Людська натура тяжіє до спілкування з природою, що не завжди можливо у міській метушні. Саме тому люди заводять домашніх вихованців, які дарують своїм господарям радість, насолоду, відданість. Натомість їм потрібні ласка, увага, любов. Щоб ваш маленький друг завжди був здоровим і щасливим, слід дотримуватися рекомендацій фахівців з догляду за обраною твариною. З підтримкою здоров'я, профілактикою захворювань допоможе ветеринарна клініка, співробітники якої завжди допоможуть порадами та практичною допомогою. У цій статті ми розповімо, які фактори потрібно врахувати при виборі вихованця, як доглядати за ним, що робити, якщо ваш улюбленець – алергік.

Група різноманітних домашніх тварин на білому тлі: щасливе щеня з яскраво-коричневою вовною і висунутим язиком, сіре кошеня з ніжним поглядом, два милих пухнастих кролика, один з яких світло-коричневий, другий - з відтінками сірого та коричневого, яскраво-зелений папуга з червоні і жовті плями на крилах позують перед камерою, зелена ящірка, дивлячись убік, і маленька піщанка або гризун з коричневою вовною. Всі тварини здаються здоровими та добре доглянутими.

Вибираємо домашнього вихованця

Насамперед, ваше рішення має бути максимально зваженим та осмисленим. Більшість тварин потребує уваги, догляду протягом дня. Подумайте, чи готові ви дарувати вихованцю свій час, любов, витрачати гроші на його утримання.

Загальна інформація про популярних домашніх тварин:

  • собака – потребує великої кількості уваги, фізичних навантажень, вільного простору;
  • кішка - розумна і самостійна, може деякий час перебувати на самоті, вимагає кохання та турботи;
  • хом'ячок, піщанка, інші гризуни – економічні у матеріальному плані, недовго живуть, можуть неприємно пахнути;
  • риби - акваріум є домашнім аналогом саду, в якому нікого не можна обіймати та чіпати;
  • ящірка – невимоглива у догляді, не дарує почуттів і емоцій у відповідь;
  • птахи – причини постійного сміття, шуму.

Основи догляду за улюбленцями

Для комфорту, бадьорості та здоров'я потрібне збалансоване харчування за режимом, без перегодівлі, та безперешкодний доступ до чистої води. Основні вимоги до корму – висока якість, відповідність породі, віку, особливостям тварини. Кішкам у раціоні потрібно більше високоякісного протеїну, собакам необхідні вуглеводи.

Якщо у вашого вихованця є генетичні схильності до захворювань, зайва вага, вікові проблеми зі здоров'ям, ветеринар призначить йому спеціальну дієту з лікувальним кормом. Не можна годувати тварину «зі столу», людська їжа для неї шкідлива та небезпечна.

Щоб ваш вихованець був здоровим, необхідно регулярно виконувати гігієнічні процедури: розчісувати шерсть, перевіряти стан зубів, чистити їх, обрізати пазурі. Регулярні ветеринарні огляди, здавання аналізів, проведення діагностичних заходів, вакцинації – важлива частина вашого піклування про улюбленця. При правильному догляді тварина чудово почувається у фізичному та емоційному плані, що зближує його з господарем.

Поруч собака породи голден ретрівер та сірий британський кіт. Собака дивиться в камеру, висовуючи язик, тоді як кіт, спершись на собаку, облизує свою лапу. Перед ними стоїть миска, можливо, з їжею чи водою. Обидва вихованці знаходяться на підлозі всередині будинку, на тлі закритої шафи. Вони виглядають доброзичливими та спокійними.

Відвідування ветеринарної клініки

Як тільки ваш вихованець адаптується в новому будинку, необхідно відвідати ветеринара. Запишіть номер клініки та лікаря. Це стане в нагоді, якщо виникне екстрена ситуація. Важливо отримати професійну оцінку стану здоров'я тварини, щоб запобігти серйозним проблемам. Лікар дасть рекомендації щодо особливостей харчування, складе графік планових візитів для вакцинацій та оглядів.

Уважно спостерігайте за поведінкою тварини, вивчайте її звички та характер, звички. Якщо вони різко змінилися, варто показати собаку чи кішку ветеринару. Тварина може багато спати, відмовлятися від їжі, води, забиватися в темні кути та ін.

Вибираючи ветеринарну клініку, дізнайтесь відгуки про неї, поцікавтеся кваліфікацією лікарів та персоналу. У закладі має бути сучасне обладнання щодо різних методів діагностики, лабораторних досліджень. Основні напрямки, які можуть вам знадобитися – терапія, кардіологія, хірургія, стоматологія, дерматологія та ін. Добре, коли в клініці є стаціонар, реанімація, є послуги грумінгу. У будь-якій ситуації ви знатимете, куди звертатися.

Алергоцентри у ветеринарних клініках

Коли в людини виникає алергія, він звертається до клініки до алерголога і отримує відповідні рекомендації, лікування. Що робити, якщо у вашого вихованця схильність до алергії? Як її визначити? Якщо ви помітили, що ваш кіт або собака свербить, у нього на шкірі з'явилися висипання, він нервується, кашляє - варто показати тварину ветеринару.

В алергоцентрі проводяться спеціальні тести на визначення алергену. Найточніше допомагає його виявити молекулярний алергологічний тест. Найбільш популярні алергени – пилові кліщі, певні інгредієнти корму, пилок рослин. Найчастіше симптоми алергії зникають, коли усувається її причина. Іноді призначаються ветеринарні препарати.

При правильному догляді, своєчасному зверненні до ветеринарних лікарів ваш улюбленець буде здоровим і щасливим, а ви насолоджуватиметеся гармонією взаємовідносин з ним.