При слові «печворк» багатьом згадується бабусина ковдра, якій начебто не місце в сучасному інтер'єрі . Але це не зовсім правильно. По-перше, в дизайні поняття patchwork розглядається не тільки як клаптикове шиття з тканини. По-друге, бабусиній ковдрі знайдеться місце в будь-якому сучасному інтер'єрі, адже пэчворк – це дуже модно.

Текстиль та меблі

Насамперед клаптикове шиття використовується в текстилі. Класичний пэчворк - полотно, що складається з квадратів або прямокутників одного розміру, але з різним принтом.

Текстиль в стиле пэчворк
Текстиль у стилі пэчворк

Є й незвичайні різновиди клаптевого шиття. Наприклад, японський або англійський пэчворк, що більше нагадують аплікацію, пэчворк, що складається з клаптиків різної форми і розміру або не клаптиків, а, припустимо, мереживних серветок, хустинок або обрізків зі старих джинсів. Ще буває в'язаний і об'ємний пэчворк, а також тканини з принтом, що імітує клаптикове шиття.

Диван чэстерфилд в стиле пэчворк
Диван честерфілд у стилі пэчворк

Строкаті елементи використовуються в дитячих ковдрах та дорослих покривалах, фіранках, кухонних прихватках, скатертинах, килимах (настінних та підлогових), диванних подушках, м'яких іграшках та справжніх картинах. Деякі дизайнерські м'які меблі виготовляються в такій техніці.

Детское покрывало сделанное в пэчворк
Дитяче покривало зроблене у пэчворк

Кахельна плитка

З різномастної плитки можна зібрати чудове панно в стилі пэчворк на стіні або підлозі. Плитка може бути різнокольоровою або одноколірною, але з різним візерунком. Головне, щоб фрагменти збігалися за товщиною та розміром. Деякі виробники випускають плитку з «клаптевим» забарвленням.

Пример пэчворк на стене и полу
Приклад пэчворк на стіні та підлозі

Найчастіше строкаті вставки використовуються для кухонного фартуха, але сфера застосування пэчворка обмежена лише фантазією дизайнера. Різнокольоровою плиткою можна прикрасити підлогу в будь-якому приміщенні, ванну кімнату або, наприклад, сходи. Іноді на стінах і підлозі дублюють той самий візерунок.

Кухонный фартух в стиле пэчворк
Кухонний фартух у стилі пэчворк

Печворк не обов'язково має бути яскравим і строкатим. Іноді на стіні, викладеній із однотонної білої плитки, використовують лише десяток яскравих елементів. До речі, це чудовий спосіб замінити кілька зіпсованих плиток, не перекладаючи всю стіну.

Достаточно несколько элементов, чтобы добавить красок
Достатньо кілька елементів, щоб додати фарб

Підлогове покриття

Покриття для підлоги в стилі пэчворк може бути виготовлене не тільки з плитки. Деякі виробники пропонують строкатий ламінат, керамограніт, лінолеум, ковролін. У питанні вибору підлогового покриття головне не переборщити, щоб потім не ховати підлогу під величезним килимом. Наприклад, зробити його зі світлого дерева з декількома вставками.

Пример того как ковер в стиле пэчворк задает настроение всему помещениюВыделяем зоны
Виділяємо зони

Шпалери та фарба для стін

Залишки шпалер і різнобарвну фарбу, що залишилися після ремонту, також можна пустити у справу. Наприклад, поділити стіну на рівні квадрати та розфарбувати їх у різні кольори, близькі за насиченістю. Між квадратами може бути рівні проміжки, заповнені нейтральним кольором. Ще один варіант настінного пэчворка - складний візерунок з прямокутників різного розміру, накладених один на одного. Замість різнокольорової фарби можна використати шпалерні рештки.

Добавить настроение и красок в детскую комнатуПэчворк из разных обоев украсит вашу стенуУкрашаем стену в спальнеЯркий уголок
Яскравий куточок

Скло, метал, дерево, декор у стилі пэчворк

Працювати з такими матеріалами в домашніх умовах досить складно, але в численних інтернет-магазинах можна знайти оригінальні декоративні товари, створені в техніці пэчворк: посуд, настінний годинник, світильники, шкатулки, вітражі, настінні прикраси і т. д. Такі елементи здатні перетворити Короткий і строгий інтер'єр.

Совсем не скучная чашкаЯркая подушкаЯркие и необычной формы настенные часы
Яскраві та незвичайної форми настінні годинники