Індустрія дизайну змінюється. З'являються нові рішення у кольоровому оформленні, стилі та декорі. Одні концепції стрімко стають популярними та швидко забуваються. А інші, навпаки, залишаються актуальними кілька років. 2023 також буде багатим на цікаві тренди. Судячи з прогнозів дизайнерів, багато тенденцій залишаться з нами на найближчі кілька років. Давайте подивимося, який дизайн інтер'єру буде актуальним у 2023 році.

Основні тренди в оформленні дизайну інтер'єру у 2023 році

Нові концепції у дизайні

Найбільш глобальні зміни торкнулися стилів оформлення. Цього року дизайнери рекомендують уникати крайнощів комбінувати стилі та частіше вибирати золоту середину. У моду знову повертається вінтаж, а смарт-рішення стають гармонійною частиною простору.

Soft мінімалізм

Сучасний дизайн будується на принципах мінімалізму. Він втілює відмову від бездумного споживання, надмірної економії та захаращення простору. Ці принципи, як і раніше, залишаються актуальними. Але в 2023 році саме вигляд мінімалізму стане більш м'яким і згладженим. Насамперед за рахунок теплих відтінків, текстилю в інтер'єрі та натуральних текстур.

Нові концепції у дизайні

Smart рішення

Роль розумних технологій у домашньому просторі лише зростає. Датчики освітлення, сантехніка з температурним регулюванням, робот пилосос – все це сприймається як технічні доповнення. Але в 2023 році дизайнери радять активніше обігравати смарт-гаджети в інтер'єрі, а не ховати їх осторонь.

Смарт рішення

Ретро та vintage

Цікаву паралель функціональній простоті та Smart технологіям створює інша тенденція – стильний вінтаж. Він ніби веде назад у минуле, де було спокійно, затишно та безпечно. Звичайно, ностальгія за колишніми часами не заперечує прогресу та нових технологій. 2023 року вони можуть гармонійно співіснувати в одному інтер'єрі. Урожайна деталь може стати яскравим акцентом мінімалістичного інтер'єру. Або ж навпаки, технічні рішення оригінально доповнять простір із самобутнім декором чи ретро меблями.

Щоб поєднувати такі, на перший погляд, протилежні тренди, не обов'язково бути професійним дизайнером. Цьому мистецтву може навчитися кожен. Для цього потрібно лише знайти хороший онлайн курс та трохи прокачати свої навички.

Ретро та вінтаж у 2023 році

Елементи кімнати та текстури

Цього року з'явилося кілька трендових текстур та візерунків:

  • Авангардна та класична клітина. Вона може бути частиною текстури шпалер або ненав'язливим візерунком текстильних деталей в інтер'єрі.
  • Виразний вельвет. Цей матеріал складний та дуже виразний. Спочатку він повернувся до модних колекцій одягу, а тепер став одним із головних трендів у світі дизайну інтер'єрів. У 2023 році будуть модними вельветові оббивки пуфів, стільців та інших м'яких меблів.
  • Ребристе скло. Акуратна фактура стала золотою серединою між мінімалістичними формами та багатим фактурним візерунком. Відмінною ідеєю для інтер'єру буде ваза із ребристого скла або декоративна перегородка зі скляними вставками.

Дерево в оформленні інтер'єру

Якщо говорити про міжкімнатні двері, то для яскравих акцентів або стриманого оформлення найкраще підходять двері прихованого монтажу, обробка яких може бути практично будь-якою.

Для сучасного інтер'єру дизайнери вибирають елегантні, акуратні та дійсно гарні рішення, які створюють певний шарм приміщення.

Приховані двері справді допомагають створювати по-справжньому цілісний інтер'єр.

Двері прихованого монтажу – тренд 2023 року

Головний колір 2023 року

Інститут кольору Pantone назвав головним кольором 2023 18-1750 Viva Magenta

У наш час технологій ми прагнемо черпати натхнення в природі і в тому, що реально існує. PANTONE 18-1750 Viva Magenta походить з сімейства червоних і натхненний червоним кольором кохіни, одним з найцінніших барвників, що належать до сімейства натуральних барвників, а також одним з найсильніших і найяскравіших барвників, відомих світові.

Ідучи корінням у первозданність, PANTONE 18-1750 Viva Magenta повертає нас до первозданної матерії. Закликаючи сили природи, PANTONE 18-1750 Viva Magenta активізує наш дух, допомагаючи нам здобути внутрішню силу.

Leatrice Eiseman
Executive Director, Pantone Color Institute

Головний колір 2023 року - PANTONE 18-1750 Viva Magenta

Ще актуальні кольори та відтінки

Крім головного кольору в тренді наступні кольори та відтінки

  • глибокий зелений;
  • білий;
  • пастельний бузковий;
  • відтінки спецій.

Палітра трендових кольорів

Затишно, лаконічно та досить ніжно. Якщо хочеться додати в інтер'єр чогось екстравагантного, варто прислухатися до головного конкурента Pantone – компанії WGSN, яка запустила власну колірну схему Coloro. WGSN називає наймоднішими відтінками 2023 року:

  • колір космічного пилу;
  • галактичний кобальт;
  • відтінок листя шавлії;
  • цифрову лаванду.

Вибираючи різні комбінації цих кольорів, вдасться створити по-справжньому яскравий, стильний інтер'єр, що надихає.