Л

амінат - унікальний оздоблювальний матеріал, що має чудові характеристики. Саме тому він став настільки затребуваним у будівництві. Без нього не обходиться ремонт житлових будинків, офісів тощо. Щоб результат роботи з цим матеріалом вийшов очікуваного добрим, важливо використовувати його правильно. Не уявляєте, як укласти ламінат своїми руками? Далі ми розповімо про цей процес усе, що вам потрібно знати.

Зміст

1. Схеми та тип укладання ламінату

2. Як правильно розрахувати необхідну кількість ламінату

3. Підготовка поверхні

4. Підготовка інструменту та ламінату

5. Укладання ламінату

6. Складні моменти: ламінат біля дверей, батарей

7. Як дизайнери використовують ламінат в інтер'єрі

Ламінат - унікальний оздоблювальний матеріал, що має чудові характеристики. Саме тому він став настільки затребуваним у будівництві. Без нього не обходиться ремонт житлових будинків, офісів тощо. Щоб результат роботи з цим матеріалом вийшов очікуваного добрим, важливо використовувати його правильно. Не уявляєте, як укласти ламінат своїми руками? Далі ми розповімо про цей процес усе, що вам потрібно знати.

Схеми та тип укладання ламінату

Грамотне планування проекту перед його втіленням є важливою складовою успіху. Тому перед тим як укласти ламінат самому, необхідно вибрати відповідну схему його укладання. Традиційно використовуються такі:

  1. Класичний. Найпростіший і найбільш економічний варіант, який підійде тим, хто не знає, як укласти ламінат власноруч, але хоче це зробити. Ряд завжди починається від вікна у напрямку світла. При завершенні ряду обрізок панелі - початок нового (за умови, що його довжина не менше ніж 30 см). Кількість залишків – мінімальна (близько 5%).
  2. Діагональні. Схожа на попередню, але елементи ламінату укладаються під кутом 450. Ефектний варіант для кімнати з кутовими дверима. Кількість залишків - близько 15% (у вузькій довгій кімнаті ще більше).
  3. Шахова. Якщо укласти ламінат на підлогу за такою схемою, результат буде схожий на цегляну кладку. Початок кожного ряду – зі зміщенням на половину ламелі. Кількість залишків – 15%.

Незалежно від обраної схеми укладання матеріалу, одне правило буде незмінним: ламель (пластина) повинна мати довжину, що відповідає двом розмірам ширини планки (наприклад, при ширині планки 15 см перший шматок ряду повинен бути довжиною не менше 30 см).

Типы укладки ламината
Типи укладання ламінату

Щоб самому укласти ламінат правильно, при виборі потрібно звернути увагу на тип з'єднання плит, оскільки далеко не кожен під силу новачкові. Існує 3 типи з'єднання:

  1. Click. Сучасний та простий у виконанні варіант. Шип кріпиться до пазу під кутом 30 градусів при опусканні панелі вниз. Стик при цьому практично непомітний для ока.
  2. Lock. Так, званий «ударний» замок (при складанні ламелей використовується молоток), що вимагає більшого досвіду в роботі та високої якості вихідного матеріалу, оскільки при неякісному монтажі його можна пошкодити.
  3. Клейове. Використовується для приміщень із високим навантаженням. Такий спосіб з'єднання застосовується досить рідко: він трудомісткий, а покриття не підлягає розбиранню.
Схемы крепления ламината
Схеми кріплення ламінату

Як правильно розрахувати необхідну кількість ламінату

Оптимально підібрана кількість ламінату допоможе мінімізувати витрати на матеріал, а також уникнути неприємної ситуації, коли цього матеріалу в процесі роботи раптом стає катастрофічно недостатньо. Далеко не кожна людина, особливо далека від будівництва, має уявлення про те, як розрахувати потрібну кількість матеріалу перед тим як укласти ламінат на підлогу. Насамперед необхідно визначити собі потрібний тип укладання і розрахунок вести, тому. Далі обчислити площу кімнати. Якщо ви не пам'ятаєте або не знаєте цієї цифри, просто виміряйте довжину та ширину приміщення, а отримані значення перемножте. Залишається вирахувати кількість необхідних упаковок матеріалу.

На упаковці виробник завжди вказує розмір планки, кількість одиниць та кількість квадратних метрів у них. Потрібно лише площу кімнати розділити на площу, вказану на упаковці, та вийде оптимальна кількість упаковок. Якщо число не буде цілим, округліть у більшу сторону. Оскільки в процесі укладання ламінату перший/останній ряд підрізається, не можна враховувати лише чисту квадратуру: обов'язково додайте зверху 5-7% (класична схема) або 12-15% (діагональна схема). До речі, кількість підкладки ідентична площі кімнати. Для нестандартної кімнати (з еркером, нішами та ін.) розрахунок буде трохи іншим. Якщо ви знаєте точну площу приміщення, просто додайте до неї 10%. Якщо розміри кімнати вам невідомі, доведеться креслити точну схему приміщення та промальовувати кількість елементів ламінату.

Маркировка на упаковке ламината
Маркування на упаковці ламінату

Підготовка поверхні

Перед тим, як укласти ламінат, важливо ретельно підготувати робочу поверхню до монтажу, оскільки цей матеріал досить вимогливий до якості основи. Якщо робота здійснюватиметься на бетоні, слід перевірити його на наявність тріщин, сколів, нерівностей. При виявленні перерахованих дефектів потрібно заливання нової стяжки. Якщо така не потрібна, досить старанно очистити стару поверхню від сміття пилососом і можна вистилати гідроізоляційний шар.

Бетонная стяжка для настила ламината
Бетонна стяжка для настилу ламінату

Як укласти ламінат на дерев'яну підлогу? Найпростіше, якщо робоча поверхня була попередньо вирівняна та укріплена. Обов'язково перевірте всі дошки: вони мають міцно триматися на лагах і не мати тріщин. В іншому випадку слід зміцнити їх шурупами, за наявності нерівностей - згладити їх рубанком, замінити дошки, що згнили. Плитка - теж підходяща основа під ламінат, але лише в тому випадку, коли її укладання здійснювалося за технологією. В іншому випадку краще її демонтувати.

Укладка ламината на деревянное основание
Укладання ламінату на дерев'яну основу

Підготовка інструменту та ламінату

Перед тим як укласти ламінат, необхідно «адаптувати» його до умов кімнати. З цією метою матеріал залишають у приміщенні у нерозпакованому вигляді на пару діб. За цей час він встигне прийняти рівень вологи та тепла кімнати. Важливо дотриматися чіткого режиму: температура повітря – не менше 18 градусів, рівень вологості – не більше 75%. Обов'язково огляньте кожну пластину перед укладанням. За наявності дефектів на поверхні або замку елемента одночасно відбраковуйте його.

Щоб ламінат укласти правильно, слід перед монтажем підготувати всі інструменти та додаткові матеріали:

  1. Для розмітки (рулетка, олівець);
  2. Для стикування замків (молоток і спеціальна прокладка для нього, щоб уникнути пошкодження пластин);
  3. Для розпилу елементів (ножовка/електролобзик);
  4. Для свердління отворів (дриль);
  5. Комплектуючі (плінтус та куточки для нього, обведення для труб, гідроізоляційна плівка, підкладка).
Инструменты для укладки ламината
Інструменти для укладання ламінату

Укладання ламінату

Ми підійшли до головного питання: як укласти ламінат? Для цього достатньо лише поставитися до процесу з усією ретельністю і суворо дотримуватися інструкцій.

До початку укладання обов'язково розрахуйте кількість ламінатних рядів. Якщо виявиться, що ширина останнього не перевищує 5 см, краще відразу підрізати 1-й та останній ряди до однакової ширини. Розглянемо процес монтажу ламінатних пластин при укладанні «розбіжність»:

  1. Якщо укладання ламінату здійснюється на неорганічне робоче покриття, знадобиться пароізоляційний шар. З цим завданням чудово впорається поліетиленова плівка. Вона захистить покриття від вологи, що накопичується на підставі. Плівкові смуги кріпимо внахлест (ширина - близько 20 см). Для зручності можна фіксувати їх скотчем.
Прослой полиэтиленовой пленки
Шар поліетиленової плівки
  1. Наступний етап – укладання підкладки. Найчастіше використовується підкладка, виготовлена зі спіненого поліетилену. Кріпимо її аналогічно пароізоляційному шару (обов'язково внахлест з використанням скотчу як фіксатор окремих смуг). Якщо підкладка з полістиролу, її листи укладаємо в розбіг, стики фіксуємо скотчем. Коркові полотна розстилаємо впритул один до одного. Порада: не укладайте відразу всі листи підкладки, щоб на них не збиралося сміття в процесі монтажу ламінату. Укладання підкладки бажано здійснювати поперек напряму пластин ламінату.
Укладка подложки под ламинат
Укладання підкладки під ламінат
  1. Перед укладанням першого ламінатного ряду вставте розпірні клини між стіною та пластиною. Зазор може бути рівномірним. Рух ряду починається завжди зліва направо (у напрямку променів світла). Панельні стики стануть майже непомітними. Це правило актуальне лише для тих випадків, коли тінь на стику не є задумом (такий прийом дозволяє надати обсяг приміщення). Пластинки 1-го ряду розташовуйте шипами до стіни (попередньо зріжте їх), акуратно зафіксуйте замкове з'єднання після входу чергового шипа в паз, не поспішаючи опускаючи пластину до підлоги. Щоб укласти останній елемент у ряду, необхідно відміряти та відрізати потрібний шматок пластини (її залишок стане початком другого ряду).
Стыковка элементов ламината
Стикування елементів ламінату
  1. Викладіть другий ряд, потім акуратно посуньте його впритул до першого і заведіть у бічні замки ламінатних дощок. Після цього простучіть молотком по боковинах, використовуючи дерев'яний брусок для попередження пошкодження матеріалу.
Скрепление ламинатных рядов
Скріплення ламінатних рядів
  1. Інші ряди викладаємо за аналогією з першим. Це означає, що шматок ламінатної дошки, що залишився, від другого ряду стане початком третього і т.д.
Схема укладки ламинатных досок
Схема укладання ламінатних дощок
  1. Щоб сформувати останній рядок, попередньо відміряйте кожну пластину. Це допоможе запобігти появі відхилень, що часто трапляється в будинках радянського типу, де нерівні стіни не рідкість. У процесі припасування елементів останнього ряду використовуйте скобу-струбцину.
  2. Останній крок – монтаж плінтуса. Зверніть увагу, що плінтус повинен кріпитися не до підлоги, а безпосередньо до стіни. Для цього використовуються або дюбелі (більш бюджетні моделі ламінату), або кріплення-фіксатори, на які одягаються частини плінтуса.

ВАЖЛИВО! При укладанні ламінату слід суворо дотримуватись одного правила: по всьому периметру кімнати обов'язково витримувати температурний зазор (1-1,5 см) між планкою і стіною (для цього використовують клини). Це страховка на той випадок, якщо матеріал почне розширюватись при підвищенні температури кімнати. Невиконання простої обережності призведе до здуття ламелей.

Монтаж плинтуса
Монтаж плінтуса

Складні моменти: ламінат біля дверей, батарей

Тих, хто хоче самостійно здійснити монтаж покриття для підлоги, особливо цікавить, як укласти ламінат біля дверей або під батареєю. Справді, це досить кропітка частина всього монтажного процесу, що вимагає уважності та точності. Якщо в кімнаті є батарея опалення, її доведеться обходити. Для цього потрібно ламінатну пластину покласти навколо труби. Щоб це зробити, прикладіть елемент до труби та позначте з зворотного боку панелі дотику. Потім відміряйте відстань від центральної точки труби до стіни.

Схема укладки ламината возле батареи
Схема укладання ламінату біля батареї

На перетині ліній, що вийшло, висвердліть отвір (його діаметр повинен перевищувати діаметр труби на кілька міліметрів). Торцева частина пластини промазується клейовим складом та фіксується на підлозі. За бажанням зазор між пластиною і трубою можна закрити спеціальною заглушкою.

Заглушка для отверстий
Заглушка для отворів

У разі зіткнення ламінату з дверним отвором укладання елемента має здійснюватися на одному рівні з дверною коробкою. Для цього акуратно виріжте невелику ділянку стійки коробки, що по ширині збігається з товщиною ламінатної пластини. Елемент зафіксуйте струбциною.

Монтаж ламината возле двери
Монтаж ламінату біля дверей

Як дизайнери використовують ламінат в інтер'єрі

Ламінат – це не тільки практичний та довговічний матеріал для обробки підлоги, але й потужний інструмент у руках дизайнера. Його можна використовувати для створення особливого фону чи атмосфери в кімнаті, зробити за його допомогою яскравий акцент, який привнесе нотку екстравагантності чи особливого шику. Грамотно підібране покриття підлоги допоможе задати необхідний масштаб, якщо потрібно, візуально розширити/розділити/об'єднати простір, тобто зонувати кімнату як душі завгодно. Часто матеріал використовується для підтримки стильової лінії. Наприклад, у сільських або сучасних інтер'єрах, для обробки підлог, виготовлені з бруса, ламінат підходить просто ідеально. Він більш практичний і довговічний, ніж деревина, не вимагає додаткової обробки для продовження терміну експлуатації, різноманітний у колірній гамі та оформленні.

Ламинат в интерьере
Ламінат в інтер'єрі

Як ви могли переконатися, укладання ламінату - не такий складний процес. Головне, підходити до виконання завдання відповідально, підібрати оптимальну кількість матеріалів, якісні інструменти та працювати не поспішаючи, чітко опрацьовуючи кожен крок, прописаний в інструкції. Ремонтуйте будинок своїми руками та отримуйте від цього задоволення.