В

XX столітті у Парижі зароджується унікальний стиль, пронизаний атмосферою розкоші, гламуру та елегантності – ар-деко. Еклектичний і витончений стиль підкорює серця по всьому світу своїм спокійним класичним шиком, блиском металу і розкішними меблями. Поринаємо в епоху «Великого Гетсбі» та оформляємо інтер'єр у стилі ар-деко!

Ослепительный блеск металла и роскошная мебель в просторном помещении непременно погрузят вас во французскую роскошь 30-х годов
Сліпучий блиск металу та розкішні меблі у просторому приміщенні неодмінно занурять вас у французьку розкіш 30-х років

Особливості ар-деко в інтер'єрі

Симетрія

Ар-деко славиться своєю елегантністю не тільки за рахунок дорогих меблів та високих стель, але й за рахунок чіткої симетрії у побудові композиції. Така розстановка не тільки вносить класичну нотку в інтер'єр , але і є досить функціональним та зручним прийомом.

Стилистическая симметрия – одна из основных и главных черт ар-деко
Стилістична симетрія – одна з основних та головних рис ар-деко

Кожна деталь у стилі продумана та гармонійна, і якщо в інтер'єрній композиції ще можна пофантазувати та розставити деталі не чітко дзеркально, то меблі та предмети декору абсолютно не приймають асиметрії. Тільки рівні лінії, чіткі форми, правильні риси та жодного абстракціонізму!

Ар-деко приемлет мебель и предметы декора только правильных форм, например,симметричная софа, квадратные подушки и овальные торшеры
Ар-деко приймає меблі та предмети декору тільки правильних форм, наприклад, симетрична софа, квадратні подушки та овальні торшери

Принти

Ар-деко суворий у плані принтів - для нього не доречні квіткові та рослинні орнаменти, повітряні та романтичні мотиви. Для стилю характерний геометричний принт у вигляді зигзагів, смужок, ромбів та широких кіл.

Контрастные геометрические принты на белом фоне добавляют своеобразной яркостистрогому ар-деко, не нарушая общей концепцию стиля
Контрастні геометричні принти на білому тлі додають своєрідної яскравості суворому ар-деко, не порушуючи загальної концепції стилю.

Доречними в інтер'єрі будуть не строкаті етнічні мотиви та тварини принти. Ар-деко вважається еклектичним стилем, тому вбирає не лише розкіш модерну, а й дикі африканські нотки — зеброві, тигрині та зміїні принти. Доречними будуть і східні орнаменти у вигляді розписної марокканської мозаїки або єгипетських символів.

«Зебровые» принты на кухне в стиле ар-деко добавляют в классику модерна ноткужаркой Африки
«Зеброві» принти на кухні в стилі ар-деко додають у класику модерну нотку гарячої Африки

«Сонячний» ар-деко

Найвідомішою деталлю стилю є сонячний мотив, найчастіше представлений окремим предметом інтер'єру як декоративного золотого сонця-дзеркала з гострими променями.

Остроконечное золотое солнце – главная отличительная особенность стиля ар-деко
Гострокінцеве золоте сонце – головна відмінна риса стилю ар-деко

Намагаючись додати сонячної яскравості, не уникаючи загальної стримано-шляхетної обстановки, дизайнери використовують сонце не тільки у вигляді окремого предмета декору, але й активно використовують у вигляді меблевих принтів або зображують його на картині.

Геометрическое солнце на картине, оттеняемое желтыми диванными подушками,добавляет яркости пастельному оформлению
Геометричне сонце на картині, що відтіняється жовтими диванними подушками, додає яскравості пастельному оформленню.

Глянцевий блиск

Блиск, метал, дзеркала, глянець і навіть стрази: всім цим живе цей гіперболізований, трохи кіношний стиль. Гра на контрастах, золото та срібло, відображення кришталевих світильників на тлі спокійного блиску дорогих меблів вражають своїм м'яким затишком і воістину заворожують. Глянцеві журнальні столики, об'ємні металеві люстри, дзеркала у вишуканих підсвічених рамах і навіть плитка для підлоги — все це містить у собі фантастичну гру світла, відображень і відблисків.

Уникальный проект интерьера в стиле ар-деко «Золото на снегу», в котором даженапольная плитка отражает в себе окружающую хрустальную обстановку
Унікальний проект інтер'єру в стилі ар-деко «Золото на снігу», в якому навіть плитка для підлоги відображає в собі навколишню кришталеву обстановку.

Оздоблення стін, підлоги та стелі

Для втілення ар-деко у своєму інтер'єрі необхідно мати досить вільного простору, тому що стиль сам по собі дуже об'ємний і колоритний, але не терпить захаращеності. Для оформлення стін використовується фарба або шпалери бежевих відтінків - кремових, молочних і кавових без принта або з ніжними геометричними фігурами. Для стін підійде благородний чорний або насичений коричневий відтінені золотими деталями кольори. Декоративна штукатурка практично не використовується, зважаючи на її неоднорідність структури — для стилю ар-деко найкраще підходять гладкі стіни з глянсовою поверхнею.

Черные глянцевые обои играют светлыми бликами на акцентной стене
Чорні глянсові шпалери грають світлими відблисками на акцентній стіні

Для стелі в жодному разі не можна використовувати пластикову плитку і балочні грубі конструкції - вони дуже дешевлять інтер'єр . Зате популярна на сьогоднішній день натяжна стеля буде як ніколи доречною — в нього вміло можна вмонтувати складну систему освітлення, зробити його дзеркальним або глянсовим.

Потолок, оформленный в виде зеркальной мозаики завораживает и ослепляет своейкрасотой, он отражает в себе блики люстры и рассеивает их по всей комнате
Стеля, оформлена у вигляді дзеркальної мозаїки, зачаровує і засліплює своєю красою, вона відображає в собі відблиски люстри і розсіює їх по всій кімнаті.

Для підлоги застосовується таке ж правило, як і для стелі ніякої штучної штучності - лінолеуму, старих ворсових килимів і неякісного ламінату. Для гри контрасту часто використовується шахівниця для підлоги, яка наче занурює вас у замок Червоної королеви в Країні Чудес.

Черно-белая плитка на полу завораживает взгляд и создает ощущение роскошногозамка
Чорно-біла плитка на підлозі зачаровує погляд та створює відчуття розкішного замку

Дорогий дерев'яний паркет та високоякісний ламінат відмінно підійдуть для оформлення підлоги, при цьому краще використовувати світлі відтінки – молочний дуб, сосна та світлий в'яз. Темні породи дерева при цьому теж використовуються, але набагато рідше через візуальне звуження простору.

Художественный паркет в гостиной, покрытый прозрачным глянцем выглядит шикарнои изящно
Художній паркет у вітальні, покритий прозорим глянцем, виглядає шикарно і витончено.

Меблі

Ось чим воістину славиться ар-деко, крім свого неосяжного блиску, це спокійні, вишукані та дорогі меблі. Вона ніби «приземляє» легкість і запал навколишнього інтер'єру своїм м'яким комфортом та елегантністю. Для виготовлення справжніх меблів у стилі ар-деко, використовуються рідкісні та дуже дорогі натуральні матеріали – шкіра крокодила, слонова кістка, унікальні породи дерева та високоякісні сплави золота та срібла. Для декорування застосовується алмазний розпис та інкрустація.

Кожаная мебель молочного оттенка роскошно сочетается с позолоченными деталямистоликов и светильников
Шкіряні меблі молочного відтінку розкішно поєднуються з позолоченими деталями столиків та світильників

Але якщо у вас не завалялося в гаражі старовинне крісло зі слонової кістки, не впадайте у відчай, адже стиль ар-деко досить пластичний, і «підігнати» його під свої фінанси дуже нескладно. Нарівні з витонченими меблями, ар-деко прихильний до етнічних принтів, тваринних мотивів та геометричних малюнків у своєму інтер'єрі , тому диван з якісної оксамитової тканини або з мотивом «під зебру» буде дуже доречним!

Кресло с зебровым принтом отлично дополнит интерьер гостиной в стиле ар-деко
Крісло із зебровим принтом відмінно доповнить інтер'єр вітальні в стилі ар-деко

Декор

Стиль ар-деко, немов примхлива дама, дуже любить крутитися перед дзеркалом у дорогих прикрасах, і не аби-яких, а у великих і розкішних. Декором приміщення служать, звичайно ж, дзеркала у всіляких його проявах - від дрібної мозаїки на столику до величезної дзеркальної стелі.

Зеркальный потолок призван расширять пространство и превращать металл и глянец вудивительную феерию блеска
Дзеркальна стеля покликана розширювати простір і перетворювати метал і глянець на дивовижну феєрію блиску.

Для декору використовуються великі вази, свічки, дивані подушки, шкіри тварин, металеві абажури та арт-об'єкти правильної форми. Рідше застосовуються живі квіти, книги, статуетки та яскраві картини, адже ар-деко є трохи футуристичний та строгий стиль. Такий простий і розкішний, багатоликий і унікальний, яскравий і спокійний, ар-деко обов'язково розкриється у вашому інтер'єрі, варто лише полюбити цей шляхетний стиль всією душею і, звичайно ж, довіритися професіоналам, які підберуть найкращі декорації для вашого життя!