Будівництво у 2023 році – це складна та затратна справа. Ціни на будівельні матеріали кусаються, послуги спеціалістів дорожчають, а через відключення електроенергії процес постійно затягується та призводить до нових витрат. Чи можна в цих умовах зробити будівництво більш ефективним та не таким дорогим? Можна, і доволі просто. В цьому допоможе якісний генератор. Не обов’язково витрачати шалені гроші на покупку. Можна взяти генератор в оренду – це вигідно та дуже зручно. Наприклад, на сайті https://spec-rent.com.ua/ua/ можна орендувати генератор необхідної потужності на будь-який термін. 

Завдяки генератору, вдасться забезпечити стабільну та безперебійну подачу електроенергії. В результаті, всі прилади можуть працювати без простою, а робітники можуть жити в підсобці на будівельному майданчику в комфортних умовах.

Генератор на будівельному майданчику

Як вибрати генератор для будівельного майданчика?

Щоб обладнання дійсно допомогло вирішити питання з живлення та не створювало додаткових труднощів, слід дуже уважно підійти до його вибору. Варто пам’ятати, що у випадку з генератором має значення кожна характеристика. Давайте подивимось, на що треба звертати увагу в першу чергу. 

Потужність

Якщо казати зовсім просто, то потужність генератора має відповідати сумі потужностей всього обладнання, яке ви плануєте застосовувати. Але є декілька нюансів. 

Потрібно чотири кроки, щоб розрахувати потужність генератора: 

  1. Складаємо список усього обладнання, яке є на будівельному майданчику. Якщо будівельники живуть у підсобці на будмайданчику, слід також включити в список всі прилади, якими вони користуються. 
  2. Вказуємо потужність кожного приладу. Тут важливо вказати не тільки номінальну потужність, а й коефіцієнт стартового навантаження. Адже майже всі потужні прилади одразу після ввімкнення споживають більше електроенергії. 
  3. Підраховуємо суму потужностей та додаємо «запас». Суму потужності всіх приладів необхідно збільшити на 25%. Запас потужності має бути завжди, навіть якщо ви не плануєте вмикати всі прилади на будівельному майданчику одночасно. Він допоможе забезпечити стабільну та безперебійну роботу генератора.

Звернуть увагу, отриманому показнику має відповідати номінальна потужність генератора, а не максимальна. Адже на максимумі генератор може працювати лише короткий час – до 30 хв. Інакше буде перенавантаження і генератор може вийти з ладу. 

Генератор на будівельному майданчику

Тип палива

Для будівництва зазвичай вибирають бензиновий чи дизельний генератор. У кожного з них є свої переваги та недоліки. Основна перевага бензинового – нижчі ціни на паливо. Але у такого обладнання є один важливий недолік – необхідно перевіряти та проводити обслуговування бензинового генератора кожні 100 годин роботи. 

Дизельні генератори більш автономні та не потребують частого обслуговування. Вони можуть виробляти дуже велику кількість електроенергії при відносно низьких витратах на технічне обслуговування. Крім того, генератор на дизелі може працювати цілодобово, головне – забезпечити його якісним пальним. Щоб не довелось заправляти генератор занадто часто, обов’язково слід звертати увагу на об’єм його баку.  

Можливість транспортування

Якщо розмір будівельного майданчика дуже великий і генератор доведеться переміщати, слід врахувати це заздалегідь. Найкращим рішенням буде мобільний генератор на колісному шасі. Таку модель можна буде перемістити за допомогою авто. 

Також слід звертати увагу на наявність системи автозапуску та кожуха, який зменшує рівень шуму генератора.