Л

егендарне крісло Egg, створене датським архітектором Арне Якобсеном у 1958 році відзначає своє 60-річчя.

Arne Emil Jacobsen – найвідоміший представник скандинавського дизайну. Основоположник стилю "датський функціоналізм". Увага до кожної деталі, основа його творчого методу, незмінно відображалася у кожній його роботі.

Крім архітектурних об'єктів, Арне захоплено займався предметним дизайном. Його стільці та крісла стали легендарними.

Стільці Серія 7

Стулья Серия 7
Стільці Серія 7

Стільці серії Крапля

Стулья Капля
Стільці Крапля

Стільці серії Лілі

Стулья серии Лили
Стільці серії Лілі

Крісло Egg (англ. - "яйце")

було розроблено для локального об'єкту – готелі Radisson SAS Royal Hotel у Копенгагені. Він розробляв як зовнішній вигляд будівлі, а й повністю створював наповнення, від меблів до дверних ручок. Тільки уявіть, який масштаб для творчості!

Крісло Egg зайняло своє місце у фойє готелю, але йому судилося стати світовим безслером і найвідомішим кріслом у світі

У процесі створення прототипу цієї моделі застосували інноваційну на той момент технологію для виготовлення каркасу, сформованого із пластику із покриттям із спеціального пінного наповнювача.

Арне Якобсен (Arne Emil Jacobsen)
Арне Якобсен (Arne Emil Jacobsen)

Виразна форма крісла відображає філософію дизайну Арне Якобсена, що віддає перевагу функціональності, досконалості форми та цілісності кожного твору.

Крісло Egg отримало свою назву завдяки подібності до форми половинки яєчної шкаралупи. До слова, прототип було створено вручну із глини.

Спочатку крісло не планували запускати в серійне виробництво, але модель виявилася настільки вдалою, що згодом воно стало справжньою класикою скандинавського дизайну.

З лобі готелю воно потрапило до найкращих приватних інтер'єрів по всьому світу, було зафіксовано у безлічі фільмів та серіалів, його знімали у кліпах та рекламних роликах.

Сьогодні крісло, заслужене, займає почесне місце у музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку.

Скульптурный дизайн с мгновенным чувством комфорта
Скульптурний дизайн з миттєвим почуттям комфорту

Виробництвом та випуском меблів займалася датська компанія Fritz Hansen, з якою архітектор співпрацював з 1930-х років. Компанія досі має авторське право на твори Якобсена.

Лімітована серія крісел Egg

Юбилейный выпуск кресел Egg
Ювілейний випуск крісел Egg

У 2018 році, честь 60-річчя крісла Fritz Hansen випустила святкову лімітовану колекцію, оновивши оббивку (шкіра та шерсть) та розширивши колірну гаму виробу.

Крісла оббили м'якою незабарвленою натуральною шкірою, при виборі якої особливу увагу звертали на якість матеріалу, тактильні відчуття та запах. Ідея полягала в тому, що шкіра в процесі експлуатації темнітиме, красиво змінюючи свій відтінок.

Частина роботи із виготовлення досі виконується вручну.

Новый цвет в старой форме – незабываемые кресла Egg
Новий колір у старій формі – незабутні крісла Egg

Крім оббивки зміни торкнулися і основи крісла, яке покрили 23-каратним золотом.

Ювілейна серія була випущена лімітованим тиражем і налічує 1958 екземплярів. Кожне крісло має спеціальне гравіювання на честь річниці та порядковий номер.

Лимитированная серия кресел Egg
Лімітована серія крісел Egg