Р

Розсувні двері зробили корпусні меблі зручними, практичними і перетворили на один з центральних елементів оформлення інтер'єру . Але як вибрати шафу-купе для квартири або заміського будинку з усього різноманіття пропозицій представлених на ринку? Пропонуємо до вашої уваги рекомендації дизайнера, які дозволять зробити вибір виважено та раціонально.

Зміст

1. Основні критерії вибору шафи-купе

2. Види шаф-купе

3. Види матеріалів для шафи-купе

3.1 Матеріали виготовлення фасадів

3.2 Матеріали для виготовлення дверей

4. Розміри шафи-купе

5. Механізми відчинення дверей: основні типи

6. Профіль шафи-купе

7. Коліщатка ходової системи

8. Наповнення шафи-купе

9. Вибір шафи-купе за типом приміщення

9.1 Шафа-купе у вітальню

9.2 Шафа-купе до спальні

9.3 Шафа-купе у дитячу

9.4 Шафа-купе для кабінету

9.5 Шафа-купе для передпокою

10. Найкращі виробники

11. Рекомендації щодо вибору шафи-купе від дизайнерів Porte's

Розсувні двері зробили корпусні меблі зручними, практичними і перетворили на один з центральних елементів оформлення інтер'єру . Але як вибрати шафу-купе для квартири або заміського будинку з усього різноманіття пропозицій представлених на ринку? Пропонуємо до вашої уваги рекомендації дизайнера, які дозволять зробити вибір виважено та раціонально.

Шкаф-купе для квартиры или загородного дома
Шафа-купе для квартири або заміського будинку

Основні критерії вибору шафи-купе

Плануючи покупку меблів, ми виходимо з функціональних потреб та власних стилістичних уявлень. Щоб не помилитися під час вибору шафи-купе, необхідно керуватися простими правилами:

  1. Придбати слід виключно продукцію провідних виробників, які цінують свою репутацію і контролюють якість своїх виробів.
  2. Особливу увагу слід звернути на вибір матеріалу. Майже всі сучасні меблі виготовляються з деревно-стружкових плит і МДФ, перші можуть бути шпонованими або мати обробку з полімерних плівок.
  3. Необхідно переконатися у якості металевих елементів та іншої фурнітури, а також у міцності кріплень. Функціональність описуваного предмета інтер'єру залежить від можливостей системи відчинення дверей.
  4. Варто врахувати тип приміщення.
  5. Визначити розмір шафи-купе, які гармонійно доповнять параметри простору.
  6. Необхідно також визначиться із стилістикою декорування фасадів.
угловой шкаф купе фото
Шафа-купе в інтер'єрі

Види шаф-купе

Виробники пропонують великий вибір корпусних меблів, що розрізняються за формою та конструкцією. Існують два основні різновиди шаф-купе:

  • прямі
  • кутові

Перший варіант це переважно предмети інтер'єру фабричного виготовлення стандартних розмірів. Можливе також їх виготовлення за індивідуальним замовленням з припасуванням під вимоги клієнта.

Прямой шкаф-купе
Пряма шафа-купе

Кутова шафа купе у свою чергу створюється для кожного конкретного приміщення та буває двох типів:

  • трапецієподібний
  • приставний.

Обидва різновиди мають свої переваги та особливості, які необхідно враховувати під час виборів. Так, шафа купе кутова з додатковою секцією у вигляді трапеції придатна для кімнат великої площі і забезпечує кращий доступ до речей. Приставні модулі хороші за умов обмеженості простору.

Угловой шкаф купе трапециевидный
Шафа-купе кутова трапецієподібна

Перед відповіддю на питання, яку шафу-купе вибрати, важливо правильно оцінити параметри та планування приміщення. Потрібно визначитися, який з видів найкраще підійде для тієї чи іншої кімнати. Занадто великі меблі захаращують простір, а зайве маленькі не дозволяють його використовувати раціонально.

Шкаф-купе угловой приставной
Шафа-купе кутова приставна

Види матеріалів для шафи-купе

Цей вид меблів складається умовно з двох частин: власне корпуса та розсувних дверей. Конструкція останніх та матеріали, що використовуються для виготовлення фасадів, буде розглянуто нижче. Натуральна деревина при виробництві шаф-купе застосовується рідко та найчастіше для ексклюзивних зразків, що відрізняються високою ціновою політикою.

Образцы древесно-стружечных плит для изготовления шкафов-купе
Зразки деревно-стружкових плит для виготовлення шаф-купе

Матеріали для виготовлення фасадів

Найширше поширення при виробництві корпусів предметів меблювання отримали композиційні матеріали: ДСП та МДФ. Деревно-стружкова плита є панель основою, якою складають тирсу і стружка. Як сполучна речовина використовуються фенолформальдегідні смоли. Виготовляється із застосуванням технології гарячого пресування. ДСП розрізняються за такими параметрами:

  1. Густина.
  2. Покриття. Шпон або полімерна плівка.
  3. Товщина. Для виготовлення корпусів застосовуються плити 16, 18 та 25 мм.
  4. Кількість шарів. Одні чи два.
  5. Клас емісії сполучних смол. Для корпусних меблів допускається використання плит категорії E1 та E0.
Шкафы-купе из ДСП
Шафи-купе із ДСП

Панелі МДФ виготовляються із дрібнодисперсного деревного волокна із застосуванням методу гарячого сухого пресування. Для зв'язування наповнювача використовуються парафіни, що робить матеріал винятково екологічним. Висока щільність плити дозволяє виконувати фігурне фрезерування поверхні виготовлення плит з тисненням. МДФ використовується як виготовлення корпусів, і фасадів.

Шкафы-купе из МДФ
Шафи-купе із МДФ

У процесі пошуку відповіді питання, як вибрати матеріал шафи-купе слід враховувати різницю вартості. МДФ має вищу ціну, відповідно меблі з них обійдеться дорожче. При цьому характеристики та експлуатаційні якості таких плит суттєво вищі, ніж ДСП.

Шкаф купе из ДСП и МДФ в сравнении
Порівняльний аналіз двох видів матеріалів

Матеріали для виготовлення дверей

Фасади для меблів підбираються виходячи із стилістики оформлення приміщень та практичних властивостей. Для виробництва дверей шаф-купе використовується широкий вибір матеріалів різної фактури та якості:

  1. ДСП звичайне та ламіноване. Недорогий та простий у обробці матеріал.
  2. Дзеркала в рамі із алюмінієвого або сталевого профілю.
  3. Лакобель - скло пофарбоване в різні кольори та непроникне для світла.
  4. Лакомат - напівпрозорий матеріал, який отримується шляхом покриття скла спеціальним лаком.
  5. Скло з піскоструминною обробкою. Технологія дозволяє наносити на поверхню візерунок чи малюнок за рахунок утворення матових плям.
  6. Фотодрук молекулярний. Забезпечує отримання зображень високої роздільної здатності з подальшим ламінуванням.
  7. Шкіра. Покриття зі штучного матеріалу добре імітує натуральну і чудово вписується в сучасний або класичний інтер'єр .

Для шаф-купе також робляться комбіновані двері, в оформленні яких використовуються поєднання найрізноманітніших матеріалів.

Материалы для дверей шкафов-купе
Матеріали для дверей шаф-купе

Розміри шафи-купе

Стандартні меблі фабричного виготовлення мають різні габарити по ширині, висоті та глибині. Найменша шафа-купе має всього 80 см на фасаді, найбільша — 5 метрів. Глибина корпусу становить зазвичай 60 і 45 см і може змінюватися в межах від 30 до 80 см. Якщо цей параметр менше 55 см у платтяному відділенні для підвішування речей використовується, розташований поперчений фасаду, що висувається мікроліфт. У корпусах меблів більшої глибини встановлюється поздовжня штанга.

Шкаф купе размеры
Розміри шаф-купе

Висота шаф-купе коливається в межах від 1900 до 2800 мм, для стандартних моделей цей параметр становить 2100, 2200 та 2400 мм. Можливі також інші варіанти виконання фабричних предметів меблів, що істотно розширює пропонований модельний ряд.

Стандарт размерной сетки шкафа купе
Стандарт розмірної сітки

Для правильного вибору виробу необхідно знати геометричні параметри приміщення. Виникає питання, як зробити виміри для шафи-купе, щоб максимально ефективно використати весь об'єм кімнати. При виконанні таких робіт необхідно дотримуватись наступної інструкції:

  1. Зверніть увагу на паралельність підлоги та стельового перекриття, а також на кривизну поверхні прилеглих стін.
  2. Вимірювання найкраще проводити рулеткою із залученням помічника.
  3. Відстань між будівельними конструкціями визначається в декількох місцях біля стін, підлоги, стелі та у двох трьох точках між ними.
  4. При виборі меблів до уваги береться найменше значення.

Як визначити розмір шафи-купе та зробити це з максимальною точністю? Існують два види шаф-купе з цокольною підставкою або на ніжках, що регулюються по висоті. Останні придатні для використання в кімнатах з нерівними підлогами, упори, що викручуються, дозволяють вирівняти модуль по вертикалі.

Определение размеров шкафов-купе
Визначення розмірів шаф-купе

Механізми відчинення дверей: основні типи

Однією з основних переваг шаф-купе є фасади, що зсуваються. Відсутність дверей заощаджує простір, але ускладнює конструкцію механізмів відкривання. В даний час використовуються такі типи систем:

  • з нижнім розташуванням опорних роликів;
  • з верхнім ковзанням;
  • з компланарним механізмом;
  • зі складним телескопічним пристроєм.
Механизм с верхним скольжением
Механізм із верхнім ковзанням

Системи з нижнім або верхнім розташуванням механізмів ковзання відрізняються розподілом навантажень від ваги дверей. Вона практично повністю припадає на опорну частину, у той час як елемент конструкції у відповідь працює як напрямна.

Ролики для шкафа купе
Механізм відчинення дверей з нижнім розташуванням роликів

Телескопічні системи забезпечують витягування другої або третьої дверцят при закритті першої. Пристрої такого типу призначені для великих шаф. Компланарні механізми найскладніші, вони забезпечують не тільки переміщення дверцят вздовж фасаду, але й зсув в одну площину. При цьому для кожної секції передбачено власні напрямні.

Телескопическая система для шкафов-купе
Телескопічна система для шаф-купе

Профіль шафи-купе

При виробництві цього виду меблів застосовується ряд комплектуючих. Основу конструкції дверей шаф-купе становить сталевий або алюмінієвий тонкостінний профіль. Він використовується для виготовлення рам для дзеркал та скла, а також застосовується для вертикальної окантовки фасадів з інших матеріалів. Сталевий профіль відрізняється високою міцністю, але має надмірну масу. Для захисту від корозії елемент хромується, нікелюється або на нього наносити полімерне покриття. Алюмінієвий профіль значно легший і відрізняється стійкістю до впливів умов середовища. Для краси його поверхня може бути анодована або покриватися плівкою ПВХ.

Профили для шкафов-купе
Профілі для шаф-купе

Коліщатка ходової системи

Переміщення дверей у шафах-купе вздовж напрямних забезпечується за рахунок використання роликів. Коліщатка в розсувні системи для шаф купе робляться з різних матеріалів: найдоступніші виготовляються з пластику, дорожчі мають сталеву основу і забезпечуються кульковим підшипником. Для зниження рівня шуму та зменшення вібрації на металевий обід надягається гумова або полімерна шина. Ходовий ролик закріплюється на осі, що встановлюється у спеціальному кронштейні. Ця конструкція монтується на двері за допомогою шурупів. Коліщатко котиться по напрямній шафі-купе в обох напрямках, в кінцевих точках встановлюються обмежувачі, що запобігають їх вискакуванню і ударам по корпусу.

Колесики ходовой системы шкафов-купе
Коліщатка ходової системи шаф-купе

Наповнення шафи-купе

Перед оформленням замовлення виготовлення меблів слід заздалегідь продумати розміщення секцій, перегородок, мікроліфтів, штанг та інших елементів. Умовно внутрішнє наповнення шафи-купе можна поділити на три рівні:

  1. Верхній. На антресолях зазвичай розміщують предмети, що рідко використовуються, сезонний одяг на плічках, валізи і сумки на полицях. Пантограф забезпечить опускання штанги до такої висоти, де вона стане доступною.
  2. Середня. Зазвичай оснащується полицями для зберігання постільної білизни та інших речей, а також штангами для одягу. У шафах завглибшки менше 55 см рекомендується використовувати висувні мікроліфти.
  3. Нижній. Призначений для розміщення взуття, засобів догляду за ним та важких предметів. У спальні це місце віддається під ковдри і подушки, що не використовуються.
Внутреннее наполнение шкафа-купе
Внутрішнє наповнення шафи-купе

Для комплектування шаф-купе використовуються як жорстко закріплені полиці і штанги, так і елементи, що висуваються. Добре зарекомендували себе сітчасті кошики, тримачі для штанів, а також пантографи.

Наполнение шкафа-купе
Наповнення шафи-купе

Вибір шафи-купе за типом приміщення

У меблевих магазинах є великий вибір предметів інтер'єру різних розмірів та форм. Підбір шафи-купе здійснюється не лише з урахуванням розмірів приміщення, а й виходячи з його призначення. Підходящий для спальні предмет інтер'єру, швидше за все, буде недоречним у дитячій кімнаті або у передпокої.

Выбор шкафа-купе по типу помещения
Вибір шафи-купе за типом приміщення

Шафа-купе у вітальню

Зазвичай, це найбільша кімната в будинку або квартирі, де збирається вся сім'я. Як вибрати шафу-купе для вітальні? Тут найчастіше зберігається безліч різних речей: книги, одяг, предмети особистого користування та багато іншого. Для приміщення, в якому члени сім'ї проводять більшу частину часу та приймають гостей знадобитися шафа-купе з такими параметрами:

  • велика місткість;
  • наявність відкритих секцій для розміщення сувенірів та аксесуарів;
  • ніша, що закривається, для телевізора або комп'ютера.

Установка шафи-купе у вітальні дозволяє розділити велике приміщення на кілька функціональних зон. Цей предмет меблів може бути вбудований в нішу і займати весь простір однієї зі стін від підлоги до стелі. Тим самим ви зможете уникнути накопичення пилу в кутах.

Шкаф-купе в гостиную
Шафа-купе для вітальні

Шафа-купе до спальні

Кімнати, призначені для сну, зазвичай мають невелику площу та меблі для них потрібно підбирати особливо ретельно. Як вибрати шафу-купе в спальню, так що б уникнути її захаращення? Найкращим варіантом буде вбудувати його в нішу, що дозволить скоротити витрати на його придбання. Адже для його корпусу можна використовувати матеріали без дорогого зовнішнього оздоблення. У спальні шафа-купе зазвичай виконує функцію вбиральні і призначений для зберігання одягу, постільних речей та інших предметів. Відповідно в ньому необхідно передбачити відділення для білизни та інших речей. Велике дзеркало в дверях, що зсуваються, дозволить господині милуватися собою в повний зріст і зорово збільшить розміри кімнати.

шкаф купе в спальню
Шафа-купе для спальні

Шафа-купе у дитячу

Меблі для кімнати, в якій проживає дитина, повинні бути в першу чергу безпечними і витримувати значні навантаження. Як вибрати шафу-купе для дитячої? Матеріали, що використовуються для його виготовлення, повинні бути екологічно чистими. Найкраще співвідношення за ціною та якістю має МДФ, допускається ДСП із низькими показниками емісії фенолформальдегідних смол. Предмети інтер'єру в дитячій не повинні мати гострих кутів та виступаючих елементів. Замість ручок на ящиках, що висуваються, можна використовувати прорізи. Скляні та дзеркальні фасади неприпустимі, малюк може по необережності розбити їх та пораниться уламками. Для обробки фасаду може бути використана чорна магнітна плівка, за якою можна малювати крейдою або кріпити до неї літери, картинки та елементи аплікацій.

шкаф купе в детскую
Шафа-купе для дитячої кімнати

Шафа-купе для кабінету

Робочі приміщення обладнуються функціональними та красивими меблями. Виникає питання, а як вибрати шафу-купе для кабінету, яка найчастіше є ще й бібліотекою. Потрібні міцні полиці невеликої глибини для розміщення книг. Вони можуть зачинятися глухими або скляними дверцятами. Перші надійно захищають папір від вигоряння, другі перешкоджають накопиченню пилу. Для колекціонерів шафи-купе найчастіше виготовляються на замовлення, а висота і ширина полиць у них підбирається виходячи з розмірів предметів, що збираються. Дверцята в них повинні мати надійні замки. Для тих, хто звик працювати вдома, потрібні місця для зберігання документів та інформаційних матеріалів. Офісні папки з ярликами добре виглядатимуть у відкритих нішах.

Шкаф-купе для кабинета
Шафа-купе для кабінету

Шафа-купе для передпокою

Входячи в квартиру або в будинок, ми знімаємо верхній одяг та взуття. Відповідно шафа-купе в передпокої повинен мати як мінімум три відділення: два для названих вище предметів і ще один для рукавичок, парасольок, головних уборів та безлічі інших речей. Двері для шаф купе бажано зробити дзеркальними – це дозволить оглянути себе перед виходом із дому. При вирішенні проблеми, як вибрати шафу-купе для передпокою враховують її розміри та конфігурацію. Якщо є ніша - меблі краще вбудувати в них, тим самим ви звільните частину площі. Якщо планування приміщення дозволяє, має сенс встановити кутові меблі, тоді простір використовуватиметься максимально ефективно.

встроенный шкаф купе в прихожую
Шафа-купе для передпокою

Найкращі виробники

На українському ринку представлений багатий вибір корпусних меблів імпортних та вітчизняних. Виникає закономірне питання якості шаф-купе, і яку фірму краще вибрати? Продукція іноземних компаній досить дорога і помітно краща за рівнем виконання. Найбільшою популярністю користується продукція трьох торгових марок: MrDoors, Stanley та Kommandor. За співвідношенням ціни та якості виробу перерахованих брендів найкращі.

Производители шкафов-купе
Виробники шаф-купе

Українські виробники — це переважно невеликі виробництва, що роблять шафи-купе на замовлення з використанням імпортних матеріалів та комплектуючих. Найбільший вітчизняний виробник меблів цього виду – компанія «Стерх». Фірма пропонує оригінальні та якісні вироби стандартні та зроблені за розмірами замовника індивідуально.

Украинские производители шкафов-купе
Українські виробники шаф-купе

Рекомендації щодо вибору шафи-купе від дизайнерів Porte's

У Києві можна знайти якісні меблі на будь-який смак у будь-якій із цінових категорій від економ до преміум. Вирішуючи питання про придбання шафи-купе, відгуки споживачів дозволяють отримати досить об'єктивну інформацію про рівень виконання та матеріали.

Рекомендации по выбору шкафа-купе от дизайнеров Porte’s
Рекомендації щодо вибору шафи-купе від дизайнерів Porte's

При виборі шафи-купе, крім якості виробу, відповідності стилю приміщення та раціональному наповненню, слід особливу увагу приділити наступним моментам:

  1. Двері повинні м'яко м'яко без ривків і перешкод.
  2. Вибираючи між підвісною системою та механізмом підлогового ковзання перевагу краще віддати останньому. Такий пристрій більш надійний і рідше виходить і будує.
  3. При влаштуванні вбудованих шаф-купе функції несучих елементів можуть бути покладені на стіни, підлогу та перекриття.
Какой шкаф-купе лучше?
Яка шафа-купе краща?

Отримати кваліфіковану консультацію, яка шафа-купе краща і рекомендації щодо вибору можна у фахівців компанії «Porte's». Інформація надається безкоштовно за телефоном або через інтернет на ваш запит.