Сучасний світ постійно змінюється та потребує динамічності у всіх сферах людського життя. Ця тенденція стосується і меблів, які набули можливості трансформуватися, змінюватися. Наприклад, стильний та функціональний модульний диван, який виготовляється у безлічі конфігураційних варіантів. Розглянемо докладніше особливості конструкції, різновиди сучасного предмета меблів, плюси та мінуси його використання в інтер'єрах.

Колаж із п'яти фотографій інтер'єру від студії меблів "Interia", заснованої у 2011 році. У лівому верхньому кутку – зона відпочинку із сірим диваном на тлі чорної металевої стелажної системи, прикрашеної чорно-білим мистецтвом. У центральній верхній частині – світла вітальня з білим диваном, дерев'яним кавовим столиком та нейтральним килимом. У правому верхньому кутку – вітальня з довгим сірим диваном у сучасному просторі з великими вікнами та видом на обідню зону. Нижній лівий кут показує сірий диван перед картиною в абстрактному стилі, а нижній правий – елегантну вітальню із сірим диваном, затишними подушками та сучасною підвісною лампою.

Конструкційні особливості модульних диванів

Основна відмінність модульних м'яких меблів від класичних — відсутність монолітного каркаса. У складі модульного виробу – окремі блоки, які можна комбінувати у різних положеннях. Є можливість вибрати компактну модель, що складається із трьох-чотирьох частин, або замовити гігантський диван із кількох десятків секцій. Їх легко міняти місцями, переставляти, розміщувати у різних кімнатах.

Основні модульні елементи для комплектації дивану:

  • прямі модулі з одним посадковим місцем;
  • спальні частини із розкладним механізмом;
  • оттоманки із ящиком для зберігання;
  • крісельні частини;
  • пуфи;
  • кути, можуть бути з міні-баром, столиком та іншим;
  • підлокітники з відсіками-сховищами та іншим.

Колаж із трьох фотографій дизайну інтер'єру, що демонструють сучасні вітальні. На верхньому лівому фото зображено простір зі світло-блакитним секційним диваном з декоративними подушками, бетонною підлогою, гладким чорним торшером та прозорими шторами, що розсіюють природне світло з великих вікон. На верхньому правому фото представлена кімната з затишним бежевим диваном, дерев'яними стельовими балками, чорним мінімалістичним торшером і великим вікном з видом на ліс. На нижньому фото зображена вітальня зі світло-сірим диваном, прикрашеним сірими подушками, прозорими шторами та м'яким кріслом, що створює спокійну та елегантну атмосферу.

Різновиди модульних моделей

Перед тим як купити диван в інтернет-магазині, варто правильно визначити оптимальний тип виробу. Модульні системи відрізняються конфігурацією та кількістю блоків, вибраних відповідно до призначення та місця встановлення меблів. Розкладаються моделі підходять для розміщення в спальні та вітальні. Посадкові місця легко трансформуються у повноцінні спальні завдяки спеціальним механізмам — дельфін, єврокнижка, пантограф. Також для сну підходить варіант дивана з отоманкою.

Складові композиції об'єднують частини, які за потреби переміщуються відносно одна одну, доповнюються іншими блоками. Усі модулі виконані у закінченій формі, оббиті текстилем чи шкірою, мають опори. Радіусні конструкції відрізняються закругленим кутом (10-180 °), що є центром меблевої композиції. Секційні дивани – єдиний різновид, модулі якого жорстко закріплені за допомогою спеціальних інструментів.

Експлуатаційні переваги та недоліки

Модульні дивани мають низку безперечних переваг. Вони мобільні, легко змінюють форму, розміри, трансформуються під потреби, легко транспортуються. Універсальність м'яких меблів передбачає її розміщення у просторі будь-яких розмірів. Можна вибрати кутову, пряму, напівкруглу модель із необхідною кількістю секцій.

Диван багатофункціональний. На ньому можна створити робоче чи спальне місце, використовувати додатковий функціонал у вигляді розкладних секцій, пуфів, ящиків для білизни, столиків, міні-барів, інтегрованої аудіосистеми. Модульні дивани завжди ефектно та ексклюзивно виглядають, адже виготовляються та збираються за бажанням власника, гармонійно вписуються у дизайнерські рішення.

До недоліків виробів можна зарахувати досить високу ціну, продиктовану особливостями виробництва. Кожен модуль виготовляють, як повноцінний, окремий предмет меблів, з висококласних матеріалів підвищеної міцності, зносостійкості. Це підвищує собівартість моделей.

Оригінальний, практичний, елегантний модульний диван дозволяє своїм власникам експериментувати. Ви можете вибрати моделі, які ідеально впишуться у більшість стилів інтер'єру – від мінімалізму до класики.