Асортимент сантехніки сьогодні вражає своєю широтою та різноманіттям. Проте чи варто розмінюватися на звичайні варіанти, якщо можна перетворити власну ванну кімнату на витвір мистецтва? 

І це цілком можливо, якщо буде обрана ванна зі штучного каменю – витонченість і елегантність у чистому вигляді.

Основні переваги ванн зі штучного каменю

Для початку треба розібратися, якими саме бувають сучасні ванни.

  1. Чавунні. Класичний варіант, проте дуже обмежений у плані пошуку дизайнерських рішень. До недоліків також можна віднести коштовність матеріалу та велику вагу.

  2. Акрилові. Яскраві, проте недовговічні рішення. Акрил чутливий до високих температур та абразивних мийних засобів. Користуватися такими ваннами слід дуже обережно, адже є високий ризик деформації, сколів, подряпин та інших механічних пошкоджень.

  3. Сталеві (з нержавіючої сталі). Бюджетний варіант, на який не варто покладати високі сподівання. У ході експлуатації емаль дуже швидко починає лущитися.

  4. Дерев’яні, скляні, фаянсові. Екзотичні моделі. Як правило, виготовляються на замовлення під індивідуальні особливості інтер’єру.

  5. Кам’яні. Найкращий варіант з низкою переваг. В залежності від походження основного матеріалу, розрізняють ванни зі штучного та натурального каменю.

Звичайно, кращим вибором буде останній. Проте сантехніка з натурального каменю непристойно дорога. Чого не скажеш про ванни зі штучного каменю.

Переваги очевидні:

  • розмаїття та виразність декору;

  • багата палітра відтінків;

  • знижена теплопровідність (вода у таких ваннах вичахає значно довше);

  • підвищене звукопоглинання;

  • надійність та міць: ванни такого типу вважаються майже вічними через мінімальні ризики механічних пошкоджень. 

Звичайно, є у сантехніки зі штучного каменю й певні недоліки: такі ванни не можна назвати дешевими, крім того, вони потребують спеціального догляду.

Особливості догляду за сантехнікою зі штучного каменю

Доглядати за ваннами зі штучного каменю нескладно. Проте є деякі рекомендації, які допоможуть зберегти сантехніку в ідеальному стані.

  1. Хоча б раз на добу промивати чашу теплим мильним розчином, після чого витирати насухо м’якою ганчіркою.

  2. Не використовувати для миття агресивні мийні засоби, що містять хлор, ацетон, важкі фосфати та ін. 

  3. Відмовитися від жорстких губок, щіток та інших інструментів, що можуть подряпати верхній шар покриття. Для видалення складних забруднень краще замочити пляму на деякий час.

Розбити ванну зі штучного каменю важко, але все трапляється. І якщо вже знайшовся невеличкий відколок, то можна його замаскувати самостійно, використовуючи акриловий клей та слабкий наждачний папір. Ну а великі проблеми, звичайно, краще довірити професіоналу.