Петлі – важливий елемент дверей. Вони утримують дверне полотно, не даючи йому перекоситися та провиснути, а також забезпечують плавний хід відкриття. Вибір видів дверних петель залежить від того, для яких дверей ви плануєте їх купувати. Наприклад, для дверного полотна вагою до 25 кг потрібно не менше двох петель. А для виробу вагою від 40 до 60 кг вже знадобиться три петлі.

Як вибрати дверні петлі: розбираємося у видах та їх призначенні

Існують такі види петель для дверей: накладні, врізні (внутрішні), бочкові (вкручуються, вкрутні) для дверей з чвертю, приховані, маятникові (двосторонні), торцеві.

  • Врізні петлі . Є універсальними (не потрібно шукати окремо ліві та праві петлі). Для міжкімнатних дверей рекомендується використовувати петлі з висотою пластини не менше 100-180 мм.
  • Накладні петлі . Влаштовані практично так, як і врізні петлі, тільки накладні не потрібно врізати, їх просто прикладають і прикручують до полотна та коробки. Стандартна петля для міжкімнатних дверей має розміри 100 мм x 70 мм. Такі петлі не розраховані на надто важкі полотна.
  • Бочкові петлі (вкручуються). Складаються з двох частин, на яких розміщені штирі з різьбленням. Підходять для дверей із чвертю. Дозволяють з особливою точністю підігнати дверне полотно до дверної коробки. Для дверного полотна щодо невеликої ваги купуйте петлі з двома штирями, а для більш важких варіантів виробів – триштирьові моделі.
  • Приховані петлі . Це петлі, які невидимі при зачинених дверях. Мають складну конструкцію. Легко регулюються відразу по трьох осях і є універсальними - одночасно праві та ліві.
  • Маятникові (двосторонні) петлі . Використовуються для дверей, що відкриваються в обидва боки. Для встановлення таких петель потрібна попередня підготовка дверного полотна та коробки.
  • Торцеві петлі . Використовуються для дверей без чверті. Кріпляться вгорі та внизу полотна (на торці). Розрахована на двері завтовшки 40-45 мм. Регулювання дверей можливе у двох площинах, кут відкривання 180 градусів.