Автономне опалення в приватному будинку – це зручно та вигідно. З ним в оселі завжди комфортна температура, а контролювати витрати на обігрів набагато простіше. Щоб автономне опалення було на 100% безпечним, дуже важливо правильно облаштувати котельню, особливо – вентиляцію та димохід. Для проєктування та монтажу цих систем необхідні спеціалізовані знання й навички, тому роботу краще довірити професіоналам. Багато компаній виконують повний комплекс робіт по облаштування систем вентиляції та димовідведення, тому ви зможете перекласти всі клопоти на плечі спеціалістів. Наприклад, компанія ДимоВентСервіс виконує монтажні роботи «під ключ», а також пропонує широкий перелік послуг з обслуговування й ремонту вентиляційних та димохідних каналів.

Автономне опалення в приватному будинку

Вимоги до безпеки котельної приватного будинку

Котельня – це окреме приміщення, в якому встановлюють газовий чи твердопаливний котел. Тут також може розміщуватись бойлер для нагріву води. Облаштування котельні буде залежати від типу котла опалення та його потужності. Але є ряд загальних вимог до безпеки, яких потрібно дотримуватись завжди:

  • Стіни мають бути побудовані з бетону чи цегли. Всередині вони можуть бути оштукатурені або облицьовані керамічною плиткою. Використовувати горючі матеріали для облицювання суворо заборонено.
  • Котел слід встановлювати на спеціально підготовлену основу з металу чи бетону. 
  • Двері, що ведуть із котельної в будинок, мають бути протипожежними. 
  • В котельні не можна зберігати легкозаймисті предмети. Паливо для твердопаливного котла – це виключення. Але його варто зберігати на достатньо великій відстані від котла. 

Котельня в приватному будинку

Особливості вентиляційних систем

Якісна вентиляція гарантує безпечну та ефективну роботу системи опалення. Для котельної можна використовувати природну, примусову або комбіновану систему вентиляції. Вони розрізняються принципом роботи та продуктивністю. 

Природну вентиляцію також називають пасивною, адже вона передбачає обмін повітря між приміщенням на навколишнім середовищем без використання будь-якого обладнання. З одного боку таки простий принцип робить природну вентиляцію дешевшою та простішою в облаштуванні. З іншого боку, ця система занадто залежить від погодних умов та не може забезпечити стабільний рівень вентиляції.

Примусова вентиляція може бути витяжною (відводить перероблене повітря з приміщення), приточною (забезпечує притік свіжого повітря в котельню) та приточно-витяжною. Вона коштує дорожче, але відрізняється стабільністю та вищою ефективністю.

Вибір вентиляційної системи буде залежати від потужності котла та його типу, площі котельні, висоти стелі та інших факторів. 

Димохід збоку будинка

Особливості димоходів

Основна функція димоходу – відведення продуктів згоряння палива. В залежності від типу котла та його потужності в котельні можна облаштовувати різні типи димоходів. За своєю конфігурацією димохід може бути вертикальним або горизонтальним. Вертикальні ефективніше відводять дим та забезпечують хорошу тягу. Ефективність горизонтальних залежить від правильності їх проєктування. Зазвичай горизонтальні димоходи встановлюють лише в тих випадках, коли монтаж вертикальних з якихось причин неможливий. 

Димоходи виготовляють з різних матеріалів: нержавіючої та низьколегованої сталі, кераміки чи цегли. Найпрактичнішим варіантом вважається сталева конструкція. Димоходи зі сталі коштують набагато дешевше, ніж керамічні, а встановлювати їх при цьому простіше. Якщо порівнювати з цегляними конструкціями, сталеві виграють в плані швидкості монтажу та простоти обслуговування.