Інвестиції в нерухомість є досить прибутковим фінансовим вкладенням коштів, при цьому далеко не завжди покупцеві буде потрібно вся сума для покупки житла. Якщо купити квартиру Харків на початковому етапі будівництва (на стадії закладки траншів під фундамент та будівництва котловану) покупець за кілька років отримає житлову нерухомість, вартість якої за цей період зросла на 20-25%. Єдиним недоліком такого варіанту покупки є неможливість проживання в такій квартирі, оскільки забудовник у цьому випадку продає не готове житло, а пропонує покупцеві участь у будівництві (покупець стає інвестором).

Ключі на тлі плану квартири

Вибираємо найбільш доступні варіанти купівлі квартири

За даними статистики майже шість мільйонів громадян наші країни мають бажання кардинально покращити свої умови проживання (до них не входять громадяни, які втратили житло внаслідок агресії та війни, розпочатої ерефією у лютому минулого року і які стали мимоволі вимушеними переселенцями). Переважну категорію людей, які бажають кардинально покращити свої житлові умови, складають молоді сім'ї, які не мають достатніх коштів для придбання власної квартири, тому вони змушені орендувати житло зі сплатою вельми чималої орендної плати.

Для покупки квартири з частковою оплатою (оплатою частинами) можна скористатися кількома варіантами, на кшталт:

  • купівлі квартири на виплат, яку на певних умовах можна погодити з компанією-девелопером. Такий варіант покупки можливий лише з квартирами у будинках-новобудовах;
  • купівлі квартири з використанням іпотеки — банківської позики, що надається кредитною установою. У разі квартира продовжує залишатися у заставі в банку до погашення кредиту, та її користувач неспроможна повноцінно її розпоряджатися (продавати, заповідати тощо.) досі погашення всіх боргів по іпотеці;
  • купівлі квартири на вторинному ринку з відстроченням платежів чи розбивкою на певні частини. Цей вид покупки має найменше поширення, оскільки власники квартир неохоче погоджуються на такі угоди купівлі/продажу житлової нерухомості.

Особливості придбання квартир з розстрочкою платежів

Більшість компаній-забудовників охоче йдуть на угоду про розстрочення платежу за квартиру, але тільки на початковому етапі будівельного процесу (на стадії так званого котловану). На даному етапі вартість квартир дещо нижча в порівнянні з квартирами в збудованих будинках, проте покупцю доведеться чекати деякий час (рік-два) до остаточного завершення будівництва житлового будинку та здачі його в експлуатацію.

Така форма співпраці вигідна не тільки покупцеві житлової нерухомості, а й компанії-забудовнику, яка таким чином приваблює чималий відсоток інвестицій, що сприятиме прискоренню будівництва.