Про

Світло в будинку часто недооцінюють. Адже світло, крім величезного впливу на естетику та функціональність, може чинити величезний вплив на настрій, емоції та відчуття. Зараз, коли світла частина доби стає коротшою, і ми наближаємося до темних зимових днів, важливо підкреслити, наскільки цінне внутрішнє гармонійне світло в інтер'єрі.

  1. Як створити гармонійний світлодизайн?
  2. Світлодизайн для передпокою та коридору
  3. Світло у ванній кімнаті
  4. Інтер'єрне освітлення для кухні
  5. Світло у вітальні
  6. Світлодизайн для кабінету
  7. Освітлення спальні
  8. Поради дизайнера


Як створити гармонійний світлодизайн?

На щастя, є багато наукових досліджень про вплив світла, які допоможуть у дизайні освітлення вашого будинку. Не треба реконструювати весь простір — досить просто «переналаштувати» схему освітлення під свої бажання та потреби. Функціональна та декоративна схема освітлення майже завжди міститиме комбінацію з трьох основних типів:

  • загальне висвітлення;
  • спрямоване (робоче) висвітлення;
  • акцентне висвітлення.

Вам знадобляться різні типи спрямованого та розсіяного світла залежно від розташування кімнати та її призначення.

Обычно в ваших комнатах получается комбинация из всех  типов и нескольких вариаций.
Типи освітлення залежить від функціонального призначення обраної кімнати.

Перед тим як почати зміни, задайте собі питання:

  1. Яке точне призначення цієї кімнати/місця у просторі?
  2. Ви намагаєтеся тут розслабитися чи зосередитись?
  3. Ви хочете виділити конкретні функції кімнати чи просто хочете рівномірно висвітлити весь простір?

Відповівши на ці питання Ви зможете створити гармонійний, вивірений та елегантний дизайн освітлення у Вашому будинку, який підкреслюватиме індивідуальні характеристики кожної кімнати.


Гармоничный светодизайн создаст утонченную и элегантную интерьерную эстетику.
Гармонійний світлодизайн створить витончену та елегантну інтер'єрну естетику.

Світлодизайн для передпокою та коридору

Добре освітлені передпокій та коридор – це важливе перше враження. Нікому не сподобається прямо з порога спотикатися або намацувати в напівтемряві вішалку. Стельові світильники з лампами теплого світла (2500-3500 К) чудово впораються зі створенням необхідного освітлення та гостинної атмосфери. Вбудовані стельові світильники дають рівне неконтрастне світло. Крім того:

  1. Уникайте стельових світильників, які утворюють контрастні тіні.
  2. Використовуйте акцентне освітлення на декоративних елементах чи витворах мистецтва.
  3. Подумайте про трекове освітлення та підсвічування стін.
  4. Підвісна лампа поруч із дверима може створити затишну вхідну зону.
  5. Переконайтеся, що перемикачі легко доступні, і до них зможе дістатись дитина.
  6. Використовуйте світлодіоди (LED) та CFL (компактні люмінесцентні, КЛЛ) лампи для економії коштів, адже дуже часто світло в коридорі горить усю ніч.
Акценты на элементах декора делают помещение уютнее.
Акценти на елементах декору роблять приміщення більш затишним.

Світло у ванній кімнаті

Підвісні світильники над дзеркалом відображають чіткість: без тіней і відблисків. Основні завдання вашої ванної кімнати – безпека, функціональність та естетика. Світло має бути рівне і яскраве, що не дає тіні. Рекомендуємо вбудоване освітлення для Вашої ванної кімнати: воно звільняє простір і забезпечує чисте світло без відблисків. Над дзеркалами і раковинами Ви можете використовувати вбудовані, підвісні світильники, що спускаються зі стелі, настінні бра. М'яке нейтральне або холодне світло, має бути спрямоване на ваше обличчя з кількох сторін, коли ви стоїте перед дзеркалом. Безпосередньо над ванною або душовою кабінкою варто організувати невелике освітлення за допомогою точкових світильників.

Точечное освещение в душевой — безопасность и удобство.
Точкове освітлення в душовій — безпека та зручність.

Інтер'єрне освітлення для кухні

Виділення додатковим світлом робочих зон кухні, безсумнівно, покращить якість ваших страв. Тут знадобиться багато верхнього світла та варіації доповненого висвітлення для функціональних зон. Ви можете зробити нижнє підсвічування для підвісних шаф - це додасть цікавий візуальний акцент і добре підсвітить робочі поверхні, у поєднанні з втопленими світильниками стель помітно зменшить тіні і відблиски. Розміщуйте лампи так, щоб ваша власна тінь не попадала на робочі поверхні. Якщо ви хочете підкреслити вдалі дизайнерські рішення, просто додайте до композиції інтер'єру кілька нових рівнів освітлення.

Удачно смотрится подсветка полок внутри шкафчиков с прозрачными дверцами, разноцветные светящиеся декорации или витраж для преломления дневного света.
Вдало виглядає підсвічування полиць усередині шафок з прозорими дверцятами, різнокольорові декорації, що світяться, або вітраж для заломлення денного світла.

Якщо у вас є кухонний острівець або обідній куточок, найкраще висвітлити їх окремо, використовуючи підвісну лампу або люстру з димером (пристрій плавного затемнення).

Диммеры позволяют приглушить свет на кухне для более романтической атмосферы или сделать ярче для полноценного освещения рабочей области.
Діммери дозволяють приглушити світло на кухні для більш романтичної атмосфери або зробити яскравішим для повноцінного освітлення робочої області.

Світло у вітальні

Традиційно, вітальня - найпопулярніша кімната у квартирі. Тут доречно використовувати сильне багаторівневе освітлення для різних зон: стельове, підлогове, настінне, спрямоване, розсіяне, акцентне. Якщо вітальню використовують як їдальню, фокус кімнати – обідній стіл, і, як правило, над ним висить люстра або якийсь підвісний світильник. Зрозуміло, у вас є й інші варіанти: споти або трекове світло, але так чи інакше зона над столом повинна бути виділена.

Общий потолочный свет, специальный свет и акцентированный на декоративных полках создают удачную композицию.
Загальне стельове світло, спеціальне світло та акцентоване на декоративних полицях створюють вдалу композицію.

Встановивши диммер, можна забезпечити м'яке, майже свічкове світло для сімейного свята та максимально яскраве для настільних ігор або рукоділля. Акцентне освітлення допоможе виділити картини, фотографії та інші декоративні прикраси та цінні речі. Переконайтеся, що встановлені світильники не відображаються на екрані телевізора. Використовуйте приглушене світло для цієї зони.

Мягкие световые блики и оригинальные лампы создадут выразительный дизайн.

Світлодизайн для кабінету

Все більше людей працюють із дому, а це означає, що домашній офіс стає більш актуальним. Це може бути не окрема кімната, але в будь-якому випадку – спеціально виділена робоча зона зі столом, комп'ютером, сканером, книгами. Щоб працювати цілеспрямовано та продуктивно, має бути достатньо світла для роботи з монітором та клавіатурою, читання або завдань, що виконуються вручну.

В этой рабочей зоне гармонично сочетаются естественный свет и неперегруженный искусственный.
У цій робочій зоні гармонійно поєднуються природне світло та неперевантажене штучне.

Можливо, вам не знадобиться насичене яскраве освітлення — направленого світла зазвичай достатньо, але слід використовувати комбінацію верхнього світла та акцентів. Більш чорні інтер'єри, наприклад, вимагають більшого стельового освітлення, т.к. поглинають більше світлових променів. Ніколи не забувайте про роль природного освітлення. Хороше денне світло в рази збільшує продуктивність праці. Якщо ви працюєте вдень, розумно вибрати найсвітліше приміщення з великими вікнами, - регулярна доза природного сонячного світла покращить самопочуття та продуктивність роботи. Використовуйте пряме і непряме підсвічування для створення яскравого світла. Холодне біле світло (3000-5000 К) найкраще підходить для домашніх офісів.

Старайтесь минимизировать блики, особенно на экранах мониторов.
Намагайтеся мінімізувати відблиски, особливо на екранах моніторів.

Освітлення спальні

Спальня інтимна, прихована від сторонніх очей, кімната в будинку. Підхід до вибору світла в спальні повинен бути максимально прискіпливий і строгий, адже це - останнє місце, де хотілося б відчувати роздратування і незручність. У головах ліжка зручно розмістити вбудовані світильники з диммером, але в жодному разі не слід встановлювати лампи прямо над ліжком. М'яке світло з боків та периметру ліжка та точкові світильники над узголів'ям – ідеально для спальні.

Используйте люминесцентные лампы для подсветки дверных рам шкафа.
Використовуйте люмінесцентні лампи для підсвічування дверних рам шафи.

Маленькі світлі спальні не потребують потужного багаторівневого освітлення, тим більше якщо у вас багато дзеркал. Темні кольори навпаки вимагають яскравішого загального освітлення та акцентів на меблів. Для настрою підійдуть декоративні джерела світла - соляні лампи, фігурки, що світяться, бра.

Контролируйте блики в зоне, где читаете или наносите макияж.
Контролюйте відблиски у зоні, де читаєте чи наносите макіяж.

Поради дизайнера

На закінчення підсумуємо матеріал добіркою базових рекомендацій щодо світлодизайну приміщень:

  1. Підбирайте світло відповідно до масштабу та висоти кімнати.
  2. Рівні освітлення у Вашому будинку залежать від кількості природного світла, яке отримує кімната. Використовуйте природне світло, де можете, — воно позитивно впливає на ваше здоров'я та настрій. Тьмяне світло краще для створення розслаблюючого та заспокійливого ефекту.
  3. Встановіть димери та інші елементи керування освітленням.
  4. Трекове стельове освітлення (з роздільним управлінням) по периметру кімнати – неймовірно зручна річ.
  5. Використовуйте світлі кольори в інтер'єрі, якщо хочете, щоб освітлення заграло повністю.
  6. Розгляньте варіант додавання дзеркал і поверхонь, що відбивають, для більш світлого і яскравого зовнішнього вигляду.
  7. Будьте обережні з кольоровими лампочками. Червоні та теплі кольори краще підходять для створення затишної атмосфери в їдалень та віталень, блакитні та прохолодні залиште для спокійніших кімнат: спалень та кабінетів.
  8. Використовуйте яскраве освітлення, коли потрібно стимулювати активність.
  9. Заощаджуйте гроші, замінивши лампи розжарювання світлодіодами та CFL.
  10. Поговоріть із професіоналом: переконайтеся, що ви використовуєте правильну потужність для кожного світильника та комбінації освітлення у Вашій квартирі раціональні.