Тривалий час людина використовує для опалення свого помешкання піч або камін. При цьому протягом століть піч була більш практичною в побуті, а камін мав естетичну функцію. Коефіцієнт корисної дії (ККД) печі суттєво вище, ніж у звичного каміна відкритого типу: так було раніше.

Проте зараз в якості опалювального приладу набуває популярності піч-камін на дровах, що поєднує функціональність та естетику. Цей предмет відрізняється від звичайної пічки тим, що має дверцята з великим склом, через які видно живий вогонь. Все завдяки можливості використання склокераміки, стійкої до високої температури. Завдяки цьому прилад не тільки обігріває — стає ефектною деталлю інтер'єру.

Також піч-камін може бути засклена з трьох сторін. Скло захищає підлогу  від потрапляння  шматків вугілля чи  сажі. Воно має добре кріпитися до дверцят, щоб через них до печі не потрапляв зайвий кисень. Ефективність приладу компенсується за допомогою системи вторинного допалу газів, акумуляторів, що накопичують тепло. Безпечна та рівномірна віддача тепла — ознака якісного приладу. Хоча тепло — це ще не все. Існують інші критерії вибору печі-каміну, щоб з нею не виникало проблем й вона добре працювала. 

Затишна вітальня або кухня з піччю-каміном. Піч-камін із сірого каменю прикрашений скляними дверцятами, через які видно палаюче полум'я. Навколо каміна розміщені полички та ніші, на одній з яких стоїть чашка. Праворуч від каміна розташований кухонний куточок із дерев'яними шафами, раковиною та мікрохвильовою піччю. Перед каміном стоїть стіл зі світлою круглою стільницею і чотирма стільцями. На столі стоїть чайник. Ліворуч від каміна розміщений вазон із яскравими квітами. Підлога в кімнаті прикрашена плиткою з геометричним візерунком. Загальне враження від зображення - комфорт і затишок

Піч-камін: переваги вибору

Суттєвою перевагою печі-каміну є невеликий розмір. Такий побутовий прилад монтується на місці без будівельних робіт і його дизайн вже відомий. Сама піч це закінчений заводський виріб — надійний, продуманий, правильно сконструйований, економить ресурси і працює довго та без проблем. 

Варто звернути увагу, що піч–камін найбільш ефективно обігріває порівняно невелику площу. Прилад з мінімальною потужністю використовують як додаткове джерело тепла, з високою — як основне. Також вона має невелику камеру для закладення дров, тому вони мають бути відповідного розміру. 

Схематичне зображення печі-каміна, що показує особливості конструкції, як-от камінь Туліківі, система протитечії, якісні чавунні дверцята та швидке складання.

Як правильно обрати піч-камін

Обираючи піч-камін для опалення помешкання, слід звернути увагу на:

  • потужність приладу;
  • матеріал виготовлення;
  • тривалість горіння.
  • вихід димової труби;
  • наявність системи «чисте скло».

Щоб визначити потужність приладу, потрібного для опалювання оселі, треба знати об`єм помешкання, розраховуючи, що 1 кВт обігріває 20м. куб.

Таким чином, піч-камін з потужністю, наприклад, 8 кВт може опалювати простір до 160 куб.м.: 8x20. Щоб визначити потрібні параметри, перемножують висоту, ширину та довжину помешкання. Краще обирати піч-камін з потужністю, більшою відсотків на 30 — якщо тепло у вашій оселі здатне виходити досить швидко. Також максимальної потужності приладу, яка вказана, може виявитись недостатньо.

Матеріал виготовлення 

Виготовляючи печі-каміни, зазвичай використовують чавун або сталь. Чавун запезпечує довговічність печі, він не прогорає. Проте цей матеріал чутливий до коливань температури, ударів, пошкоджень поверхні: від цього може тріснути й стати непридатним до використання. Сталева піч має таку ж сталеву топку з внутрішньою футеровкою — це такий ізоляційний матеріал, який час від часу потрібно міняти. 

Футеровка буває з таких матеріалів, як:

  • шамотна цегла;
  • вермікуліт;
  • ливарний шамот.

Сучасні печі-каміни складаються з унікального каменю талькомагнезіт, він теплопровідний, довговічний, естетичний. Також застосовується  чавун високої якості для дверцят і колосника, пластини з кордієритової кераміки в ексклюзивній системі «вихрової топки».

Кордієритова стільникова кераміка виготовляється з синтетичного кордієриту зі сполучними речовинами.

На зображенні представлено елегантну піч-камін із сірого каменю з палаючим вогнем усередині. Вона має скляні дверцята, через які видно полум'я. Поруч із піччю-каміном розташована частина кухні: кухонний блок кольору лаванди з мармуровою стільницею і скляними фасадами шафок, а також кран і раковина. На стіні встановлено бра, що випромінює світло. На підлозі плитка з орнаментом. Приміщення виглядає сучасним і стильним

Сучасна топка в печі-каміні

У самій топці  вставлені пластини з технічної кераміки. Зроблено порожнину для вторинного повітря, яке подається через щілину по всій глибині топки в верхню її частину, за рахунок чого і відбувається догорання горючих газів і повне  спалювання  дров. При цьому збільшується не тільки ефективність печі, але і чистота у використанні.

Тривалість горіння та вихід димової труби

Тривале згоряння дров у печі забезпечується рахунок завантаження в топку великої кількості дров і зниження надходження в піч кисню. В результаті зниження кисню, що надходить в піч, дрова повільно тліють, утворюючи всередині печі  паливний газ, що забезпечує тепло. Оптимальна тепловіддача — до 48 годин. Параметри виходу димової труби зазвичай прописані виробником під конкретний прилад. 

Система «чисте скло»

Піч-камін — предмет не лише практичний, а й декоративний, тому має значення його акуратний зовнішній вигляд. Тому створено складову «чисте скло», на якій часто акцентують виробники. Ця система — то спеціальна щілина певного розміру, розташована по всій довжині скла. Або — спеціальна пластина, яка скеровує потік повітря вздовж скла донизу — так повітря наче омиває скло від кіптяви, щоб воно лишалося чистим. Систему «чисте скло» розміщують або на дверцятах, або на топці. 

Яку саме піч обрати

Розглянувши основні критерїї вибору, можна відчути певні труднощі відносно того, яку саме піч обрати, адже їх — безліч, будь-яких кольорів, форм і характеристик. Так, для заміського будинку можна обрати компактну та красиву піч-камін TU1030/5D, здатну накопичувати тепло. Вона має такі параметри:

  • Опалювальна площа, м2 —30-50;
  • ККД — 80 %;
  • Час тепловіддачі — до 22 годин;
  • Енергоємність, кВт/г —  27,5.

Особливості приладу — можна приєднати систему повітря зовні, наявна система протитоку диму. Для досягнення максимальної еенергоємності потрібно 8 кг. дров.

Тепло — така ж необхідність для людини, як сон і їжа. Щоб було не тільки тепло, а й смачно, стане в нагоді піч-камін з духовкою, у якій зручно та корисно готувати улюблені страви. Такий прилад — не масивний, надійний, економний. Має наступні параметри:

  • Вага — 1930 кг;
  • Ширина топки —  400/450 мм (камін/духовка);
  • Висота — 1680 мм;
  • Глибина топки — 360/335 (камін/духовка).
  • Глибина виробу в цілому —740 мм., ширина — 900.

Обравши якісну піч-камін Tulikivi, можливо підтвердити мудрість, що каже: можна постійно дивится на воду, яка плине, людину, що працює  та вогонь, який горить.