Власники приватних будинків та дач не завжди мають можливість підключення до центрального водопроводу. Джерелом водопостачання служить колодязь чи свердловина, а подачу води до будинку забезпечують насос чи насосна станція. Яка різниця між цими видами обладнання? Як правильно вибрати пристрій? Ми попросили фахівців відповісти на ці запитання та надати професійні поради, рекомендації для наших читачів.

Правила вибору обладнання для водопостачання

Вибираючи насоси для води, потрібно знати їх технічні параметри та різновиди. Визначте призначення моделі: полив, повне водопостачання. У другому випадку потрібно враховувати потреби усієї своєї сім'ї. Підрахуйте, з якої глибини, і яку висоту повинна подаватися вода без падіння напору. При розрахунку береться найвища точка роздачі. Розрахуйте споживану потужність насоса та допустиме навантаження на мережу.

Людина в синьому робочому комбінезоні встановлює з'єднання між прозорим гофрованим шлангом та чорним металевим насосом із бронзовими фітингами на зеленій траві. На насосі видно електричний кабель та цифровий дисплей з кнопкою.

Різновиди водяних насосів

Пристрої бувають занурювальними та поверхневими. Перші опускаються у воду, другі виконують всмоктування води з малої глибини за допомогою шланга. Глибинні насоси для свердловин мають тонкий корпус циліндричної форми. Модель свердловинного типу можна використовувати для колодязя, але не навпаки.

Види насосів:

  • "Бочкові" - малопродуктивні моделі; використовуються для подачі води із різних резервуарів (цистерн, баків, бочок); підходять для господарських потреб;
  • вібраційні («малюки») – дешеві дачні занурювальні варіанти для поливу, наповнення бака літнього душу; видають хороший тиск води, але продуктивність невисока;
  • прості поверхневі — для близьких неглибоких колодязів (до 7-8 м); легко встановлюються в будинку, господарському будівництві, кесоні; разом з додатковим обладнанням утворюють помпові станції;
  • з занурювальним ежектором – різновид поверхневого насоса для глибоких колодязів/свердловин (висота підйому до 40 м), оснащена пристроєм, що створює перепад тиску; моделям потрібні фільтри, вони складні в установці та обслуговуванні, витрачають велику кількість електроенергії;
  • глибинні гвинтові (з одним або декількома шнеками) – для забрудненої води; не шумлять, стабільний рівномірний тиск без пульсації; мінус — швидкий знос деталей через тертя;
  • занурювальні відцентрові — досить дорогі, але високопродуктивні, ефективні, надійні, довговічні, безшумні; висота підйому – до 100 м; недолік – не використовуються для води із домішками;
  • вихрові – поринають навіть у глибокі артезіанські свердловини (понад 50 м), потужні, продуктивні, з мінімальним шумом; не здатні перекачувати воду з великою кількістю забруднюючих частинок.

Особливості насосних станцій

Насос – відмінний варіант для задоволення потреб у воді за відсутності центрального водопроводу. Але, якщо ви вирішили вибрати сучасне автономне та автоматичне водопостачання, роботу якого не потрібно контролювати – це насосна станція. Вона є комплексне рішення і складається з кількох пристроїв, що працюють спільно. Насос через шланг викачує воду з колодязя або свердловини, подає її в гідроакумулятор (об'єм від 14 до 50 л) для створення запасу. Відкриваючи кран, ви отримуєте рідину з бака. Якщо допустимий рівень витрати води буде вичерпаний, насос увімкнеться та знову поповнить запас.

Необхідний тиск забезпечує реле, а параметри робочого тиску контролює манометр. Функціонуванням станції управляє автоматична система. Автоматика позбавить вас необхідності постійно вмикати і вимикати насос, стежити за тиском. Комплектуюче обладнання можна вибрати окремо та об'єднати. Але краще придбати станцію в зборі, щоб отримати оптимально скомпоноване обладнання.

Водяний насос з маркуванням "Metabo" встановлений на дерев'яній терасі біля ставка. Насос з'єднаний з водою гнучким синім шлангом і прозорим шлангом з рифленням. Поруч із насосом розташований фільтр із прозорою верхньою частиною та синьою основою. Все це обладнання встановлене на тлі зеленого саду з різноманітними рослинами та чагарниками.

Переваги та недоліки

Як і будь-яке інше обладнання, помпова станції мають свої плюси та мінуси. Помпа фіксується на корпусі гідробака, що зменшує розмір конструкції, робить її компактною. Автоматика оптимізує навантаження, утримує стабільний тиск, запобігає гідроударам. Завдяки накопиченню води в баку насос включається рідше, що продовжує термін його служби та сприяє економічній витраті електроенергії. Якщо раптово припиниться подача електрики, ви матимете хоча б невеликий запас води для першочергових потреб. Недоліки станцій: підйом води з глибини до 8,5 м, необхідність утеплення магістралі, наявність місця в теплому приміщенні для встановлення обладнання.

Неважливо, що ви оберете – насос чи насосну станцію. Головне, щоб обладнання було якісним, надійним та повністю задовольняло ваші потреби у водопостачанні.