Н

аборне покриття з натуральної деревини виглядає красиво і значно підвищує статус вашого будинку, квартири або офісу. Як вибрати паркетну дошку або паркет з величезного асортименту, пропонованого вітчизняними та іноземними виробниками? На ринку представлено безліч його зразків, що відрізняються за матеріалом, способами обробки, структурою, функціональними і декоративними якостями.

Зміст

1. Основні критерії вибору паркету

2. Структура паркету та паркетної дошки

3. Різновиди паркету

4. Особливості паркету з різних порід деревини

5. Типи дизайну паркету

6. Варіанти укладання паркету

7. Чим покрити паркет – лаком чи маслом?

8. Найкращі виробники паркету

9. Рекомендації спеціалістів компанії Porte's

Как выбрать паркетную доску?
Як вибрати паркетну дошку?

Вибирається паркетна дошка з урахуванням дизайну малюнка, що утворюється під час її укладання. Для різних її видів використовуються відповідні способи монтажу. Важливим фактором при підборі такого покриття є ціна, яка коливається в дуже широких межах. Недорогі зразки від торгової марки Old Wood можна придбати за 676 грн./м2, тоді як елітна продукція від бренду Karelia коштуватиме 3022 грн./м2.



Основні критерії вибору паркету

Довговічність покриття для підлоги та її експлуатаційні якості залежать від якості матеріалів і ще безлічі факторів. Підбираючи паркет для приміщення, необхідно переконатись у наявності сертифіката, який підтверджує проходження перевірки, у тому числі і на зносостійкість. Крім того, фахівці рекомендують звернути увагу на наступні моменти:

  1. Вологість дошки має перевищувати 10%, перевіряється вона спеціальним приладом. Якщо такого немає, потрібно постукати по планці, добре просушений матеріал видає дзвінкий і характерний звук.
  2. Геометрія. Розміри планок повинні бути витримані з високою точністю, а дві дощечки, складені короткою стороною до довгої, повинні утворювати прямий кут.
  3. Колір. Всі паркетні дошки в партії, що купується, повинні бути одного тону.
  4. Виворітний бік. Основа якісного покриття робиться із цільної деревини, від цього залежить стабільність підлоги та її стійкість до зносу.
  5. Зовнішній вигляд. Всі планки повинні ідеально стиковуватися один з одним без зазорів та перекосів. Будь-які дефекти на лицьовій і на поверхнях, що сполучаються, неприпустимі.
Выбор паркета
Вибір паркету


Одним із вирішальних факторів при виборі паркетної дошки є ціна, можна знайти як порівняно недорогі зразки, так і преміального класу. Найбільшим попитом користуються вироби торгової марки Quick-Step, що відносяться до середнього цінового діапазону. Зокрема модель дуб «Брют» промаслений з колекції Palazzo обійдеться в 1790 грн./м2.

Паркет Quick-Step: Дуб «Брют»
Паркет Quick-Step: Дуб «Брют»


Часто перед покупцем постає питання, що вибрати паркетну дошку або ламінат, і який із матеріалів краще щодо екологічності. Перший вид підлогового покриття виготовляється з цільної деревини, другий є композиційним матеріалом. Як сполучна речовина для скріплення частинок наповнювача використовуються фенолформальдегідні смоли, які мають виражену канцерогенну дію на організм людини.

Что лучше ламинат или паркетная доска?
Що краще ламінат чи паркетна дошка?

Структура паркету та паркетної дошки

Для виготовлення обох різновидів покриття для підлоги застосовується цільна деревина. При цьому паркет виготовляється з масиву різних порід і відрізняється в основному за способом селекції:

  1. Круговий. Матеріал вищого гатунку, що має однорідну текстуру з серцеподібним малюнком на поверхні.
  2. Стандартний. Також відноситься до вищої категорії, спосіб розпилу тангенціальний або умовно круговий без механічних пошкоджень та дефектів деревини.
  3. Ростик. Паркет першого сорту з незначними вадами текстури та несуттєвими ушкодженнями.
  4. Селект. Добірні планки на вигляд розпилу без дефектів і відсортовані за кольором та відтінками деревини.
Паркет категории рустик
Паркет категорії рустик

Водночас паркетна дошка, купити яку за вигідною ціною можна у нашому інтернет-магазині, має складну структуру:

  1. Зовнішній шар. Робиться з деревини твердих порід, ретельно шліфується та полірується.
  2. Середній шар. Виготовляється із хвойних пиломатеріалів або каучукового дерева.
  3. Нижній шар. Допускається використання фанери соснової або березової, а також масивної (цілісної) дошки.

При укладанні паркету необхідно враховувати, що його якість залежить від структури деревини. Вона має бути однорідною без глибоких тріщин, не мати пошкоджень від комах та гнилі. Що стосується паркетної дошки, не допускається розшарування матеріалів лицьової сторони, основи та підкладки. Міцність клейових з'єднань визначається використовуваною технологією та складами, що застосовуються.

Структура паркетной доски
Структура паркетної дошки

Різновиди паркету

У будівництві використовується широка номенклатура матеріалів для фінішної обробки підлог у приміщеннях. Паркет та паркетна дошка в Україні користується великою популярністю, при цьому застосовуються всі існуючі види згаданих покриттів:

  1. Паркет штучний. Планки виготовляються з пиломатеріалів цінних і твердих порід і мають пазогребневі сполуки. Відрізняються зносостійкістю за рахунок наявності канавок на виворітному боці, таке покриття не скрипить при тривалому використанні і не розтріскується. Потребує добре підготовленої основи для укладання.
  2. Паркет набірний. Використовується для створення складних малюнків та панно, дуже високоякісне та дороге покриття, що потребує професійних навичок під час укладання.
  3. Паркет щитовий. Різновид паркетної дошки, що має квадратну основу великих розмірів. На зовнішній поверхні наклеєні окремі планки, що утворюють певний малюнок. Щити з пазами та гребенями істотно прискорюють монтаж, покриття не потребує додаткової обробки після монтажу. Основний недолік – висока ціна.
  4. Пронто паркет. Виготовляються за складною технологією методом склеювання під тиском кількох планок в одну велику. Має високу міцність, стійкий до коливань температури і вологості. Виробник пропонує повністю готові покриття призначені для подальшого покриття лаком.
Штучный паркет
Штучний паркет

В останні роки все більшого поширення набуває паркетна дошка. Головною її перевагою є оптимальне поєднання ціни та якості, а також простота монтажу та готове лицьове покриття. До недоліків можна віднести обмеженість варіантів укладання. Вибираючи паркетну дошку за ціною та експлуатаційними властивостями, важливо знайти баланс між ними. Найкраще співвідношення цих показників спостерігається у продукції європейських виробників.

Пронто-паркет
Пронто-паркет

Особливості паркету з різних порід деревини

Підлогове покриття, що описується, робиться виключно з натуральної сировини. Найкращий паркет із дуба, хоча для його виготовлення використовується й інші види деревини переважно листяних порід.

Паркет дубовый
Паркет дубовий

Тепер також можна придбати покриття з екзотичних матеріалів. Розглянемо докладніше характеристики і властивості планок з різних порід деревини:

  1. Дуб. Щільна і дуже міцна деревина має стійкість до зносу, виглядає дуже респектабельно. Кольори коричневі та чорні.
  2. Ясен. Приємна і дуже своєрідна текстура, бежево-жовта з гарним малюнком поверхня, яка добре піддається поліруванню.
  3. Бук. При розпилюванні на сонячно-жовтій пластині добре помітні темні рисочки, що утворюють оригінальну картинку.
  4. Американський горіх. Відрізняється міцністю та має дуже незвичайний та глибоко насичений відтінок коричневого.
  5. Клен. Деревина має унікальну властивість змінювати свій колір від майже білого до жовтого та медового.
  6. Бамбука. Пластини виробляються методом пресування, що забезпечує йому високий рівень зносостійкості та довговічність. Матеріал практично не вбирає вологу і не схильний до деформацій навіть за значних навантажень.
Паркет из американского ореха
Паркет з американського горіха

Типи дизайну паркету

Такі покриття для підлоги раніше були доступні тільки дуже заможним людям і використовувалися при будівництві палаців і особняків. Тепер паркетна дошка зустрічається у будинках та квартирах досить часто. Цей матеріал укладається лише одним способом. Це дещо обмежує її декоративні та естетичні якості.

Більше можливостей у дизайнерів інтер'єрів з'являється при використанні паркету, який може бути укладений:

  • «ялинкою»;
  • "плетінкою";
  • "квадратами";
  • "цегляною кладкою";
  • "Палубним настилом".

Найскладніші варіанти малюнків передбачають влаштування художньої розетки в центрі кімнати, навколо якої формується геометричний, квітковий або рослинний орнамент. Деякі елементи такого зображення відтворюються в бордюрі, що надає картинці цілісності та завершеності.

Сложный дизайн паркета
Складний дизайн паркету

Не проґавте можливість вигідно купити паркетну дошку в інтернет-магазині Porte′s, де представлений асортимент на будь-який дизайн проект. Великі пластини однаково добре виглядатимуть у просторих і невеликих за площею приміщеннях. Цей вид покриття універсальний, незважаючи на один спосіб укладання.

Укладка паркета палубным настилом
Укладання паркету палубним настилом

Варіанти укладання паркету

Монтаж покриття здійснюється на підготовлену рівну та тверду поверхню (бетонна стяжка або настил із дощок або фанери). Існують такі варіанти укладання паркету:

  1. Клейовий. Планки прикріплюються до основи за допомогою спеціальних клеїв.
  2. Плаваючі. Панелі склеюються між собою стиками повністю або частково, але не кріпляться до підлоги.
  3. Палубний набір. Має на увазі використання планок різних типорозмірів, які укладаються клейовим або плаваючим способом.
Укладка паркета плавающим способом
Укладання паркету плаваючим способом

Вибір найбільш відповідного варіанта монтажу паркету залежить від типу основи та деяких інших умов. Укладання паркетної дошки в основному виконується плаваючим способом, але зразки товщиною понад 20 мм можуть кріпитися механічним способом. Кріплення - цвях або саморіз вганяється в паз під нахилом, що оберігає планку від пошкоджень. Такий варіант монтажу можливий лише на дерев'яній основі.

Укладка паркетной доски
Укладання паркетної дошки

Чим покрити паркет – лаком чи маслом?

Дерев'яна набірна підлога потребує подальшої обробки. Після укладання паркету ціна матеріалу не має значення, поверхня його покривається спеціальним лаком або маслом. Кожен із цих способів має свої особливості. Глянцевий або матовий лак утворює напівпрозоре покриття, через яке проглядається природний малюнок та колір деревини. Захисний шар виключно стійкий до зносу та дії вологи.

Покрытие паркета специальным лаком
Покриття паркету спеціальним лаком

При обробці маслом воно вбирається у верхні шари паркету і створює тонку плівку на поверхні. Розрізняють склади з твердим і м'яким воском, які мають наносити кілька шарів. Це екологічно чистий препарат, який виготовляється з натуральних компонентів і є абсолютно безпечним для людини. Головний недолік масел – необхідність періодичного оновлення захисного шару. Якщо ви не готові регулярно доглядати підлоги, то вам рекомендується купити паркетну дошку для укладання в приміщенні. Лаки також згодом стираються, а отже, доведеться їх наносити по новій. Якісні алкідні склади стійкіші за ті, що мають водну основу, але і вони потребують регулярного оновлення. На нашому сайті ви знайдете докладну інструкцію про правильний догляд за паркетом, яка полегшить процес догляду за покриттям для підлоги.

Обработка паркета маслом
Обробка паркету олією

Найкращі виробники паркету

Підлогове покриття із масиву деревини виготовляють на спеціалізованих деревообробних підприємствах. Паркетну дошку купити можна різних виробників, заводи яких розташовуються на території України та за її межами. Найбільшою популярністю в нашій країні користується продукція наступних брендів:

  • Karelia (Фінляндія);
  • Barlinek (Польща);
  • Old Wood (Україна);
  • Quick-Step (Бельгія).

Вітчизняна паркетна дошка за ціною та якістю має дуже непогані характеристики. Так, за один квадратний метр покриття кольору ясен МОК Вам доведеться викласти всього 822 гривень. Це значно дешевше за багато імпортних зразків, при цьому їх характеристики цілком співставні.

Рекомендації спеціалістів компанії Porte's

Придбати якісну паркетну дошку можна у нашому інтернет-магазині. Фахівці компанії добре вивчили асортимент та готові допомогти у виборі матеріалу з урахуванням вимог та побажань клієнта. При цьому особлива увага приділяється: визначенню виду паркету, породи деревини, що використовується, і типорозмірів планок. Наші співробітники також безкоштовно консультують по способах укладання підлогового покриття і подальшого догляду за ним. Клієнтам безкоштовно надається інформація щодо спеціальних лаків та олій, що використовуються для обробки паркету. Одним із критеріїв для оцінки конкретного зразка оздоблювального матеріалу можуть бути відгуки покупців. Практика в таких випадках – найкращий спосіб перевірити якість продукції.

Купить паркетную доску в интернет-магазине Porte′s
Купити паркетну дошку в інтернет-магазині Porte′s

Не пропустіть можливість придбати найкращі зразки паркету та паркетної дошки в інтернет-магазині Porte′s. Оформити заявку або отримати консультацію фахівця з вибору можна за телефоном або за допомогою онлайн-форми.