П

аркет - це класичне натуральне покриття, для виготовлення якого використовується виключно якісна деревина. Цей паркет представлений у вигляді невеликих плашок, правильне укладання яких формує елегантний візерунок. Таке підлогове покриття — дороге задоволення, проте дивовижно затребуваний останніми роками матеріал, який можна зустріти в будь-якому будинку.

Зміст

1. Типи паркету

1.1 Штучний паркет – що таке?

1.2 Що таке масивна дошка та чим вона відрізняється від штучного паркету?

1.3 Паркетна дошка

1.4 Інженерна дошка

1.5 Художній паркет

2. З чого та як виготовляють паркет?

2.1 Тонкості технології та породи дерева

2.3 Про важливість фаски

3. Види фінішного покриття

4. Як укладають паркет?

5. Термін служби та догляд

6. Який паркет краще?

7. Як дизайнери використовують паркет в інтер'єрі

Типи паркету

Паркет з натурального дерева вражає видовою різноманітністю. Завжди можна вибрати потрібний варіант, виходячи з власного бюджету, а також інтер'єрних особливостей приміщення, для якого покриття буде використане.

Разнообразие типов паркета
Різноманітність типів паркету

Штучний паркет – що це таке?

Це покриття з натуральної деревини, представлене у вигляді планок зі шматків цільного дерева, довжина яких коливається в межах 20-50 см, товщина виробу досягає 1,5-2 см. Штучний варіант майже ніколи не продається з верхнім покриттям: воно наноситься в процесі укладання матеріалу. Такий тип паркету неймовірно довговічний за рахунок своєї цілісності, міцності та якості. Виріб виготовляють виключно з цінних порід деревини, а за рахунок невеликих розмірів елементів покриття підлоги мінімізується коефіцієнт набухання деревини при коливанні рівня вологи в приміщенні.

Штучный паркет
Штучний паркет

Що таке масивна дошка та чим вона відрізняється від штучного паркету?

Відповідь проста - практично нічим, за винятком розміру. Виготовляється вона також із цільних шматків деревини цінних порід. Довжина окремих елементів становить близько 2-2,5 м, ширина - 12-20 см, товщина - 1,8-2,2 см. Масивна дошка проста в укладанні, довговічна, але її не можна назвати вдалим варіантом для приміщень з високим навантаженням: матеріал досить нестабільний проти іншими видами паркету.

Массивная доска
Масивна дошка

Паркетна дошка

Паркетна дошка – не зовсім те саме, що й натуральний паркет. Справа в тому, що цей виріб представлений не цільною деревиною, а декількома її шарами, причому цінна порода дерева буде лише у верхньому шарі. Проте паркетна дошка неймовірно «стійка» до тягот експлуатації: завдяки поперечній структурі деревних волокон у її шарах конструкція з легкістю переносить температурні перепади та високий рівень вологи. Довжина дошки становить близько 1,2 м, товщина – 0,7-2,2 см.

Различие между паркетной доской и массивной доской
Відмінність між паркетною дошкою та масивною дошкою

Інженерна дошка

Багато хто не зовсім правильно розуміє, що таке інженерна дошка і зіставляє її з масивною. По суті, цей виріб, що поєднує натуральність і міцність масиву з невисокою ціною паркетної дошки. Але при її виготовленні використовується зовсім не дерев'яний масив, а кілька шарів різних порід дерева (цінна – тільки у верхньому). По суті, це покращена версія паркетної дошки.

Инженерная доска
Інженерна дошка

Художній паркет

Подібне покриття підлоги зустрічається в житлових будинках рідко, оскільки воно дуже дороге. То що таке художній паркет? Фактично, це виріб ручної роботи, що потребує застосування дуже складної техніки виконання. У паркетні плашки врізається орнамент чи візерунок іншої породи дерева. Ця справді потребує титанічних зусиль робота спростилася останніми роками завдяки сучасним комп'ютерним гравірувально-фрезерним верстатам.

Художественный паркет
Художній паркет

З чого та як виготовляють паркет?

Завдяки розвитку сучасних технологій виробники паркету та його різновидів хитрують створювати унікальну продукцію, яка відрізняється не тільки чудовими експлуатаційними характеристиками, але й має неймовірно естетичний вигляд.

Тонкощі технології та породи дерева

Процес виготовлення паркету дуже простий і представлений декількома виробничими ступенями:

  1. Деревну заготовку (для паркету використовують переважно дуб і ясен, рідше - вишню, березу або екзотичні породи - тик, венге, бамбук, рожеве дерево) просушують протягом декількох місяців у спеціальній камері, домагаючись мінімального рівня вологості в матеріалі (по закінченні сушіння він становить трохи більше 9%).
  2. Здійснюють нарізку дощок, надаючи їм необхідної товщини.
  3. Обробляють (на механічному верстаті або лазером) напівготовий виріб, потім поділяють на плашки, шліфують.
  4. Сортують, бракуючи елементи, що не відповідають стандарту.
Материал и тонкости изготовления паркета
Матеріал та тонкощі виготовлення паркету

З виробництвом паркету все більш-менш зрозуміло, але як робиться паркетна дошка? Це багатошаровий виріб, тому процес його виготовлення більш тривалий і кропіткий. Паркетна дошка складається з:

  1. Верхнього шару - шпон із деревини цінних порід завтовшки 3-6 мм;
  2. Нижніх стабілізуючих шарів, що складаються з недорогої хвойної деревини. Вони представлені у вигляді ряду брусків, поперечних до самої дошки і виконують функцію ребер жорсткості: грані брусків і є шви з тими самими ребрами.
Особенности изготовления паркетной доски
Особливості виготовлення паркетної дошки

Деформаційні шви

Процес виготовлення інженерної дошки схожий на паркетну, тільки нижній її шар виконується з березової фанери, що вимагає додаткового посилення, роль якого виконують поперечні прорізи. Це ребра жорсткості, які називаються деформаційними швами. Основне їхнє завдання - знизити навантаження, що виникає при коливанні рівня вологості та температур. Такі шви застосовують як в інженерній, так і масивній дошці. Тільки в останній компенсаційні пропили (у масивній дошці їх називають саме так) розташовують поздовжньо, оскільки масив у процесі експлуатації схильний до жолоблення саме в такому напрямку.

Деформационные швы
Деформаційні шви

Про важливість фаски

При виготовленні дощок з фінішним покриттям у заводських умовах вироби обробляють особливим чином, залишаючи невеликі скоси по краях фаску.

Цей важливий елемент покриття, який несе в собі відразу дві функції:

  1. Декоративні. Дошка зі скосами має більш презентабельний зовнішній вигляд. Причому розміри скосів у різних видів виробів можуть бути різними: від глибини та різкості фасок залежать декоративні особливості паркету.
  2. Страхувальну. Фаски можуть грати відразу дві ролі: візуально мінімізують величину зазорів, які виникають при впливі на паркет вологи і температур, і візуально зменшують різницю в товщині окремих елементів.
Доски с фасками
Дошки з фасками

Види фінішного покриття

Для обробки паркету, виконаного з натурального дерева, використовуються спеціальні лаки, олії та фарби. Кожен з способів обробки підлоги однаково непоганий, але несе в собі різні настройки. Так, лак використовується з метою створення міцної багатошарової захисної плівки, а олії/фарби повністю вбираються, підкреслюючи деревну структуру та залишаючи легке відчуття необробленої поверхні. Для фінішної обробки використовують лаки на синтетичній або водній основі. Перший варіант небезпечний для алергіків, другий варіант безпечніший і застосовується при роботі практично з будь-яким типом деревини. Олії та фарби не тільки ефективно захищають паркет, але й можуть змінити його колір/малюнок, а то й зовсім приховати його.

Многообразие видов финишного покрытия
Різноманітність видів фінішного покриття

Як укладають паркет?

Укладання паркету - складний технологічний процес, що вимагає ретельної підготовки робочої основи та грамотного поводження з оздоблювальним матеріалом. Якщо монтаж деревного покриття здійснюється на бетон, необхідно попередньо очистити його і при необхідності вирівняти, використовуючи стяжку. Дерев'яні підлоги слід обов'язково відшліфувати та зміцнити неміцні елементи. Далі викладається фанерний шар (часто використовується 2), товщина якого повинна бути меншою за паркетний на 5 мм. Між стінами і фанерним шаром обов'язково зберігається технологічний проміжок в 0,9-1,2 см. Потім йде укладання паркетних плашок або паркетної/інженерної дошки. Паркетну дошку не кріплять на клей, а ось для масиву, інженерної дошки краще використовувати клейовий спосіб. Після закінчення монтажу паркету забираються клини, а простір заповнюється монтажною піною, зверху якої кріпиться плінтус. Останній етап – шліфування покриття (крім паркетної дошки).

Особенности и типы укладки ламината
Особливості та типи укладання ламінату

Термін служби та догляд

Всі види паркету відрізняються підвищеною міцністю та вражаючою довговічністю. Але справді «живучим» можна назвати штучний паркет і масив — термін експлуатації такого покриття може досягати 50 і більше років. Ледве відстають паркетна/інженерна дошка, які при акуратній експлуатації прослужать більше 20 років. Цей паркет вимагає ретельного догляду, який легко забезпечити завдяки великій різноманітності зволожувачів повітря, спеціальних пилососних насадок та доглядових засобів. Інженерну/паркетну дошку бажано покривати спеціальним восковим складом з додаванням масел одразу після монтажу та повторювати процедуру через 2-3 роки. Мити підлогу допустимо за допомогою спеціальних засобів, які не містять у складі абразиви. Підлогове покриття слід убезпечити від дії меблів: на її ніжки обов'язково надягають спеціальні насадки з повсті, мета яких - пом'якшити тиск на підлогу. Ми підготували вам детальну інформацію про аспекти догляду за паркетним покриттям, яку ви можете знайти у нас на сайті.

Тщательный уход продлит эксплуатационные свойства паркета
Ретельний догляд продовжить експлуатаційні властивості паркету

Який паркет краще?

Багатьох споживачів перед покупкою натурального покриття для підлоги цікавить питання: що вибрати? Зупинившись на паркеті, деякі заходять у глухий кут, не знаючи, який паркет краще вибрати. Звичайно ж, паркет і масивна дошка вважаються престижними оздоблювальними варіантами для підлоги. Вони найдовше прослужать і коштують дорожче за інших. Тим не менш, паркетна/інженерна дошка також пробудуть в експлуатації значний період часу і по міцності вони не поступаються. Питання міцності це тип деревини, а не паркету. Тому при виборі відповідного враховуйте навантаження на підлогу в приміщенні, прохідність кімнати та ін. На першому місці за міцністю стоять екзотичні породи дерева, слідом йдуть ясен та дуб. Не можна сказати, який паркет кращий за інших, адже кожен має свої переваги. Головне, підбирати оптимальний варіант, виходячи з власних уподобань, особливостей зовнішнього вигляду виробу та типу інтер'єру , в який цей виріб має ідеально вписатись. Наші фахівці підготували вам перелік рекомендацій, які допоможуть зробити правильний вибір у пошуках кращого паркету.

Правильный выбор паркета - залог удачной покупки
Правильний вибір паркету - запорука вдалої покупки

Як дизайнери використовують паркет в інтер'єрі

Паркет - універсальне покриття для підлоги, яке чудово впишеться практично в будь-який інтер'єр і при грамотному догляді буде довгі роки радувати естетичним зовнішнім виглядом. Гармонійно підібраний візерунок, текстура та відтінок оздоблювального матеріалу допоможе не лише надати навколишній обстановці індивідуального стилю та цілісності, але й додати нотку витонченості, розкоші. Наприклад, натуральних відтінків паркет оригінально виглядає в класичному інтер'єрі , для хай-теку підійде легкість світлих, практично білих відтінків покриття, яке дозволить пом'якшити картину. Для етнічних або сільських стилів інтер'єру незамінний паркет, виконаний з чорних порід дерева: він дозволить підкреслити характерність обстановки і зробить її більш теплою.

Паркет - универсальный дизайнерский инструмент
Паркет – універсальний дизайнерський інструмент