Вибір матеріалів для обробки стін може перетворитися на справжній біль голови. Особливо, якщо ви поки що не вирішили, який саме інтер'єр хочете отримати. Щоб трохи допомогти всім, хто робить ремонт, хочу познайомити вас з одним із найвдаліших матеріалів для оздоблення інтер'єру – з МДФ панелями. Давайте розбиратися, що це за матеріал, у чому його переваги перед іншими видами оздоблення та які найкраще купити панелі МДФ для стін.

МДФ панелі для стін та інтер'єру

Що таке панелі МДФ?

Це матеріал із суміші деревної стружки та клеючих речовин. Його виготовляють шляхом пресування. Поверхня плит покривають полімерною плівкою або шпоном. Таке покриття виконує одразу дві функції. По-перше – захищає матеріал від зовнішніх факторів, а по-друге – надає йому гарного вигляду.

У МДФ багато переваг:

  • невелика вага, що дозволяє використовувати плити для обшивки стін та навіть стель;
  • естетичний зовнішній вигляд;
  • здатність приховувати всі нерівності та дефекти стін;
  • стійкість до деформацій;
  • тривалий термін служби;
  • низька ціна.

МДФ панелі в інтер'єрі

Які панелі МДФ для інтер'єру вибрати?

Особливість МДФ панелей у тому, що вони представлені безліччю варіацій дизайну. Давайте розглянемо найпопулярніші різновиди.

Шпоновані

Такі панелі доповнені верхнім шаром із натурального дерева товщиною до 3 мм. Тепла палітра та багатий малюнок деревини роблять інтер'єр затишнішим, тому такі панелі відмінно підходять для вітальні, спальні чи дитячої. МДФ панелі з деревним дизайном гармонійно виглядають як у класичному, так і в сучасному інтер'єрі. Крім того, їх можна поєднувати з іншими оздоблювальними матеріалами: різними типами шпалер, декоративною штукатуркою і навіть фарбою.

Якщо ви хочете візуально збільшити площу кімнати, варто вибирати світліші панелі з ненав'язливим дерев'яним візерунком. Для акценту на певній ділянці кімнати можна оформити цю зону темними панелями з великим та добре вираженим малюнком.

Шпоновані панелі МДФ

Панелі МДФ із глянсовою поверхнею

Ефект глянцю створюється завдяки ламінуванню, коли поверхню плити наноситься спеціальна плівка. Білі, молочні та пастельні панелі відмінно підходять для кімнат із дефіцитом квадратних метрів. Завдяки здатності відбивати промені світла вони роблять приміщення світлішим і візуально просторішим. Бажаєте додати інтер'єру яскравий акцент? Тоді можна вибрати глянсову плівку насичених та яскравих відтінків.

МДФ панелі з глянсовою поверхнею

Фактурні панелі

Вдалим вибором для сучасного стилю лофт та мінімалізм стануть однотонні панелі з різними текстурами. Особливо ефектно виглядає темна поверхня з імітацією текстури бетону чи натурального каменю.

Фактурні МДФ панелі

Інтер'єрна рейка

З МДФ роблять не лише панелі, а й рейки. Вони відмінно підходять для оформлення невеликих зон кімнати, наприклад області біля каміна. Інтер'єрні рейки також добре підходять для облаштування акуратних перегородок.

Інтер'єрна рейка