З

посібник організації простору «фен-шуй» прийшов і міцно закріпився у західному світі з далекої Піднебесної. Відповідно до розподілу основних потоків енергії, у Китаї зводяться цілі міста, тоді як у Європі це лише модна течія та новий виток у дизайні інтер'єрів. Але чим так чіпляє цей загадковий фен-шуй, що підкорює серця замовників по всьому світу? Читаємо статтю та налаштовуємо енергетичні потоки свого інтер'єру на азіатську хвилю "фен-шуй".

Фен-шуй – это философия единения стихий земли, огня, камня и воды
Фен-шуй – це філософія єднання стихій землі, вогню, каменю та води

Основні принципи дизайну за канонами фен-шуй. Фен-шуй квартири.

Фен-шуй це не стиль в інтер'єрі. Це філософія побудови навколишнього світу навколо головної одиниці світобудови – людини. Згідно з давньою східною мудрістю, енергія розподіляється через потоки від людини в навколишній світ і назад, але така взаємодія можлива лише за умови правильної організації простору навколо. Житло ділиться на певні зони – кар'єри, сім'ї, подорожей, мудрості тощо, і якщо в одній зоні перекрити потік енергії зайвим предметом інтер'єру або залишити місце порожнім, то може статися так званий «енергетичний застій», коли енергія лише споживається від людини, не перетворюючись і повертаючись. Щоб спростити процес зонування, можна застосувати спеціальні восьмикутники з окресленими фен шуй зонами з боків світла та їх символізацією. Такий восьмикутник накладається на план квартири і згідно з ним уже будується дизайнерський проект.

Наложите восьмиугольник на план своей квартиры и подкорректируйте необходимыми деталями недостаток энергии
Накладіть восьмикутник на план своєї квартири та підкоригуйте необхідними деталями нестачу енергії

Фен шуй спальні

Спальня - центральний об'єкт квартири по фен-шуй, саме там людина проводить більшу частину життя: набирається сил, проводить час із коханими, відпочиває та реалізує дозвілля. Ліжко краще виконати з натуральних матеріалів, постеливши на неї бамбуковий або кокосовий матрац - ці гіпоалергенні матеріали відмінно підтримують здоров'я хребта та організму в цілому. Розташувати ліжко найкраще посередині кімнати, щоб воно не стикалося зі стінами та іншими предметами інтер'єру – так енергія сну вільно проходить крізь людину та перетворюється на життєві сили та бадьорий настрій зранку.

Фен шуй спальни
Щоб легко вставати вранці і почуватися відпочившим, розташуйте ліжко посеред кімнати для вільного потоку енергії сну

У південно-західній зоні любові та романтики найкраще розмістити парні предмети, щоб любовна енергія розподілялася рівномірно на пару, а не на одну людину. Розташуйте біля ліжка симетричні тумби з квітами в горщиках або однакові світильники - так парні речі будуть притягувати половинок один до одного.

Фен шуй в интерьере спальни
Симетричні елементи в зоні кохання допоможуть знайти свою половинку, а в парі зміцнять сімейні узи

Кабінет у стилі фен-шуй

Кабінет у будинку — місце усамітнення та сконцентрованої роботи та творчості, розташувати його найкраще у північно-східній зоні навчання. Якщо вам не вистачає впевненості у своїх силах та енергії на продуктивний робочий день, то дизайнери радять у такому разі забарвлювати стіни кабінету в природні кольори – чи то трав'яний зелений, чи вогняно-оранжевий – вони обов'язково подарують вам нову хвилю натхнення.

Оранжевые стены в кабинете по фен шуй
Помаранчеві стіни в кабінеті подарують натхнення та заряд енергії на робочий день

Стіни - наша фортеця, саме вони, згідно з філософією фен-шуй, надають почуття впевненості та захисту, тому в домашньому кабінеті розташовуйте одну стіну у себе за спиною, а робочий стіл встановіть так, щоб бачити навколишнє оточення та вхід у приміщення. Таке розташування подарує вам почуття контролю та спокою, а енергія та настрій на роботу вільно переміщатимуться відкритим простором.

Кабинет по фен шуй  придаст уверенности в своих силах
Щоб бути впевненим у своїх силах, розташуйте робочу зону так, щоб одна зі стін була у вас за спиною, а вхід до кабінету добре переглядався

Якщо ваша робота спрямована на отримання прибутку, то фахівці рекомендують доповнити фен шуй кабінету міні-фонтанчиком для подоби грошового потоку у вашій сфері. Також, удачу можна заманити зеленими квітами в горщиках, що символізують процвітання, але важлива умова - ні в якому разі не давати квітам засихати!

Квіти та міні-фонтан у кабінеті привнесуть у ваше життя удачу та достаток
Квіти та міні-фонтан у кабінеті привнесуть у ваше життя удачу та достаток

Вітальня по фен шуй

Якщо спальня – це інтимне місце, куди закрито вхід для сторонніх очей, а, отже, і зайвої енергії, то вітальня у цьому сенсі є центром концентрацій численних потоків енергій, і не завжди позитивних. Фахівці з фен-шуй радять часто проводити вологе прибирання у вітальні і розташовувати там свічки та ароматичні саші. Вогонь, за переказами, поглинає негативну та зайву енергію, а аромат пахощів розчиняє в собі енергію втоми та смутку, яку іноді приносять із собою гості вашого будинку.

Гостиная фен шуй очистит помещение от негативной энергии
Свічки та пахощі відмінно нейтралізують енергію втоми та розчиняють нудьгу

Азіати суворо ставляться до історії речей, наприклад, вони нізащо не куплять дзеркало у попередніх господарів, оскільки воно є найпотужнішим порталом та відбивачем колишнього життя власників, яке з потоками переміщується в життя справжнє. Тому не варто економити на цьому і купувати дзеркало або навіть дзеркальну люстру «з рук».

Зеркало в гостиной по фен шуй
Велике дзеркало в дерев'яній оправі ідеальне для вітальні, але за умови, що воно виготовлене спеціально для вас.

Живі квіти в горщиках славляться тим, що не лише поглинають негативну енергію, а й перетворять її на позитивні хвилі. У плані кольорів фахівці дозволяють не обмежувати себе - чим більше, тим краще, головне, щоб залишалося місце для вільного пересування вітальнею.

Цветы в гостиной по фен шуй
Квіти у вітальні є джерелами не тільки кисню, а й перетворювачами енергій

Фен шуй у дизайні кухні та їдальні

Кухня – символ домашнього вогнища та достатку, там часто стикаються стихії вогню та води. По фен-шуй кухню краще розташовувати у східній зоні здоров'я, тоді вся їжа йтиме лише на користь, а задоволення від їжі буде максимальним. В обробці найкраще використовувати натуральний камінь - він жароміцний і довговічний. А мийка з оніксу або дерева символізуватиме нескінченний потік води, що струмує по гірському масиву, або дзюрчить джерело в лісі.

Кухня фен шуй
Мийка з дерева або каменю, за якою швидким потоком струмує вода, символізує нескінченність живої енергії.

Осередок чи плита на кухні символізують вогонь благополуччя, тепла та достатку, важливо, щоб плита не розташовувалась поруч із вікном, інакше протиборчі стихії вогню та повітря нейтралізуватимуть дію один одного — благополуччя видує у вікно, а прохолодна свіжість повітря «застрягне» на вході кухню.

Располагайте плиту как можно дальше от окна, чтобы стихи огня и воздуха не сталкивались на вашей кухне
Розташовуйте плиту якнайдалі від вікна, щоб вірші вогню і повітря не стикалися на вашій кухні

Фен шуй кухні також допомагає реалізувати заповітну мрію про струнке тіло - достатньо вибрати для оформлення кухні спокійні та глибокі кольори і прибрати плакати із зображенням їжі, замінивши їх природними малюнками із зображенням води - це спонукає вживати більше рідини та приборкає апетит.

Кухня в спокойных и глубоких цветах с изображениями воды благоприятна по фен шуй
Кухня у спокійних та глибоких кольорах із зображеннями води допоможе у боротьбі за гарне тіло

Давня філософія фен шуй настільки багатогранна, що у кожного предмета, що оточує людину, є своє сакральне значення, тому не прагнете захаращувати свій інтер'єр зайвими і зовсім непотрібними речами. Вивчіть історію предмета, а також прислухайтеся до свого серця і до порад досвідченого фахівця, тоді ваш будинок обов'язково почне працювати на виконання найзаповітніших бажань.