Генератор — чудовий спосіб налагодити автономне електропостачання будинку, що особливо актуально в період віялових відключень та частих аварій на електропідстанціях. Використання такого пристрою дозволяє забезпечувати електрикою всю домашню техніку, поки є бензин або дизельне паливо.

Сьогодні можна купити генератор на будь-який смак. Таким пристроєм легко оснастити будинок, дачу, розташовану у віддаленому місці, та навіть міську квартиру. Невеликий генератор можна брати із собою, вирушаючи відпочивати на природу чи рибалку. У продажу є компактні моделі, які легко розміщуються в багажнику авто і забезпечать електрикою навіть у глухому лісі.

Як вибрати електрогенератор для дому та дачі

Щоб вибрати відповідний електрогенератор, важливо розуміти особливості його експлуатації. Від того, де і як працюватиме прилад, залежить його потужність, тип запуску, різновид палива та інші показники.

Визначаємо потужність

Це головний параметр при виборі електрогенератора, і щоб визначити, доведеться зробити невеликі розрахунки. Вам потрібно:

  1. Записати на листочок всі електроприлади, що є в будинку, і поруч проставити потужність кожного з них.
  2. Потужність приладу необхідно помножити на коефіцієнт пускового струму, це легко знайти в паспорті приладу. Наприклад, для електрочайника він зазвичай дорівнює 1, а холодильника — 3,5–5.
  3. Тепер потрібно скласти всі отримані значення та додати 20–30%, адже генератор не повинен працювати на межі своїх можливостей.

Зауважте, що в будинку є прилади, які не працюють постійно. Наприклад, праска, яка включається лише тоді, коли потрібно щось погладити. Такі прилади можна винести в окрему категорію та до загального розрахунку включити лише 1–2 екземпляри з найбільшою потужністю. Це дозволить розрахувати не максимальну, а оптимальну потужність, і вам не доведеться даремно палити паливо.

Який генератор найекономічніший для дому

Види палива

Сьогодні в магазинах представлені 3 види електрогенераторів:

  1. Бензинові. Найбільш популярні моделі, що відрізняються доступною вартістю, легкістю запуску при сильних морозах та невисоким рівнем шуму. За наявності захисного кожуха гучність такого пристрою рідко перевищує 70 дБ. Такий генератор має й недоліки — безперервна робота всього 5–8 годин, моторесурс не більше 4 тис. мотогодин, дорогий вид палива.
  2. Дизельні. Такі генератори здатні працювати в режимі 24/7, а їхній моторесурс досягає 40 тис. мотогодин. Двигун відмінно переносить підвищені навантаження та споживає менше палива. Недоліками таких агрегатів можна вважати високий рівень шуму та вартість, що в середньому перевищує попередній варіант на 30%.
  3. Газові. Мають мінімальний термін безперервної роботи, оскільки підключаються до газових балонів. У зв'язку з цим такі генератори вважаються приладами підвищеного класу небезпеки та дуже популярні.

Якщо говорити про те, який генератор вважається найкращим, однозначної відповіді бути не може. Найкращою буде та модель, що повністю відповідає поставленому завданню. Необов'язково купувати дорогий електрогенератор із суперпотужним двигуном, якщо в дачному будиночку є лише чайник, телевізор та холодильник.

Підібрати модель з потрібними параметрами найлегше на сайті магазину Romb.ua. У каталозі є генератори різних типів і потужності — від бюджетних до топових моделей. Зручна система пошуку товарів дозволить вибрати генератор, що підходить саме вам.