Коли рішення про будівництво власного будинку прийнято, починається найприємніший період – пошук ідей майбутнього житла. Сім'я переглядає проєкт будинків, вибирає планування та подумки обставляє кімнати. Але вибір – це не просто пошук успішних рішень планування. Адже проєкт визначає не лише візуальну складову, а і якість будинку. Чи будуть у будинку протяги? А що щодо чутності та рівня тепловтрат? Завдяки правильному вибору ваш будинок буде не тільки красивим, але й дійсно комфортним. Давайте розбиратися, чому важливо вибрати хороший проєкт.

Що таке проєкт будинку і для чого він потрібний?

Проєкт будинку – це документ, в якому міститься вся інформація про майбутню будову, від її зовнішнього вигляду, до технології будівництва та детального розрахунку за кількістю матеріалів.

Проєкт складається з кількох частин:

  • Ескізна. Вона відображає загальну концепцію архітектури та планування. По суті, це «картинка» фасаду та просте креслення кімнат. Може здатися, що це і є основою проєкт, але насправді це лише верхівка айсберга.
  • Архітектурна. Цей розділ описує архітектуру будівлі. У порівнянні з ескізною частиною креслення більш ґрунтовні та детальні, а описи всіх елементів будинку – докладні. Також є «зрізи» будинку, які дають уявлення про розміри, співвідношення та будову різних вузлів.
  • Конструктивна. Цю частину складає інженер-проектувальник. Саме в цьому розділі ви знайдете інформацію про технологію будівництва та технічні параметри будматеріалів, розрахунки опорної здатності фундаменту, стін та перекриттів. Тут також є детальний опис черговості будівельних робіт. Щоб будинок вийшов довговічним та надійним, цей розділ має стати непорушною інструкцією для будівельників.
  • Інженерна. Тут докладно описані всі інженерні комунікації: електрика, водопровід, каналізація, системи вентиляції та опалення.

Коли ви заходите на сайт будівельної компанії, наприклад DOM4M, у галереї зазвичай представлені саме ескізні розділи проєкт. Треба розуміти, що це далеко ще не все. Якщо ви замовите у компанії розробку проєкт будинку, вам вручать значну теку з безліччю сторінок документації.

Чому не можна будувати без проєкту?

Невже всі ці папери потрібні? Адже можна звернутися до досвідчених будівельників, котрі й без проєкту всі знають. Бажаючи заощадити чи прискорити будівництво, люди часто керуються такою логікою. Але це рішення може мати жахливі наслідки.

По-перше, такий будинок буде небезпечним. Якщо на око розрахувати несучу здатність даху, стін і перекриттів, він може просто не витримати навантаження. Це не обов'язково обернеться обвалом стін або стелі. Але через деякий час на стінах та фундаменті можуть з'явитися тріщини – перші ознаки руйнування. Якщо процес не зупинити, будинок поступово руйнуватиметься.

По-друге, гарний проєкт робить будинок комфортним. Це означає що:

  • всі комунікації прокладені правильно і за необхідності їх можна легко переробити чи відремонтувати;
  • рівень тепловтрат мінімальний і вам не доведеться витрачати величезні суми на опалення;
  • за бажання можна зробити перепланування і це не викличе великих труднощів.

По-третє, – це надійний спосіб контролювати роботу будівельників. Маючи на руках якісний проєкт, ви завжди зможете переконатися, що бригада дотримується технології будівництва, використовує відповідні матеріали і дотримується термінів будівництва.

Який проєкт вибрати?

Проєкт можуть бути індивідуальними та типовими. Індивідуальний проєкт розробляється за вимогами конкретного замовника. У ньому враховується все: від ваших побажань до планування та висоті стель до форми вікон у вітальні. З плюсів такий будинок буде на 100% зручним для вас, а його дизайн унікальним. З мінусів – вища вартість.

Типовим називають проєкт, який уже багато разів використовувався для будівництва будинків різних замовників. Типовий проєкт має кілька важливих плюсів:

  • він перевірений практично і всі помилки вже давно виправлені;
  • коштує набагато дешевше, ніж індивідуальний;
  • дозволяє вносити невеликі зміни у планування чи оформлення.

Вибір типових проєктів величезний, тому можна знайти відповідне рішення на будь-який смак. Зазвичай типові проєкт обирають для будівництва невеликих та середніх за площею будинків.

Якщо ви плануєте збудувати величезний котедж, швидше за все, знадобиться індивідуальне проєктування. Індивідуальний проєкт варто вибрати та в тому випадку, якщо у вас є якісь специфічні вимоги до майбутнього будинку.

Проєкти від компанії DOM4M – лише найкраще для дому вашої мрії

Щоб проєкт був якісним та професійно зробленим, важливо довірити його розробку надійному виконавцю. Наприклад, професійна команда DOM4M. Компанія розробляє відмінні індивідуальні проекти та пропонує величезний вибір типових рішень. DOM4M також займається розробкою ландшафтного дизайну та будівництвом.

Перегляньте каталог компанії, можливо, саме тут ви знайдете проєкт будинку своєї мрії.