуємо співвідношення вартості та якості.


Колір та поверхня оздоблювального матеріалу

Наступним критерієм вибору покриття є фактура та колір ламінату. Насамперед, необхідно враховувати колористичне рішення інтер'єру. Потім визначається зі структурою зовнішньої поверхні. Хтось віддає перевагу імітації класичних дерев'яних підлог та паркету. Інші живлять слабкість до хай-теку і набувають покриття за фактурою, що нагадують бетон, керамічну або кам'яну плитку. Як то кажуть на смак і колір.

Вирушаючи до магазину, покупець зазвичай заздалегідь визначається з типом та колірною гамою підлогового покриття. При вирішенні питання, якого кольору вибрати ламінат до уваги приймаються безліч факторів і насамперед особистісні переваги. Виробники пропонують широкий асортимент згаданих покриттів, поверхня яких імітує такі матеріали з відповідною гамою кольорів:

  • одно-або двосмугову дошку з деревини цінних порід;
  • натуральний паркет із французьким або угорським малюнком;
  • природний камінь;
  • керамічна плитка;
  • шкіра натуральна.
Цветовая палитра ламината
Колірна палітра ламінату

В окремий вид виділяють ламінат з малюнком і написами різного характеру. Графіка на плиту наноситься за допомогою технології друку. Так, фірма Kaindl випускає ламінат Kaindl Soft Touch 32 класу дитячої серії з відповідними малюнками.

Ламинат с рисунком
Ламінат з фотодруком

На ринку представлений великий вибір ламінату, лицьова поверхня дошки може бути:

  • гладкою або з фактурною поверхнею;
  • брошурованою;
  • матовий;
  • глянсовий.


На вибір дизайну покриття підлоги впливають виключно дизайнерські переваги клієнта. По фактурі поверхні ламінат класифікується так:

  • AF (Authentic Floor): імітує натуральну деревину.
  • ER (Registered Emboss): нагадує структуру зрізу дерева за рахунок глибокого тиснення.
  • MO (Matt Oiled): поверхня з масляно-матовим покриттям.
  • MX (Matrix): глибоке структурне тиснення з типовим для деревини матово-глянцевим контрастом.
  • UL (Used Look): штучне старіння матеріалу.
  • WG (Wood Grain): рустикальне тиснення.
  • CP (Chrome Pore): блискуча хромована текстура.
  • PR (Деревні пори): типова дерев'яна структура.
  • ST (Stone): імітація кам'яної плити.

Правильне застосування глянсового ламінату – питання дуже складне і до нього потрібно підходити з максимальною обережністю. На блискучій поверхні видно найменші забруднення, які непомітні на матових і брашованих.

Умови використання

Одним із основних питань вибору ламінату є умови його використання. Важливо правильно оцінити характер експлуатаційних навантажень на оздоблювальний матеріал. При підборі покриття необхідно врахувати такі характеристики:

  1. Клас зносостійкості.
  2. Тип приміщення.
  3. Товщина та розміри дошки.
  4. Волого- та водостійкість.
  5. Клас формальдегіду.
  6. Види фасок та замкова система.

Правильність визначення умов експлуатації та визначає довговічність ламінату. З огляду на те, що заміна підлогового покриття заняття досить клопітке розглянемо перелічені показники ламінату докладніше.

Класи зносостійкості

Фахівцям часто запитують, як вибрати ламінат для квартири за якістю? При цьому часто мають на увазі клас зносостійкості підлогового покриття. Багато хто помилково вважає, що що він вище, тим менше дряпатися поверхню. Цей параметр є показником міцності захисного шару матеріалу та визначається за спеціальною методикою.

Таблица определения класса износоустойчивости
Таблиця визначення класу зносостійкості

Відповідно до нормативів, що діють у будівельній індустрії, існують класи ламінату

  1. Ламінат 31 клас. Призначений для приміщень з малим навантаженням: спальні, робочі кабінети, комори, вбиральні та інші.

  2. Ламінат 32 клас. Універсальний варіант, який може бути використаний практично у будь-яких житлових приміщеннях.

  3. Ламінат 33 клас. Можливе використання у віталень та офісних приміщеннях з високою прохідністю.

  4. Ламінат 34 клас. Застосовується у комерційних приміщеннях магазинів, ресторанів, кафе та торгових центрах з великою кількістю відвідувачів та персоналу. У світі є всього три виробника ламінат цього класу, що виготовляють, відомих під брендами Alloc, Parador і Pergo.

  5. Тип приміщення

    Вибір ламінату значною мірою визначатиметься умовам його експлуатації. Останні значно різняться у приміщеннях різного призначення. У зв'язку з цим фахівці рекомендують використовувати в них такі види підлогового покриття, що описується:

    1. У кухні та передпокої слід укладати ламінат не нижче 33 класу та обов'язково вологостійкий. Бажано щоб матеріал був із фаскою, це спростить прибирання та знизить ризик попадання води всередину покриття.
    2. У дитячій кімнаті та у вітальні використовується ламінат 32 класу. Він має досить високу міцність і відрізняється зносостійкістю.
    3. У спальнях достатньо ламінату 31 класу. Навантаження на підлогу в таких кімнатах зазвичай невеликі.

    При підборі покриття для комерційних приміщень з високою прохідністю потрібно керуватися правилом: що вище клас зносостійкості - тим довше воно прослужить. Тим не менш, є можливості і для економії в кабінеті керівника та конференц-залі можна укласти матеріал 32 класу. Однак для таких приміщень як приймальні, офіси, кафе, ресторани, спортивні та торгові зали потрібно використовувати найміцніші покриття.

    Ламинат марки Alloc 34 класса
    Ламінат марки Alloc 34 класу

    Товщина та розміри дошки

    Одним із основних параметрів ламінату є міцність замкових з'єднань. Вирішуючи, який ламінат обрати потрібно, перш за все, звертати на товщину дошки. Чим вона більша, тим вище буде здатність з'єднань протистояти механічним навантаженням. Покриття, що розглядається, робиться з HDF-плит (деревоволокнистих плит високої щільності) і має товщину від 6 до 14 мм. У процесі підбору оздоблювального матеріалу необхідно враховувати наступне:

    1. Для недорогої дошки 6 і 7 мм потрібна ідеально рівна основа. Це значно здорожчає вартість підготовки поверхні та ремонту загалом.
    2. Ламінат товщиною 8 мм можна вважати класичним, замкові з'єднання його мають достатню міцність і він менш вимогливий до основи. Аналогічні властивості мають 10 та 12 міліметрові плити.
    3. Підлогове покриття завтовшки 14 мм випускає українська компанія Tarkett. Європейські виробники не роблять таких матеріалів, і багато фахівців вважають таку товщину надмірною. Навіщо платити більше?

    Існує помилкова думка, що чим товщі ламінат, тим менше він буде скрипіти і тим нижчі вимоги до основи. На погано підготовленій поверхні будь-яке покриття з часом починає видавати неприємні звуки під час ходьби ним. Різниця полягає лише в тому, що для 8 міліметрової плити ця подія настане раніше, ніж для 12 мм.

    Измерение толщины доски
    Вимірювання товщини дошки

    Показники типорозміру необхідно враховувати під час розрахунків необхідної кількості ламінату для конкретного приміщення. Ширина дошки становить від 90 до 330 мм, найбільш ходові різновиди — від 185 до 195 мм. Довжина найпоширеніших панелей знаходиться в межах від 1260 до 1380 мм, але може досягати 1845 мм.

    Волого- та водостійкість ламінату

    Ламінат - це композиційний матеріал з наповнювачем із подрібненої деревної сировини. Для з'єднання тирси використовуються клейові склади на основі фенолформальдегідних смол. Натуральна деревина гігроскопічна та вбираючи воду, набухає, що призводить до деформації та руйнування HDF плити – основи підлогового покриття.

    Влагостойкость покрытия из ламината
    Вологостійкість покриття з ламінату

    Так, який ламінат вибрати для квартири, а точніше для приміщень із підвищеною вологістю повітря. Зазвичай такий матеріал підбирається для кухні, лоджій, передпокоїв та інших кімнат, де великий ризик несприятливої дії пролитої води або конденсату на підлогу. Вологостійкість покриття підлоги безпосередньо залежить від його щільності. Практично вся продукція європейських виробників та частина китайських має досить високі показники за цим параметром. Вони виготовляються на основі якісної HDF-плити, яка виготовляється під високим тиском. Відповідно і щільність її вища, ніж у аналогів.

    Ламинат в ванной комнате
    Ламінат у ванній кімнаті

    Важливо! Підвищити вологостійкість покриття можна, обробивши замки силіконовими складами, наприклад, Click Guard у процесі укладання. Герметик знижує ризик розкриття країв ламінату за рахунок підвищення рівня захисту замкових з'єднань. Тим самим продовжується термін служби підлогового покриття.

    Средство Click Guard, используемое для повышения уровня защиты замковых соединений.
    Засіб Click Guard, який використовується для підвищення рівня захисту замкових з'єднань.

    Клас формальдегіду

    Існує ще один дуже важливий показник, який необхідно враховувати під час виборів ламінату. Йдеться про клас формальдегіду, який визначає фактично рівень екологічної безпеки матеріалу для людини. При підборі покриття необхідно переконатися, що на упаковці є маркування "Е1". Дані знак вказує, що ламінат пройшов сертифікацію та відповідає вимогам європейського нормативу EN 1332. Таке покриття може бути використане у житлових приміщеннях, у тому числі й у дитячих кімнатах та спальнях. Емісія формальдегідних смол цього матеріалу буде мінімальною.

    Види фасок та замкова система

    Найбільш популярний вид ламінату – односмуговий. Спочатку цей вид покриття випускався як імітація масивної дошки з цінних порід деревини, яка виготовлялася виключно з фаскою. Остання буває двох видів:

    1. V-подібна. Вона знімається під кутом в 45 ° і при укладанні утворюється поглиблення між двома сусідніми елементами з плоскими поверхнями (Ламінат Quick-Step Дуб пустельний шліфований сірий).
    2. U-подібна. Між дошками фаска утворює напівкруглу канавку.
    Виды фасок
    Види фасок

    При виборі ламінату слід звернути увагу до способу обробки поверхонь. Перевагу слід віддавати дошці з фаскою, що ламінує або пофарбована, - такий матеріал довговічніший. Що стосується форми, то краще зарекомендувала себе U-подібна вибірка, яка через особливості розподілу навантажень не дає розходитися краям елементів.

    Ламинат с U-образной выборкой
    Ламінат з U-подібною вибіркою

    Існує ламінат і без фасок, наприклад, Faus OAK VICTORIAN і він обійдеться дешевше, ніж той, що з фаскою. Але все варто заплатити при покупці матеріалу трохи дорожче та придбати останній. Згодом між дошками утворюється зазор, який зіпсує вид покриття для підлоги. Мало того в щілину забиватиметься сміття, видалити яке віником або пилососом неможливо. Цих недоліків позбавлений ламінат з фаскою та підлоги, оброблені ним спочатку виглядають краще.

    Ламинат с фаской
    Ламінат з фаскою

    Зручність монтажу оздоблювального матеріалу визначається значною мірою використовуваною замковою системою. Як правильно вибрати ламінат, виходячи з технологічності його укладання? Класичний замок, який застосовується на дошках китайського та вітчизняного виробництва, суттєво ускладнює процес монтажу. Спочатку потрібно зібрати цілу смугу, а потім стикувати її з раніше покладеною. Часто виникають перекоси, і опір долається ударами киянки чи гумового молотка. При цьому можливе пошкодження з'єднання.

    Замковая система монтажа ламината
    Замкова система монтажу ламінату

    Фахівці рекомендують вибирати ламінат із вдосконаленим замком. Така система застосовується на покриття європейських виробників. Оздоблювальний матеріал цього виду може укласти будь-яка людина без залучення кваліфікованих спеціалістів.

    Ламинат с модернизированным скреплением
    Ламінат із модернізованим скріпленням

    Виробники ламінату

    На ринку є великий асортимент підлогових покриттів, виготовлених європейськими та китайськими компаніями. З урахуванням цього різноманіття виникає проблема, який фірми вибрати ламінат для квартири, а які виробники не заслуговують на довіру. Виходячи з того факту, що в даному сегменті представлено безліч брендів немає сенсу описувати кожен з них. Краще сформулюємо, на що слід звернути увагу при підборі оздоблювального матеріалу:

    1. Наявність сертифікату. Якісна продукція перевіряється незалежними лабораторіями, зокрема й утримання фенолформальдегідних смол. Вони мають канцерогенну дію і можуть призвести до утворення злоякісних патологій. Підтвердженням екологічності продукції є значок із зображенням блакитного ангела.
    2. Наявність штрих-коду на упаковці ламінату. На фальсифікованій продукції такі значки не містяться.
    3. Виробники продукції сумнівної якості не роблять аксесуарів для своїх покриттів для підлоги: плінтусів, порожків, сполучних елементів тощо.
    4. Обробка замкового з'єднання воском для запобігання його набухання під час транспортування. Такий спосіб захисту продукції використовується в компаніях, де як основа для ламінату служить HDF-плита низької щільності.
    5. Більшість європейських виробників виготовляють покриття з надійнішою вдосконаленою замковою системою.

    І все ж таки при відповіді на питання, ламінат якої фірми краще вибрати, неможливо не назвати лідерів ринку. Найкращу за якістю продукцію пропонують відомі європейські торгові марки: My Floor, Kronotex, Quick-Step, Krono-Original, Meister та Faus.

    Наші рекомендації

    Іноді складно запам'ятати та порівняти технічні показники підлогових покриттів. Щільність плити, граничне зусилля на розрив з'єднання цікаві фахівцям. І як вибрати ламінат, який прослужить довго і не втратить виду вже за кілька місяців. Ми рекомендуємо враховувати наступні моменти:

    • вартість;
    • дизайн та колірна гама;
    • експлуатаційні якості;
    • виробник.
    Лучшее качество от компании Portes
    Найкраща якість від компанії Portes

    Такий підхід цілком виправданий і дозволяє отримати якісний продукт за порівняно невеликі гроші, якщо його доповнити ще однією рекомендацією. Вирішуючи питання про придбання ламінату, який вибрати, вивчіть відгуки споживачів та фахівців.

    Інтернет-магазин Porte's пропонує великий вибір вітчизняних та імпортних підлогових покриттів. Якнайкраще себе зарекомендувала продукція європейських брендів. Наші фахівці готові надати допомогу у виборі найбільш підходящих зразків.