Під час монтажу електрики в будинку слід дотримуватися встановлених норм і правил. Розміщення розеток досить простий процес. Ключове значення при цьому, крім безпосередньо роз'єму, мають підрозетники – невеликі пластикові деталі, що виконують функцію надійного розміщення розетки. Хоча їхня вартість невелика, краще відповідально підійти до питання закупівлі монтажних коробок, щоб не витрачати під час виконання робіт зайвий час і кошти на виправлення помилок.

Типи підрозетників

За типом монтажу виділяють наступні різновиди підрозетників:

  • для встановлення в стіни суцільного заповнення;
  • накладного типу;
  • для кріплення в гіпсокартоні панелі.

Найбільшого поширення набув першій тип, але купити в магазині два останніх також не проблема. Для зручності монтажу загальноприйнятою формою є коло, але іноді можуть знадобитись й квадратні або овальні багатомісні моделі.

Для підведення електричних проводів на підрозетнику з усіх боків розміщені отвори. Вони прикриті тимчасовими заглушками, які легко виламуються з потрібного боку. Стикові монтажні коробки мають невеликі бортики на двох протилежних бокових отворах, така особливість необхідна для зручного прокладання кабелів.

Моделі для гіпсокартону оснащені додатковими гвинтовими кріпленнями. При затягуванні болта металеві пластинки щільно притискаються до стінки. Завдяки тому, що використовується мінімум дві точки кріплення, монтаж підрозетника досить міцний.

Якщо необхідно встановити блок розеток, можна використовувати кілька підрозетників поруч, або купити багатомісну модель. Окремі зразки мають особливості для кріплення поруч з іншими одиницями.

На що впливає матеріал та колір деталей

Застосування пластику дає змогу виробляти ці монтажні компоненти будь-якої форми. Але під час купівлі слід звертати увагу на якість самого полімеру. Він має бути достатньої товщини, щоб забезпечити жорсткість конструкції. На жаль, деякі виробники з метою економії сировини, роблять стінки тонкими, що негативно впливає на якість виготовлення. При дистанційній купівлі великої кількості цього товару слід віддавати перевагу продукції перевірених торгових марок.

Якщо потрібен додатковий рівень безпеки, то вибирають моделі з негорючих матеріалів. Використовуються спеціальні марки пластмас, які не спалахують навіть за високої температури. Це важливо, якщо в точці підключення планується використання потужних електроприладів, наприклад, кухонних плит або печей.

Колір підрозетників практично ні на що не впливає. Монтаж проводиться прихованим чином, так що деталь буде знаходитися всередині стіни і прикриватися фасадною кришкою розетки. Але якщо на одному об'єкті проводиться монтаж підрозетників декількох розмірів, то зручно придбати партію кожного з них певного кольору.

Добір розміру

Підрозетники мають дві габаритні характеристики: діаметр і глибину. Найпоширенішими є моделі шириною 70 мм. Вони підходять для стандартних розеток.  Вони підходять для стандартних розеток. Цей показник впливає на розмір коронкового свердла, яке використовують для обладнання монтажних отворів.

Звичайна глибина виробів – 50-70 мм. Більш об’ємні зразки купують, якщо в підрозетнику необхідно розмістити додаткові кабелі.