Інтер'єр будь-якого приміщення може бути функціональним, стильним, комфортним, головне, щоб загальну концепцію гармонійно вписувався кожен його елемент: оздоблення, меблі, текстиль, інтер'єрні аксесуари. Створити гармонію не так просто, як здається, потрібно враховувати безліч дрібних зовнішніх деталей і не забувати про зручність. У цій статті ми поділимося практичними порадами, як правильно вибрати якісний стілець для різних кімнат, на які особливості слід звернути увагу. Рекомендації дизайнерів інтер'єру допоможуть зробити актуальний вибір.

Вітальня

У сучасних дизайнерських рішеннях вітальня складається з кількох зон: обідньої, камінної, TV, куточка для спілкування, рукоділля, читання. Для кожної з них вибираються відповідні меблі. Ви можете вибрати стільці-крісла, моделі з підлокітниками. Але є певні вимоги до виробів. Матеріал, яким оббиті стільці, повинен легко очищатися від забруднень, не змінюватись і не утворювати катишків. Вибирайте комфортні для сидіння моделі, конструкція та зовнішній вигляд яких відповідають стильовій єдності інтер'єру.

Як показали наші тести, для максимального комфорту необхідно орієнтуватися на наведені нижче параметри конструкції.

Затишна їдальня з круглим скляним столом на сріблястій металевій основі, навколо якої розташовані елегантні кремові стільці з високими спинками. Над столом висить великий світильник із білим абажуром, а на столі стоїть ваза з квітами. Праворуч від столу стоїть шафа-вітрина з кришталевим посудом. Простір характеризується теплими відтінками стін, природним світлом, що проникає через жалюзі, та килимом з натуральним волокном на підлозі.

Оптимальні розміри стільців:

  • 80-90 см - висота предмета меблів зі спинкою;
  • 45-50 см - висота ніжок;
  • від 50 см – глибина сидіння;
  • від 40 см – ширина посадкового місця;
  • 6-8 ° - оптимальний кут нахилу спинки.

Кабінет

Щоб продуктивність роботи була високою, для домашнього офісу потрібні зручні ергономічні меблі. Вибираючи стілець , зверніть увагу, що ваші руки повинні розміщуватися перпендикулярно до плечей. Наше дослідження показало, що це фізіологічно правильне становище, що перешкоджає втомі м'язів. Добре, якщо модель буде з анатомічною спинкою, що провітрюється, регульованою висотою сидіння і підлокітниками. Оббивка - з тактильно приємного матеріалу, що не накопичує статичну електрику.

Елегантне робоче місце з сучасним дерев'яним письмовим столом та білим офісним кріслом на коліщатках з підлокітниками та хромованою основою. На столі лежать канцелярське приладдя, а за ним на стіні висить абстрактна картина. Оточення оформлене в теплих тонах з дерев'яними жалюзі на вікні та полицею з книгами в кутку.

Кухонний простір

У кухні може бути встановлена лаконічна барна стійка або відведена повноцінна зона з великим столом. Основні критерії вибору стільців – зручність, практичність. Важливо, щоб їхня оббивка не вбирала запахів, була стійкою до зношування та впливу побутової хімії, легко очищалася.

Предмети меблів можуть бути металевими, дерев'яними, пластиковими, зі спинкою або як табурет, на ніжках або опорах. У барних моделей обов'язково має бути передбачена зручна підставка для ніг.

Для кухні підходять стільці з м'якими сидіннями, зручними спинками. Як оптимальні наповнювачі варто розглядати кокосову койру, поліпропілен, поліуретан. Найкращі варіанти оббивки для кухонних стільців – рогожка, шкіра, екошкіра, текстиль із синтетичних волокон (флок, мікрофібра).

Сучасна їдальня з круглі дерев'яний стіл і яскраво-жовтими стільцями на фоні великого вікна з видом на зелений сад. На столі стоять декоративні вази різної форми та розміру, а на ньому лежить розкритий журнал. Кімната освітлена природним світлом, яке підкреслює теплоту дерев'яних меблів та яскравість стільців.

Вибір стільців за стилем інтер'єру

Конструкцію стільців та оббивний матеріал для різних кімнат ви вже вибрали. Тепер настав час подумати про колірну палітру і малюнок оббивки. Саме вони відповідають за зовнішній вигляд моделі.

Стиль та кольорова гама стільців:

  • прованс - дерев'яні вироби з різьбленими ніжками; рослинні принти на спокійному фоні, тони природні, спокійні, заспокійливі, без контрастів;
  • класика – респектабельні моделі з візерунковою спинкою, в природних кольорах, стриманій палітрі (натуральне дерево з гірчичною, пісочною, кремовою, коричневою, бірюзовою оббивкою);
  • етно – використовуйте стільці як акцентні деталі; тони - яскраві, гарячі (жовті, червоні, помаранчеві) або прохолодні (сірі, блакитні, охра);
  • hi-tech – стільці із пластику та металу, контрастні поєднання, однотонні насичені відтінки або великі геометричні візерунки.
  • сканді – дерев'яні моделі строгих форм із однотонною бежевою оббивкою або в холодних тонах;
  • мінімалізм – вироби без декоративних елементів, з оригінальною спинкою чи підлокітниками, у нейтральних відтінках.

Простора світла їдальня з великим обіднім столом зі світлого дерева, навколо якого розставлені стільці різного дизайну, у тому числі білий дизайнерський стілець та табуретки зі шкірозамінника теракотового кольору. На столі сервірування з тарілками та склянками, кошик із хлібом та ваза з букетом квітів, що додає затишку. Світло сонця проникає в кімнату через великі вікна, що виходять на вулицю, і підкреслює текстуру мармурової підлоги та стін старої будівлі.

Якщо ви самостійно, без допомоги дизайнера, вибираєте стілець, уявіть, як він виглядатиме в загальній обстановці кімнати. Уявіть у думках, яким він має бути, коли ви сідаєте на нього – м'яким чи пружним, високим чи низьким. Такі конкретні параметри допоможуть вам вибрати саме той варіант, який буде вам найкомфортніше. Бажаємо удачі у виборі!