Л

це залишилося позаду, і одного ночі вперше за довгий час тобі хочеться накритися теплою ковдрою». І якщо відволіктися від ліричного підтексту висловлювання — саме це постільна приналежність робить наш нічний відпочинок комфортним. Спробуймо разом розібратися, як правильно вибрати ковдру, та які фактори необхідно враховувати при цьому. У цьому слід розуміти, що важливі як об'єктивні характеристики і властивості предмета, а й суб'єктивні відчуття людини. Одному досить теплого та практично невагомого покривала, інший не зможе заснути, не відчуваючи приємного тягаря ватної ковдри.

Зміст

1. Головні критерії вибору

2. Зігрівальні властивості ковдр

3. Види ковдр

4. Типи наповнювачів: переваги та недоліки

  4.1 Шерсть

  4.2 Пух натуральний

  4.3 Вата

  4.4 Шовк

  4.5 Бамбук

  4.6 Синтетичні наповнювачі

5. Щільність набивання

6. Матеріал чохла

7. Основні розміри ковдр

8. Виробники

9. Рекомендації


Как правильно выбрать одеяло?
Як правильно вибрати ковдру?

Головні критерії вибору

Придбання якісного постільного приладдя — завдання не таке вже й просте, як може здатися спочатку. І перед походом в магазин слід поставити питання, яку ковдру вибрати і які мають бути основні критерії для його оцінки. Головні фактори такі:

  1. Здатність підтримувати комфортну температуру тіла під час сну, яка повинна відповідати кліматичному сезону.
  2. Матеріали, з яких виготовляються ковдри (тканини чохла та набивання).
  3. Щільність наповнювача та вага ковдри.
  4. Особливості використання та догляду за предметом.

На ринку представлений величезний вибір ковдр вітчизняного виробництва та імпортних. Який фірми вибрати ковдру для багатьох питання аж ніяк не пусте. І проблема полягає не лише у престижності предмета — ціни на продукцію різних виробників значно різняться. Так, найдешевший варіант від популярного бренду «Velam Ассоль» коштуватиме 675 гривень, а вартість виробу від торгової марки «Come-for Альпіна» перевищує півтори тисячі гривень.

Зігрівальні властивості ковдри

Для зручності покупців частина виробників маркує свою продукцію спеціальними символами. Вони вказуються на етикетках ковдр - це можуть бути точки або паралельно розташовані хвилясті лінії в кількість від однієї до п'яти, і означають таке:

  1. Один значок – легке літнє покривало.
  2. Два – легке.
  3. Три – всесезонне.
  4. Чотири – тепле.
  5. П'ять – дуже тепле.

Легкі покривала підійдуть тим, хто віддає перевагу нічному відпочинку без піжам. При цьому в спальні має бути комфортна температура, і вона не повинна опускатися нижче за 22 °C. Під ковдрою "Sonit Айро полегшене" добре спиться жарким літом.

Всесезонні ковдри призначені для житлових приміщень, температура, в яких цілий рік підтримується в межах від 18 до 22 °C. Зігрівальних властивостей виробу від бренду «MatroLuxe 4 сезони» буде достатньо, щоб створити комфортні умови для сну.

Теплі та дуже теплі ковдри рекомендовані тим, хто проживає у прохолодних квартирах чи будинках. Також вони підійдуть тим, хто звик добре провітрювати спальні перед відходом до сну. Під утепленою ковдрою «Sonit Вікторі» буде затишно навіть якщо температура опуститься до 17 °C.

Види ковдр

При виборі постільних предметів звертають увагу на спосіб виготовлення. Щоб зрозуміти, яку ковдру краще слід розібратися в технологіях їх виробництва. Існує два основних види виробів: набивні та стьобані, останнім часом з'явилися ще й комбіновані.

Розглянемо згадані технології виготовлення ковдр.

  1. Набивні. Робляться з натуральної сировини: овечої та верблюжої вовни, до якої можуть додаватися й інші природні та штучні волокна. Матеріал добре очищається, стирається та обробляється. За допомогою спеціального обладнання проводиться набивання волокон у текстильну основу.
Одеяло шерстяное набивное
Ковдра вовняна набивна
  1. Стьобані . Між двома відрізами тканини розміщується наповнювач, після чого провадиться прошивка цього пакета на спеціальному обладнанні. Краї ковдри обшиваються тасьмою або завертаються всередину і між ними вшивається кант. Простібка сприяє збереженню структури волокна і не дозволяє йому збиватися у великі грудки. Існують різні варіанти прошивки: касетний (квадратами або ромбами зі стороною від 10 до 15 см) та каростеп (візерунковий).
Одеяла стеганные
Ковдри стьобані
  1. Комбіновані . Одна сторона ковдри робиться з тканини, інша є набивним полотном вовняним або напіввовняним. Усередині знаходиться наповнювач, вся поверхня додатково простібається.
 Одеяло комбинированное
Ковдра комбінована

Окремим різновидом ковдр можна вважати вироби типу «Чотири сезони», «Зима-літо» або «Два в одному». Різні назви, а принцип однаковий: два стьобані полегшені покривала з'єднуються по краю за допомогою кнопок. Влітку використовується одинарне, взимку подвійне.

Типи наповнювачів: переваги та недоліки

Ще кілька десятків років тому для набивання використовувалися виключно натуральні матеріали рослинного та тваринного походження. З розвитком технологій до них додалися синтетичні. І який наповнювач для ковдри краще — питання досить складне. Кожен з його типів шерсть, пух, вата, шовк, бамбук або синтетичне волокно мають переваги та недоліки і для правильного вибору їх потрібно докладно розглянути.

Наполнители одеял
Наповнювачі ковдр

Вовна

Найпоширеніший вид наповнювача. Переважно як набивка для ковдр застосовується овеча, особливо цінується шерсть овець породи меринос. Також використовується і верблюжжя, але значно рідше.

Переваги: доступність, відмінні теплоізоляційні характеристики, також легкий масажний ефект при тривалому контакті.

Недоліки: протипоказані тим, хто страждає на алергії і можуть накопичувати сторонні запахи.

Пух натуральний

По властивостей, що зігрівають, цей наповнювач не знає собі рівних. Як вибрати пухову ковдру? Безумовним лідером є гагачий пух, що використовується як набивання для одягу для полярників та альпіністів. Друге місце займає гусячий, і замикає рейтинг качиний. Нерідко останні змішують у різних пропорціях чи них здешевлення постільних предметів додаються дрібні пір'я. Їхня кількість при цьому не повинна перевищувати 40 %.

Переваги: хороша повітропроникність та гігроскопічність, поєднана зі здатністю легко звільнятися від надлишків вологи.

Недоліки: високі ціни на якісні вироби, а також неможливість використання алергіками.

Вата

Робиться з бавовни - натуральної та екологічно чистої сировини. Іноді до наповнювача додаються відходи трикотажного виробництва, низькоякісна шерсть, віскоза та бавовняний лінт. Це дозволяє здешевити виріб, але погіршує його властивості.

Переваги: чудово зберігає тепло тіла і не викликає подразнень при тривалому використанні.

Недоліки: велика вага, швидка втрата форми, схильність до утворення грудок та неможливість прання.

Шовк

Ковдра з таким натуральним наповнювачем має неперевершені терморегулюючі властивості. Натуральний шовк має унікальну структуру і склад нитки, що забезпечує його високі експлуатаційні якості.

Переваги: взимку швидко нагрівається від тепла людського тіла, влітку довго зберігає прохолоду. Добре вбирає надлишки вологи і швидко виводить її, не вбирає запахів.

Недоліки: високий ціновий діапазон.

Бамбук

Матеріал є продуктом переробки сировини з використанням інноваційних технологій. З бамбукових волокон формується неткане полотно, яке використовується для наповнення ковдр. Щоб вибрати бамбукову ковдру і при цьому не помилитися, потрібно уважно читати етикетку та написи на пришитому до виробу ярлику, а також вивчити сертифікат на виріб. Вони повинні бути обов'язково вказані склад волокна, за іншими зовнішніми ознаками це неможливо.

Переваги: нитки мають природний антимікробний ефект, набивання не вбирає і не зберігає неприємних запахів, а також зберігає структуру і форму навіть після численних прань. Не викликає алергії.

Недоліки: велика кількість підробок за бамбукове волокно видають інші недорогі види набивань.

Синтетичні наповнювачі

Сучасні штучні волокна мало чим поступаються натуральним, а за рядом показників і перевершують. При виробництві ковдр використовують синтетичні наповнювачі на основі поліефірних ниток та їх похідні: поліестер та акрил. На етикетках можуть вказуватися комерційні назви цих матеріалів: холлофайбер, холофіл, силікон або мікрофібра. Найдоступнішим із штучних наповнювачів є синтепон у єдиному полотні або шматками, він досить швидко злежується та не гріє. Істотно довше зберігає свої зігрівальні якості холлофайбер або синтепух, що складається з окремих кульок. Цей матеріал прослужить тривалий час.

Переваги: абсолютна гіпоалергенність, синтетична набивка не придатна для розвитку та розмноження патогенної мікрофлори та кліщів-сапрофітів, невелика вага, хороші теплоізоляційні характеристики, довговічність та можливість прання.

Недоліки: погана повітропроникність, схильність до накопичення статичної електрики та низька гігроскопічність.

Щільність набивання

При купівлі цього виду постільних речей враховують їх зігрівальні можливості, які безпосередньо залежать від кількості наповнювача. Вирішуючи проблему, необхідно уважно подивитися на його етикетку. Існує п'ять категорій виробів, що відрізняються за щільністю набивання:

  1. Дуже тепла: понад 350 г/м2.
  2. Тепла: від 300 до 350 г/м2.
  3. Стандартна або всесезонна: від 220 до 300 г/м2.
  4. Полегшене: від 200 до 220 г/м2.
  5. Літнє: менше 200 г/м2.

Показник щільності наповнювача однаково важливий і для натуральних та синтетичних наповнювачів. Чим він вищий, тим тепліша буде ковдра, і тим довше вона зберігатиме свої якості. Згодом будь-яка набивка злежується і приходить у непридатність. Тому прийнято міняти ковдру не рідше одного разу на три-п'ять років.

Одеяло стеганное всесезонное
Ковдра стьобана всесезонна

Матеріал чохла

Властивості стьобаних і комбінованих ковдр визначаться багато в чому матеріалами, використаними їх виготовлення. Для пошиття чохлів вітчизняні та іноземні виробники використовують такі види натуральних та штучних тканин:

    поліестер;

    флексфайбер;

    полікоттон;

    мікрофібра;

    тик;

    бавовняні;

    сатин;

    шовк;

    жаккард;

    поплін;

    бязь.

      Від того який із матеріалів застосовується для облицювання ковдри значною мірою залежить його вартість. Так, виріб «MatroLuxe Classic» із чохлом із поліестеру коштує всього 439 гривень, а за модель «Andersen Gerda», з тим же наповнювачем у сатині вартість становитиме 1335 гривень. Для кращого збереження форми та запобігання виходу наповнювача назовні крізь тканину, між нею та наповнювачем додають підкладку з флізеліну.

      Особливу увагу слід привернути до складу чохла, вирішуючи, яку пухову ковдру вибрати. Для його виготовлення має бути використаний виключно тик. Ця тканина відрізняється високою щільністю, і вона єдина, через яку не висипається навіть дрібні частинки пуху.

      Основні розміри ковдр

      Виробники пропонують широкий асортимент ковдр для дітей, дорослих та сімейних пар. Перед походом до магазину слід ознайомитися з короткою інструкцією, як вибрати розмір ковдри? Якщо у Вас вже є постільна білизна все досить просто: воно має бути на 3-5 см менше підковдри по довжині та ширині.

       Выбор размера одеяла
      Вибір розміру ковдри

      Якщо Ви збираєтеся купувати ковдру в наборі з постільним комплектом, слід врахувати розміри ліжка:

      1. Дитячий. Потрібна ковдра 110 140 см.
      2. Одно-і полутороспальні (від 90 до 120 см). Підійде відповідно полуторна ковдра, яка буває трьох типорозмірів 140205, 150205 і 155215.
      3. Двоспальні (від 160 до 180 см). Необхідна ковдра 172 205 або 175 205 см.
      4. Двоспальні-сімейні (від 180 до 200 см). Потрібна ковдра 195215 або 200200 см.
      Одеяло детское стеганное
      Ковдра дитяча стьобана

      Існують також постільні приналежності «королівського розміру» (King size) — 220&240 см. Вони призначені для великих ліжок, а також для спальних місць, виготовлених на замовлення. При виборі ковдри потрібно враховувати, що його довжина повинна перевищувати зростання тієї людини, яка буде ховатися. Для пари підбирається цей предмет, виходячи з параметрів вищого партнера.

      Одеяло размера
      Ковдра розміру "King size"

      Виробники

      У цьому сегменті українського ринку широко представлено продукцію як вітчизняних, так і іноземних компаній. У питанні: який фірми краще вибрати? Слід врахувати низку моментів, визначальних місце бренду над ринком. Популярність бренду може бути певною мірою гарантією якості, провідні виробники в галузі застосовують кращі матеріали і стежать за дотриманням технологій. В Україні найбільшого поширення набули ковдри відомих європейських марок: Andersen, MatroLuxe, Come-for, HighFoam, VELAM, Sweet Sleep та Sonit. Згадані виробники пропонують великий асортимент сертифікованих виробів. При їх виготовленні застосовуються виключно якісні тканини та наповнювачі.

      Рекомендації

      Спеціалісти компанії Porte's при підборі ковдри рекомендують звернути увагу на такі моменти:

      1. Для прохолодної спальні потрібний дуже теплий виріб з наповнювачем з пуху, шерсті або холофайбера.
      2. Спекотними літніми ночами або в добре натопленому приміщенні можна сховатися з полегшеною ковдрою.
      3. Восени та навесні Вас зігріють універсальні постільні речі з трьома символами, що характеризують ступінь теплоти.
      4. Дітям потрібні максимально безпечні вироби із натуральних матеріалів із гіпоалергенними наповнювачами.
      Выбор одеяло в интернет-магазине Porte's
      Вибір ковдру в інтернет-магазині Porte's