Бреви – український виробник якісного, надійного та красивого спецодягу. Зимовий та літній спецодяг виготовляється на власних потужностях компанії на замовлення підприємств. В асортименті – різні моделі курток, штанів, комбінезонів, взуття. Продуктивність праці залежить від комфорту та безпеки співробітників, тому «Бреви» шиє спецодяг із різними типами захисту: від механічних пошкоджень, вогню, вологи, хімічних речовин. У цій статті фахівці компанії дають рекомендації щодо правильного вибору літнього спецодягу.

Основні відмінності спецодягу для літа

У спекотний сезон, коли стовпчик термометра перевищує позначку +30°С, необхідно подбати про зручний, комфортний робочий одяг для персоналу. Вона повинна бути легкою, повітропроникною, ергономічною, функціональною. Існує низка певних вимог до літнього спецодягу, який використовується в період травень-вересень.

Критерії вибору тканини

Характеристики одягу залежать від складу матеріалу, з якого він виготовлений. Для ефективної терморегуляції потрібно, щоб тканина пропускала повітря та відводила вологу від тіла. Оптимальна повітропроникність відповідно до стандартів становить 20–40 дм 32. При високій щільності матеріалу у конструкції одягу виконуються вентиляційні отвори.

Щодо кольору, він може бути корпоративним або просто вибраним із найбільш підходящої палітри. Світлі відтінки відбивають сонячні промені, знижуючи у працівників ризик перегріву та теплового удару. На темних тканинах не так видно сліди забруднень. Якісний матеріал не боїться дії УФ-променів і не вигоряє на сонці. Літній робочий одяг піддається частим пранням, тому повинен добре відпрати без втрати початкових захисних властивостей і якості.

Найкращі тканини для пошиття спецодягу – натуральні, з перевагою бавовняного волокна. Бавовна добре вбирає і швидко випаровує вологу, не накопичує статичної електрики. Параметри гігроскопічності мають становити від 5%. У сумішових матеріалах синтетичні волокна (еластану, поліефіру, поліестеру) використовуються у різних пропорціях до натуральних. Вони надають текстильному полотну міцність, підвищують стійкість до зношування, полегшують очищення від забруднень. З урахуванням виробничих умов вибирають спецодяг із тканин з вогнестійким, водо- або масловідштовхувальним просоченням, підвищеною щільністю (180–350 г/м 2 ) для захисту від проколів, порізів.

Функціональні особливості

Крій моделей має відповідати сезонним вимогам. При роботі на вулиці буде потрібний захист від пилу, вітру, дощу. Спецодяг виготовляється з коміром-стійкою, прилеглими манжетами рукавів, вітрозахисним клапаном та іншими елементами. Для роботи у складних та небезпечних умовах призначаються моделі спеціального крою. Одяг повинен бути легким і мати зручний крій. Важлива деталь – кишені різної форми, розмірів, крою. Для працівників, які виконують обов'язки в умовах недостатньої видимості, на спецодязі передбачено сигнальний захист – світловідбиваючі смуги. Колір речей також яскравий: лимонний, червоний, оранжевий.

Чек-лист для підбору ергономічного жіночого та чоловічого спецодягу:

  • точну відповідність розмірів, повну свободу рухів;
  • одяг легкий, невідчутний протягом робочого дня;
  • шкіра «дихає», не потіє, є вентиляційні отвори;
  • фурнітура надійно закріплена, не створює перешкод під час роботи, не натирає шкіру;
  • достатня кількість зручно розміщених кишень для розміщення інструментів, рукавичок, особистих речей;
  • наявність додаткових гачків, каблучок, тримачів для інструментів;
  • якісні рівні міцні шви, без ниток, що стирчать;
  • конструкція передбачає деталі, що використовуються для коригування одягу за обсягом/довжиною (параметри речі регулюються еластичною тасьмою на поясі, застібками-фастексами, кнопками, патами та ін.).

Вибираючи спецодяг для своїх співробітників, звертайте увагу на маркування. Там зазначені позначення захисних властивостей чи умов роботи відповідно до норм ГОСТу. Якщо ви вагаєтесь з вибором – зверніться до менеджерів компанії-виробника. Вони завжди нададуть вам професійну консультацію.