У статті Ви знайдете оптимальні способи облаштування міжкімнатних отворів для приміщень малої площі та незручного планування, у тому числі трендові двері прихованого монтажу .

Встановлення або заміна деяких конструкцій у ході капітального ремонту потребує точного визначення параметрів. Знаючи розмір дверного отвору, можна легко підібрати, замовити стандартну коробку і полотно до неї.


Рекомендуємо прочитати статтю: Розміри міжкімнатних дверей. Що потрібно знати при виборі».


Правильний замір прорізу дозволить уникнути помилок при купівлі та зайвих витратах. Складніша справа, якщо параметри отвору істотно відрізняються від тих, що передбачені будівельними нормативами. Ми зібрали та систематизували інформацію з цих питань та пропонуємо найкращі варіанти їх вирішення.

Размеры дверных проемов
Розміри дверних отворів

Стандартні розміри дверних прорізів висота × ширина × товщина (глибина)

В Україні загальні вимоги до конструкцій, що використовуються для облаштування міжкімнатних проходів, визначаються відповідно до чинного ДСТУ Б В.2.6-23-2009. Відповідно до цього нормативного документа стандартні розміри дверних отворів встановлюються залежно від таких факторів:

  • функціональне призначення кімнати;
  • архітектурної форми блоку;
  • особливості планування приміщень.

Стандартний дверний отвір для службових та житлових кімнат проектується і робиться виходячи із встановлених для них нормативних вимог:

  1. Ванні та санвузли: ширина від 690 до 710 мм, висота від 2091 до 2111 мм.
  2. Кухні та столові: ширина від 790 до 810 мм, висота від 2091 до 2111 мм.
  3. Для житлових приміщень (спальні, вітальні та робочі кабінети): ширина від 891 до 910 мм, висота від 1891 до 1911 мм та від 2091 до 2111 мм.
Стандартные размеры дверных проемов ДСТУ Б В.2.6-23-2009
Стандартні розміри дверей ДСТУ Б В.2.6-23-2009

Для установки двостулкових і двопільних дверей стандартні отвори повинні мати такі розміри:

  1. Ширина: 1190-1210 мм, 1292-1312 мм, 1492-1512 мм.
  2. Висота: 2091-2111 мм, 2391-2411 мм.
Предельные отклонения от стандартных размеров дверных проемов ДСТУ Б В.2.6-23-2009
Граничні відхилення від стандартних розмірів дверей ДСТУ Б В.2.6-23-2009

За архітектурною формою прорізи бувають трапецієподібними, арочними та прямокутними. Останній тип набув найбільшого поширення у серійних багатоквартирних будинках, що становлять основу житлового фонду України. Обміри отворів для встановлення міжкімнатних отворів проводяться відповідно до стандарту ДСТУ - Н Б В.2.6-146:2010. Розміри знімаються за допомогою рулетки будівельного рівня у такій послідовності:

  1. Висота: праворуч, ліворуч і вздовж центральної вертикальної лінії.
  2. Ширина: зверху, знизу (вздовж порога або біля підлоги) та посередині.
  3. Товщина: мінімум у трьох точках для кожної з двох вертикальних частин та по центру верхньої горизонтальної лінії.
  4. Діагоналі: різниця між ними не повинна перевищувати наступних значень: від 1 до 3 м не більше 8 мм, від 3 до 6 м – максимум 12 мм.

При цьому граничні відхилення лінійних параметрів отвору для конструкційних розмірів до 3000 мм не повинні перевищувати 12 мм. Найбільший допуск для граничних параметрів по вертикалі та горизонталі не повинен перевищувати 3 мм/п. м., та не більше 8 мм на загальну довжину конструкції.

Схема замера дверных проемов ДСТУ - Н Б В.2.6-146:2010
Схема виміру дверних прорізів ДСТУ - Н Б В.2.6-146:2010

Якщо обміри дверних отворів здійснюються в приміщеннях, де не настелені чистові підлоги, то в розрахунок приймається їхній запланований рівень. Самостійне визначення параметрів міжкімнатного отвору часто призводить до прикрих помилок. Виконавець повинен знати всі аспекти цього процесу, мати достатній досвід.

Обмер проемов дверных межкомнатных
Обмір прорізів дверних міжкімнатних

Як розрахувати розмір дверей, знаючи розміри дверей?

Дані отримані при вимірі проходів у міжкімнатних перегородках дозволять підібрати підходящий за габаритами блок. Вибираючи коробку та полотно під конкретні прорізи дверей у квартирі або заміському будинку, необхідно враховувати ряд моментів:

  1. При розрахунках за основу береться мінімальний результат вимірів і за висотою і шириною.
  2. Лінійні параметри дверного блоку повинні бути меншими за розмір прорізу на величину монтажного зазору, який може становити від 8 до 20 мм. Цей проміжок після установки коробки задувається спеціальною піною після висихання, який закривається декоративними лиштвами.
  3. За наявними розмірами отвору підбирається найближчий стандартний блок з урахуванням умов, зазначених вище.
  4. Ширина коробки при цьому повинна дорівнювати товщині стіни. Якщо брус потрібного розміру підібрати не вдається, то його збільшення використовуються добори. Вони є планками з такою ж обробкою, що й основний матеріал.
Расчет ширины межкомнатной двери по результатам обмера проема
Розрахунок ширини міжкімнатних дверей за результатами обміру отвору

Якщо мінімальна ширина і висота отвору істотно відрізняється від типових конструкцій більше ніж на розмір монтажного зазору, то виходів з положення може бути два:

  1. Замовити виготовлення коробки з дверима під існуючий отвір.
  2. Розширити прохід міжкімнатний до потрібних розмірів, якщо дозволяє конструкція перегородки.

Світловий отвір частково перекривається відчиненими дверима і його ширина приблизно на 10-12 мм менша від номінального. Це може створювати певні складнощі під час занесення меблів та великогабаритного обладнання. Таке зазвичай відбувається в санвузлах і на кухнях, тому дверні отвори в них рекомендується збільшити до наступного стандартного розміру. В окремих випадках отвори під двостулкові або полуторні двері навпаки зменшуються. Частина проходу просто закладається цеглою чи спеціальними стіновими блоками.

Деталировка для выбора дверного блока по определенный размер проема
Деталіровка для вибору дверного блоку за певним розміром отвору

Розміри дверних прорізів для розсувних дверей

Конструкції, що зсуваються, також досить вимогливі щодо геометрії міжкімнатного проходу, і власне перегородки. Разом з тим ширина дверних прорізів для пристрою з полотнами, що розсуваються, не так критична, вибір типорозмірів останніх дуже великий. Це дозволяє підібрати потрібну модель практично для будь-якого отвору, при проведенні обмірів якого потрібно звернути особливу увагу на таке:

  1. Проріз повинен бути строго прямокутним, вертикальні та горизонтальні його частини повинні бути суворо паралельні одна одній.
  2. Всі кути повинні дорівнювати 90° з високою точністю, різниця між діагоналями повинна бути мінімальною не більше 3-5 мм.
  3. Відхилення від площини стіни по обидва боки від отвору має перевищувати 3 мм.
Обмеры проема под одностворчатую раздвижную дверь
Обміри отвору під одностулкові розсувні двері

При визначенні ширини та висоти отвору враховується тип зсувних дверей, пристрій та розміри механізму, що забезпечує переміщення стулок. Так, при виборі купейної конструкції зі зсувом накладного полотна 600х2000 мм чистий розмір отвору складе 540х1975 мм. З зовнішнього боку він обрамляється лиштвою, яка візуально його розширюється і робить вище.

Обмеры проема под двустворчатую раздвижную дверь
Обміри отвору під двостулкові розсувні двері

Якщо розмір прорізу нестандартний?

У деяких будинках старої чи нової споруди проходи між приміщеннями значно відрізняються від типових. Найчастіше в квартирах з високими стелями висота отвору буває значно більшою за стандартні 2,4 м. Існує кілька варіантів вирішення даної проблеми:

  1. Підбирається нетиповий дверний блок із відповідним полотном.
  2. Коробка та стулка робиться за індивідуальним замовленням.
  3. Використовується стандартний блок, а пустка над ним закривається.

Для нестандартного дверного отвору, розміри якого складають до 2,7, можна добрати блок з полотном бренду GULIVER моделі з колекції Paolo Rossi. Вони використовуються у приміщеннях з високими стелями для збереження гармонійних пропорцій. Встановлення типового блоку в нестандартний отвір вимагатиме монтажу перемички на певній висоті. Порожній проміжок може бути закладений цеглою піноблоком або закритий гіпсокартонною конструкцією. У кожному конкретному випадку необхідний ретельний огляд будівельних конструкцій та правильний їх обмір для прийняття раціональнішого рішення.

Як правильно використовувати дверні отвори в невеликих приміщеннях чи незручних місцях?

Значну частину житлового фонду у містах України становлять так звані «хрущовки». Корисна площа квартир у них невелика, а планування часто не надто зручне. Разом з тим розміри дверних отворів для встановлення міжкімнатних дверей в них переважно відповідають стандартам, що діють на той момент. Інша справа, що їхнє розташування не завжди вдале і ця обставина не дозволяє раціонально використовувати внутрішній простір кімнат.

Обустройство дверных проемов в небольших квартирах
Облаштування дверей у невеликих квартирах

Дизайнери інтер'єрів пропонують цікаві варіанти облаштування дверних отворів, розроблені спеціально для невеликих квартир із незручним плануванням.

  1. Встановлює розсувні двері типу купе. Таке рішення підійде практично для будь-яких приміщень житлових та службових.
  2. Використання дверей типу книги. Придатне для кухонь, дитячих кімнат та спалень.
  3. Застосування дверей гармошок. Останні будуть зручні у віталень, їдалень та кабінетів.

Головною перевагою всіх перерахованих технічних та стилістичних рішень є те, що за їх використання вивільняється значне місце. Раніше воно не використовувалося через розстібні стулки. Крім іншого, стандартні розміри дверних отворів дозволяють підібрати для їх облаштування типові коробки, механізми складання або зсуву, стулки. Ця обставина забезпечує економію сімейного бюджету.

Варианты устройства дверей с разным способом открывания для квартир с неудачной планировкой
Варіанти влаштування дверей з різним способом відкривання для квартир з невдалим плануванням

Рекомендації

Кожна людина прагне облаштувати своє житло найкращим чином. Починаючи капітальний ремонт у квартирі, ми рідко уявляємо його кінцеву мету і діємо часто без будь-якого проекту. Ми хочемо, щоб наша квартира стала зручною та красивою. Правильне облаштування та декорування дверних отворів для досягнення такого результату матиме вирішальне значення.

Оригинальное планировочное решение для однокомнатной квартиры
Оригінальне планувальне рішення для однокімнатної квартири

Для створення дизайнерського проекту потрібно зробити обмір дверних отворів, розміри яких можуть значно відрізнятися від стандартних. Зробити це можна і самостійно скориставшись відомостями, наведеними у цій статті. І все ж, щоб уникнути помилок, краще скористатися послугами спеціаліста і замовити замір дверного отвору, перейшовши за посиланням. Співробітники компанії Porte′s мають великий досвід виконання таких робіт.

Вызов специалиста для измерения дверного проема
Виклик фахівця для вимірювання дверного отвору

Правильне вимірювання отвору в міжкімнатних перегородках спростить вибір типу дверей та конкретної моделі. Це особливо актуально, якщо проходи між приміщеннями нестандартні, а планування квартири не надто зручне. Допомога професіоналів у цьому питанні дозволить заощадити значні кошти. Зменшити витрати на капітальний ремонт також можна, якщо монтаж дверних блоків виконуватиметься професіоналами.

 Профессиональный монтаж дверей
Професійний монтаж дверей

Сподіваємося, що знання, отримані при прочитанні цієї статті будуть корисними і дозволять самостійно виміряти дверні отвори і підібрати під цей розмір двері. Великий вибір моделей від провідних українських та іноземних виробників Ви знайдете в каталозі нашої компанії.


Дивіться також: