У новинах постійно твердять, що опалювальний сезон буде важким, що потрібно запасатись теплими ковдрами та ставити буржуйки. Ці поради звучать трохи цинічно, адже, як взагалі можна поставити буржуйку у квартирі? Однак, проблеми з опаленням дійсно будуть і потрібно до цього готуватися. І, звичайно, замість буржуйки краще вибирати сучасніші конвектори.

Чим конвектор краще за інших обігрівачів

Його принцип роботи простий. У металевому корпусі встановлено потужний нагрівальний елемент. Через нижні ґрати холодне повітря надходить у камеру обігрівача, нагрівається, а потім підійматися через верхні ґрати назад у кімнату. Повітряний потік безперервно рухається, вже нагріте повітря змінюється прохолоднішим, і поступово вся повітряна маса прогрівається.

Такий принцип обігріву дає кілька переваг перед буржуйками та обігрівачами, які нагрівають кімнату за принципом випромінювання тепла:

  • дуже висока тепловіддача та швидке нагрівання приміщення;
  • повітря у кімнаті прогрівається рівномірно;
  • працюючий обігрівач практично не впливає на рівень вологості та не пересушує приміщення.

Конвектор на стіні

Який конвектор вибрати для опалення взимку

Сучасні конвектори бувають електричними, водяними та газовими. Водяні просто підключаються до системи опалення, що вже діє. У нинішніх умовах цей варіант розглядати не варто, оскільки він не зможе замінити систему опалення. Газові моделі більш «самостійні», але вони складні в плані встановлення та у разі пошкодження газопроводу стануть марними. Найпрактичніший варіант – електричний конвектор. Він може працювати від мережі та від автономного генератора, підійде для квартири та для приватного будинку.

Щоб конвектор грів кімнату не гірше за систему опалення, дуже важливо правильно вибрати його потужність. Вона повинна чітко відповідати площі кімнати, де використовуватиметься конкретний обігрівач. Зазвичай виробники вказує, яку площа розрахована та чи інша модель. Але це можна вирахувати і самостійно, враховуючи, що на 1 м 2 площі потрібно 100 Вт теплової потужності.

Цей розрахунок буде працювати тільки в тому випадку, якщо ви дотримуєтеся правила – 1 конвектор на кімнату. Якщо ж ви купуєте один обігрівач потужністю 2500 Вт на дві кімнати площею 12 м2 та 14 м2 , конвектор буде неефективним. У кімнаті, де ви поставите нагрівач, буде дуже жарко, а друге приміщення не прогріється. Краще купити два конвектори відповідної потужності або використовувати один нагрівач по черзі в різних кімнатах.

Вибираючи конвектор, важливо врахувати та спосіб його встановлення:

  • мобільні конвектори можна переносити та ставити в будь-якій частині кімнати;
  • настінні вішаються на стіну за допомогою спеціальних кріплень;
  • підлогові та вбудовувані плінтусні — встановлюються безпосередньо в підлогу.

Найпрактичнішими будуть мобільні та настінні конвектори. Вони легко встановлюються та при необхідності легко демонтуються. Якщо ви плануєте використовувати один конвектор для обігріву різних кімнат, найкращим варіантом стане переносний нагрівач.

Білий конвектор

Щоб вибрати справді практичний обігрівач, потрібно звертати увагу і на його функціональність. Адже крім опцій вкл./вимк. у багатьох нагрівачів є можливість регулювати потужність – ця функція буде дуже корисною, якщо ви плануєте використовувати один обігрівач для різних кімнат. Також у конвекторів можуть бути опції програмування, ручної установки температури та вимкнення по таймеру.

Якщо використовувати конвектор у ванній, обов'язково звертайте увагу на таку характеристику, як «вологозахисний корпус».