Ширина та висота прорізів між приміщеннями у квартирі або в будинку дуже часто значно різняться. Точні розміри дверей необхідно знати при їх виборі та придбанні. Параметри останніх значною мірою залежать від функціонального призначення кімнат, планування та деяких інших факторів, наприклад, спосіб монтажу та особливості розмірів дверей прихованого монтажу .

При виборі міжкімнатних дверей потрібно враховувати ще й розміри отворів, в які вони встановлюються, читайте в цій статті: " Розміри дверних отворів: що необхідно знати при виборі? ". По суті, полотно, коробка та лиштва становлять єдину конструкцію. Попередньо слід визначити розміри дверних отворів із достатньою точністю. Виконати таку операцію, здавалося б, нескладно, але у цій простій справі є безліч нюансів. У пропонованій статті розглядаються основні характеристики міжкімнатних дверей, та особливості їх конструкцій, які допоможуть вибрати та купити найбільш підходящу.

 Таблица размеров стандартных межкомнатных дверей
Таблиця розмірів стандартних міжкімнатних дверей

Стандартні розміри дверей: висота х ширина х товщина

Для спрощення будівельних та оздоблювальних робіт основні елементи приміщень повинні відповідати чинним нормативам. Стандартні розміри міжкімнатних дверей визначаються для кожного типу окремо та мають відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.6-23:2009.

У міських квартирах нашій країні використовують два види полотен заввишки 1900 і 2000 мм. Перші у свою чергу можуть мати ширину 550 і 600 мм, другі від 600 до 900 мм з кроком 100 мм. Важливим параметром дверного щита є його товщина, яка для стандартних виробів повинна становити:

  1. Для звичайних полотен – 35 та 40 мм.
  2. Для моделей із натуральної деревини — 40 мм.
  3. Для стулок із вибіркою «під чверть» — 40, 44 та 45 мм.

Виробники міжкімнатних дверей та коробок для їх встановлення переважно дотримуються зазначеного стандарту, що спрощує розрахунки під час проектування приміщень. Блоки шириною 600 мм призначені для санвузлів та ванних кімнат; 700 мм - для кухонь; 800 та 900 мм – для житлових кімнат. Вимоги цього ДСТУ поширюються виключно на розстібні конструкції, крім яких існують моделі розсувні і для прихованого монтажу.

Назначение и размеры типовых межкомнатных дверей
Призначення та розміри типових міжкімнатних дверей

Стандартні розміри дверного блоку: висота х ширина х глибина

Вимоги до конструкцій, в які встановлюються полотно, встановлюються раніше зазначеним ДСТУ Б В.2.6-23:2009. Стандартний розмір дверної коробки міжкімнатних дверей, виготовлених згідно з технічними умовами даного нормативу, не повинен перевищувати 5 м2. Типові блоки виготовляються в трьох варіантах і мають по зовнішній стороні висоту: 1871, 2071 і 2371 мм. Ширина їх у своїй може становити 670, 770 і 870 мм.

Устройство дверного блока
Влаштування дверного блоку

При цьому розміри міжкімнатних дверей із коробкою повинні відповідати товщині стіни. Якщо ж менше застосовуються добори - оброблені планки, за допомогою яких конструкція добирається до потрібної товщини. При заповненні порожнього проміжку намагаються використовувати одні елементи з відповідними параметрами, але може застосовуватися і набір з декількох.

Измерение основных размеров дверного блока, полотна и проема

Таблица соответствия размеров блоков и проемов дверных

Таблиця відповідності розмірів блоків та прорізів дверних

Як вибрати правильний розмір міжкімнатних дверей?

При підборі дверного блоку з полотном необхідно визначити параметри отвору перегородки. Вимірювання виконуються рулеткою, за методикою докладно описаної у статті "Розміри дверних отворів". Для зручності та забезпечення достатньої точності до роботи можна залучити помічника.

Размеры дверного проема и рекомендуемые типовые полотна
Розміри дверного отвору та рекомендовані типові полотна

Наступним етапом по таблиці підбираємо найближчий розмір стандартних дверей та рами для її монтажу. Вибране полотно може бути звичайним і з вибіркою чверті по периметру. Цей елемент ще називають притвором, і він забезпечує конструкції ряд переваг:

  1. Підвищена звуко- та теплоізоляція приміщень.
  2. Приховує нерівномірність проміжків.
  3. Естетично покращується дизайн виробу.

Після вибору блоку визначається розмір наличника міжкімнатних дверей, який є комплектом з шести елементів. Чотири з них повинні перевищувати висоту коробки щонайменше на ширину цього виробу. Аналогічно встановлюється розмір горизонтальних декоративних накладок, що встановлюються у верхній частині.

Двери межкомнатные с четвертью (притвором)
Двері міжкімнатні з чвертю (притвором)

Двостулкові та полуторні двері

Конструкції, що описуються в статті, призначені в основному для прорізів, ширина яких не перевищує 900 мм. Поряд з ними існують і стандартні міжкімнатні двері з двома стулками, які мають висоту 2000 і 2300 мм. Одне з полотен у парі робиться шириною 600 мм, а друге випускається у трьох варіантах:

  • 600 мм;
  • 800 мм;
  • 900мм.

Загальна ширина типових дверей становить відповідно 1200, 1400 та 1500 мм відповідно. Дверні блоки, в яких ширина полотна однакова, прийнято називати двостулковими, якщо вони різні - полуторними. Менша стулка зазвичай фіксується у закритому положенні, а прохід здійснюються через велику.

 Двери двустворчатые
Двері двостулкові

Для двостулкових дверей міжкімнатних розмір коробки на зовнішній стороні становить - 1272 мм; для полуторних - 1472 та 1572 мм. Загальна висота блоку становить 2071 або 2371 мм відповідно. Перелічені параметри є стандартними та застосовуються до типових виробів, які виготовляють великі партії.

Як вибрати розмір прихованих міжкімнатних дверей?

Бажаєте зробити отвори у приміщеннях непомітними? Ваш задум легко реалізується за допомогою міжкімнатних дверей з коробом прихованого монтажу та спеціальних петель. Установка такої конструкції здійснюється до фінішного оздоблення стін. Рама робиться із спеціального профілю двох різновидів:

  1. Тип A. Перетин 76×43 мм використовується з полотном товщиною 40 мм, який може відкриватися тільки назовні.
  2. Тип U. Ширина профілю - 50 мм застосовується для установки полотна з чвертю товщиною 50 мм, борт по периметру невеликий всього 0,3 мм.

 

 
 
 
 

 

 

Стандартна висота міжкімнатних дверей для прихованої установки – 2000 мм. Полотна для них випускаються у двох варіантах виконання з фінішним облицюванням та підготовлені під обробку. Поверхня останніх загрунтована і після встановлення вона обклеюється шпалерами, забарвлюється або на неї наноситься шар декоративної штукатурки.

 

Двери с коробкой скрытого монтажа
Двері з коробкою прихованого монтажу

 

 
 
 
 

 

 

Розміри полотен для розсувних дверей

 

В умовах обмеженого простору хороші системи, які передбачають зсув стулок у сторони. Розміри розсувних міжкімнатних дверей визначаються виходячи з лінійних параметрів прорізів і особливостей конструкції. Розрізняють такі види:

  1. Одно- та двостулкові.
  2. Купівля.
  3. Книжка
  4. Гармошка.
Двустворчатые межкомнатные раздвижные двери
Двостулкові міжкімнатні розсувні двері

 

 
 
 
 

 

 

Розсувні міжкімнатні двері, розміри яких не регламентуються ДСТУ, мають ряд обмежень:

 

  1. Ширина мінімальна – 600 мм, максимальна – 900 мм.
  2. Висота не менше 2100 мм, але може досягати 2400-2500 мм.
  3. Товщина полотна 35, 40 та 50 мм.

Залежно від пристрою зсувної системи стулки у відкритому положенні можуть розташовуватися вздовж стін або всередині них. На відміну від розстібних конструкцій для них не потрібне вільне місце для закривання.

Раздвижные двери гармошка, книжка и двустворчатые
Розсувні двері гармошка, книжка та двостулкові

Особливі випадки: нестандартні розміри

Останнім часом особливо при будівництві індивідуального житла не надто точно дотримуються вимог ДСТУ та інших нормативних документів. В результаті отвори в міжкімнатних перегородках виходять нестандартними та типові дверні блоки для них не підійдуть. Вирішити проблему можна двома способами, виготовивши короб із полотном під потрібні габарити або розширивши отвір до необхідної величини.

Рішення у кожному випадку приймається з урахуванням наступних моментів:

  1. Виготовлення міжкімнатних дверей нестандартних розмірів обійдеться досить дорого і реально оцінити свої фінансові можливості.
  2. Витрати на розширення отвору в стіні залежатимуть від будівельного матеріалу: максимальні трудовитрати будуть, якщо монолітні перегородки із залізобетону.

У будь-якому випадку правильно вимірювати отвір, габарити дверей та короби для індивідуального виготовлення або розширення необхідно за спеціальною методикою. Зробити це без напрацьованих навичок вкрай складно, викликати кваліфікованого спеціаліста за виміром можна перейшовши за посиланням ЗАМІР

 

 
 
 
 

 

 

Якщо хочеться індивідуального розміру дверей?

 

Під час створення та реалізації дизайнерських проектів часто свідомо відмовляються від стандартних рішень. У разі вертикальний розмір міжкімнатних дверей може бути збільшений за збереження звичайної ширини. Висота її при цьому може досягати 2,7 м майже під стелю, що візуально збільшує внутрішній простір приміщення. Перекриття ніби піднімається вище.

 

 
 
 
 

 

 

Двері індивідуальних розмірів по-справжньому шикарні та розраховані на споживача з уточненим художнім смаком. Моделі з такими визначними характеристиками пропонує торгова марка GULIVER серія Paolo Rossi. Перед придбанням нестандартного високого дверного блоку рекомендується запросити спеціаліста, який якісно проведе виміри та складе детальне креслення отвору.

 

 Двери межкомнатные индивидуального изготовления
Двері міжкімнатні індивідуального виготовлення

Рекомендації

Інтернет-магазин Porte's пропонує величезний асортимент виробів українського та іноземного виробництва. У продажу понад сімсот моделей від чотирнадцяти брендів. Стандартні та індивідуальні розміри міжкімнатних дверей дозволяють підібрати потрібний виріб для будь-якого приміщення. Для правильного вибору дверного блоку необхідно:

  1. Професійно виміряти отвір, запросивши для цього кваліфікованого спеціаліста.
  2. Визначити тип дверей: розстібна (одно-, двостулкова або полуторна), розсувна або для прихованої установки.
  3. Підібрати модель найближчу за шириною та висотою. Вона може бути як стандартних, і індивідуальних розмірів.
Правильный замер дверного проема и полотна
Правильний замір дверного отвору та полотна

Вибираючи двері, ви можете скористатися допомогою наших продавців-консультантів, що значно прискорить процес. Сподіваємося, що наведена у статті інформація була корисною для вас та розраховуємо на відгук. Будемо вдячні, якщо ви поділитеся нею зі своїми друзями та передплатниками у соціальних мережах.