Стрибки напруги страшні не тільки побутової техніки, а й промислового обладнання. Яким би потужним і функціональним не був верстат ЧПУ, він потребує якісного захисту. Враховуючи величезну вартість обладнання, простіше заздалегідь подбати про стабільне та безперебійне харчування. Для потужних верстатів, насосних станцій і навіть для офісу з великою кількістю техніки знадобиться промисловий стабілізатор підвищеної потужності.

Промисловий стабілізатор

Чим відрізняються стабілізатори напруги?

Вони бувають однофазними та трифазними. Багато користувачів впевнені, що трифазні пристрої підходять лише для заводів та великих виробництв, але це далеко не так. Наприклад, у каталозі компанії Power Solutions, яка займається обладнанням для безперебійного живлення, є трифазні стабілізатори напруги середньої потужності для домашнього користування. Докладніше про їх застосування поговоримо трохи згодом.

Вибираючи між однофазним та трифазним пристроєм, потрібно враховувати тип мережі живлення та особливості обладнання, які ви хочете захистити від перепадів напруги.

Види стабілізаторів за принципом роботи

Друга відмінність полягає у принципі роботи. Промислові стабілізатори бувають сервоприводами та тиристорними (є й інші типи, але вони використовуються рідше). Давайте на прикладі пристроїв з каталогу Power Solutions https://www.powersol.com.ua/shop/stabilizatory/servoprivodnyj/ розглянемо сервопривідні стабілізатори напруги.

Це електромеханічні стабілізатори напруги. Вони оснащені трансформатором, електромотором, контролером та струмознімальними елементами. Головні плюси сервопривідних моделей:

  • Забезпечують плавну стабілізацію напруги без перехідних струмів чи спотворень – це головна перевага електромеханічних стабілізаторів перед іншими типами.
  • Підходять для будь-якого обладнання з дроселями та трансформаторами.
  • Добре переносять навіть великі навантаження.
  • Коштують недорого.

Тиристорні стабілізатори належать до категорії електронних. Вони забезпечують ступінчасте коригування струму, що підходить не всім типам обладнання. З плюсів тиристорних пристроїв варто відзначити швидкодію (будь-який стрибок напруги нівелюється за 20 мс) і гарний захист від мережевих перешкод.

Промисловий стабілізатор

Чи підійде промисловий стабілізатор напруги для дому?

Головна особливість промислових стабілізаторів полягає у їхній високій потужності (від 16 кВт). Для підключення звичайних домашніх приладів немає сенсу купувати таке потужне та дороге обладнання.

Їхнє застосування буде виправданим, якщо ви хочете підключити:

  • Потужну насосну станцію, яка обслуговує одразу кілька будинків чи котеджів.
  • Промисловий інкубатор для розведення птиці (такі зазвичай використовують у невеликих фермерських господарствах).
  • Верстати середньої потужності для "бізнесу в гаражі". Це можуть бути екструдери, деревообробне обладнання, вібропреси, віброформи.

Щоб вибрати оптимально сприятливий стабілізатор і при цьому не переплатити, важливо правильно розрахувати його потужність. Вона повинна дорівнювати загальній потужності підключеного обладнання + 20% запасу.