Попри прогнози футурологів в ХХІ столітті ми не відмовились від природних матеріалів на користь високотехнологічної синтетики. Більш того, в останні роки популярність натурального матеріалу в інтер’єрі тільки зростає. Навіть лаконічний скандинавський інтер’єр чи стиль лофт не обходяться без деревини та натурального каменю. А сучасні технології допомагають якісніше оброблювати природну сировину та надавати їй набагато кращих характеристик, ніж мають синтетичні аналоги.

Один із яскравих прикладів того, на що здатна комбінація натуральних матеріалів та сучасних технологій виробництва – це клінкерна плитка, якісний і довговічний матеріал для облицювання стін. Купити клінкерну плитку можна для фасаду будинку та для інтер’єру. Завдяки своєму різноманіттю та високій якості вона дасть фору навіть натуральному каменю. 

Клінкерна плитка на фасаді будинку

Як виготовляють клінкерну плитку?

Цей матеріал виготовляють із натуральної тугоплавкої глини. Єдина домішка, яку додають до глини – це фарбники. Ніяких додаткових компонентів для покращення характеристик не потрібно. Висока міцність, зносостійкість, мінімальний рівень водопоглинання та морозостійкість – це властивості, які досягаються завдяки особливій технології виготовлення. 

На першому етапі матеріал пресують, або пропускають через екструдер, в залежності від методики виготовлення. А після цього матеріал оброблюється в високотемпературній печі при 1450°С. Для порівняння, звичайні глиняні вироби виготовляють при температурі 900°С.

Ключові характеристики клінкерної плитки: 

  • міцність класу М300;
  • рівень поглинання вологи менше ніж 6%;
  • висока морозостійкість – матеріал розрахований на 300 циклів промерзання;
  • невелика вага;
  • простий догляд – з поверхні плитки можна видалити будь-які забруднення;
  • простий монтаж;
  • величезний асортимент кольорів та фактур.

Завдяки таким властивостям клінкерна плитка чудово підходить і для облицювання фасаду, і для внутрішніх робіт. Більшість лінійок матеріалу створені для імітації цегляної кладки. Такі плитки виготовляють у вигляді плоских цеглин с гладенькою або фактурною поверхнею. Їх колір та форма можуть бути різними. Вибравши підходящий матеріал за допомогою клінкеру вдасться створити і дуже точну імітацію кладки з натуральної цегли, і декоративну поверхню, яка лише асоціюється з кладкою. Завдяки такому дизайну, клінкерну плитку часто використовують в інтер’єрі лофт, адже для цього стилю вже стало каноном облаштування однієї зі стін у вигляді цегляної кладки.