Хочу поділитись своїм досвідом пошуку роботи в період війни. Чесно кажучи, я навіть не підозрювала, що мій запит «Робота Київ» для пошуку вакансій дизайнера стане початком такої довгої та доволі складної пригоди. Але про все по порядку. 

Чому я почала шукати роботу?

На сайт Jooble мене привела зміна пріоритетів в плані роботи. З самого початку своєї кар’єри дизайнера я твердо вирішила, що хочу працювати на себе. Такий режим фрілансу дає дуже багато переваг. По-перше, спілкування з замовником проходить напряму, без посередників. Цей формат дозволяє уникнути маси непорозумінь. По-друге, графік роботи та рівень завантаженості залежить виключно від мене. По-третє, можна відмовлятись від співпраці з токсичними замовниками. 

До війни кількість замовників завжди була стабільно високою. Часто в мене навіть була черга. Але війна перевернула все з ніг на голову. Замовлень стало набагато менше. Дехто з моїх замовників виїхав за кордон, інші вирішили відкласти ремонт до кінця війни. В цій ситуації питання стабільного доходу стало для мене дуже гостро, а важливість комфорту в співпраці з клієнтом відійшла на другий план. Через це я вирішила шукати постійну роботу. 

Пошук роботи дизайнером інтерьеру на сайті Jooble

З якими складнощами я зіткнулась? 

Для пошуку вакансій вибрала сервіс Jooble. Тут багато вакансій та дуже зручні налаштування. Можна шукати роботу по містах, по певних вакансіях, чи навіть за рівнем свого професійного досвіду. Потрібні мені вакансії я знайшла швидко, проблеми виникли вже потім. 

Війна змінила ситуацію на ринку праці і я була готова до складнощів, але не зовсім розуміла їх масштаби. На одну вакансію претендує дуже багато спеціалістів. Якщо вірити новинам, кількість вакансій після початку війни в Україні скоротилась приблизно у 20 разів. Це означає величезну конкуренцію. І щоб привернути увагу роботодавця потрібно дуже сильно постаратись. Шукаючи роботу, я зробила для себе такі висновки: 

  1. Треба мати ідеальне резюме. Якщо в вашому резюме не вистачає інформації або вона викладена неправильно, великий шанс того, що резюме «відметуть» і вашу кандидатуру не будуть навіть розглядати.
  2. У вас повинно бути першокласне портфоліо. Залиште зайву скромність. Слід демонструвати свої найкращі роботи й доводити, що ви – професіонал. 
  3. Софт скіли мають значення. Якщо ви плануєте працювати в команді, будьте готові, що роботодавець тестуватиме вас на стресостійкість вже на першій співбесіді. Дуже важливо володіти навичками ділового спілкування, вміти обходити гострі кути та знаходити компроміси. 
  4. Пошук роботи займає час. Якщо раніше спеціалісту з досвідом вдавалось влаштуватись на роботу протягом кількох тижнів, то сьогодні на пошуки доводиться витрачати 3-5 місяців.  

Мій пошук роботи завершився успішно. Я змогла влаштуватись в велику студію дизайну та потроху почала звикати до нового формату роботи. Цей шлях був довгим і нервовим, але стабільність однозначно того варта.