Я

понія – це обитель спокою та гармонії, внутрішньої наповненості та світла. Країна розвивалася по індивідуальному, самостійному шляху, тому стиль, народжений Японії самобутній і унікальний.

Способи реалізації стилю в інтер'єрі

Перший спосіб реалізації японського стилю - це точне копіювання інтер'єрів східних будинків, з їх мінімальним меблюванням, низькими чайними столиками, паперовими перегородками та дверима.

Другий спосіб – це просто дотримання концепції мінімалізму, який часто використовується в оформленні японських інтер'єрів, із застосуванням східних мотивів та предметів декору як головних акцентів.

Проблема реалізації японського стилю в стандартній квартирі стоїть досить гостро через велику різницю в культурі і загальне планування простору, але дизайнери виходять зі становища і розробляють дуже вдалі варіанти східного інтер'єру.

Восточный стиль в квартире
Східний стиль у квартирі

Основні риси японського стилю

Домінуючий мінімалізм

Однією з найпривабливіших і найунікальніших рис японської специфіки є витончений мінімалізм.

Стриманість і гармонія композиції породжують особливу затишну атмосферу японського будиночка. Натуральні меблі з рівними контурами та простими формами, симетричність декоративних елементів та нічого зайвого – ось прості істини, на яких будується концепція східного інтер'єру.

Меблі в вітальні часом складається тільки з низького диванчика і невеликого столика, а в спальні, як правило, одноосібно «проживає» тільки ліжко.

Мінімалізм панує і в колірній гамі: два-три провідні відтінки, відсутність яскравих кольорів і неяскраві акценти становлять основу японського оформлення.

Основа японского стиля
Основа японського стилю

Функціонал

Японський мінімалізм створює видимість інтер'єру, витягнутого по горизонталі за рахунок присадкуватих меблів та максимальної близькості основних деталей оформлення до підлоги.

Підлога в Японії є досить функціональним простором, а розташований на ньому столик-котацу - джерело універсальності! Такий столик складається з власне основи – низького круглого або прямокутного столу та складеної під ним ковдри. Котацу є і обіднім столиком, і робочим місцем, і острівцем для відпочинку, і навіть імпровізованим ліжком!

Функционал – японский стиль
Функціонал – японський стиль

Простір

Говорячи про мінімум меблів і декору, можна відзначити, що ця простота компенсується великим вільним простором, що залишився. За рахунок розсувних дверей седзі планування може моделюватись в залежності від побажань замовника.

Двері седзи є екраном з напівпрозорого паперу на дерев'яній основі. У сучасному адаптованому японському стилі такі двері використовуються рідко, але їх беруть за основу виготовлення перегородок та інтер'єрних ширм, щоб зберегти ту легкість та колорит, які притаманні східному стилю.

Простор и легкость восточных стилей
Простір та легкість східних стилів

Достаток світла

Природне освітлення дуже цінне для японського інтер'єру, адже саме за нього стиль розкривається у всій його повноті.

Але якщо в приватному будинку можна реалізувати максимальне використання природного освітлення шляхом установки скляних розсувних дверей, прозорих перегородок і стертої межі переходу від житлової зони до природного оточення, то в квартирі доводиться використовувати альтернативу у вигляді панорамного скління.

Вікна, як правило, нічим не завішуються і не декоруються, проектуючи ту натуральну красу навколишнього світу до приміщення, максимум – це бамбукові фіранки або короткий напівпрозорий тюль.

Штучне освітлення має бути максимально спокійним та частково приглушеним. Найуспішнішим варіантом стануть круглі абажури, що розсіюють світло або теплі міні-ліхтарики.

Круглые абажуры
Круглі абажури

Кольорова гамма

Колірна гама реалізується у спокійній палітрі з природних відтінків:

  • трав'яні;
  • коричневі;
  • ніжно-бежевих;
  • пісочні.

Основні акценти – це дерево, камінь та зелень, що підтверджує природний початок японського інтер'єру, його нерозривність та шанування витоків життя.

Адаптувати колірну гаму до сучасного інтер'єру нескладно – достатньо викласти підлогу натуральною деревиною або якісною імітацією каменю, оформити стіни бамбуковими панелями та заповнити кімнату зеленими розлогими рослинами.

Можна ввести в інтер'єр один яскравий акцентний колір, але все ж таки краще зробити ставку на природну простоту, щоб не зіпсувати загальне сприйняття стилю.

Простота – в этом красота
Простота – у цьому краса

Декоративні елементи

Деякі деталі – відомі риси японського інтер'єру реалізуються саме в таких декоративних елементах, як:

  • посуд для чайних церемоній;
  • напівпрозорі розписні ширми;
  • білі абажури-кульки;
  • настінні віяла;
  • класична церемоніальна зброя.

Унікальний вигляд східного декору – бонсай також може бути використаний як типовий японський предмет інтер'єру. Альтернативою йому можуть стати популярні зараз екосистеми в акваріумі - вони виглядають приголомшливо і в той же час віддають данину природній спрямованості сходу.

Японський стиль в інтер'єрі.

Декор японского стиля
Декор японського стилю

Оформлення приміщень у японському стилі

Вітальня

Для обробки вітальні класично використовуються натуральні матеріали та природні колірні рішення.

Меблі краще придбати строгі, з чіткими геометричними формами - ніякої химерності вигнутості і різьблених деталей. Меблі є тільки основними - стіл, міні-табурети або пуфи (можуть бути замінені підлоговими подушками) і паперова ширма з художнім розписом. Тканина для оббивки – натуральна, часто груба та щільна.

Для декору найкраще підійдуть керамічні вази з квітами, абажури з рисового паперу, на вікнах – легкий тюль або бамбукові роликові жалюзі.

Східну «родзинку» вітальні додадуть оброблені декоративні камені, віяла, настінні панно, лампи для ароматерапії або пахощі у вигляді саші.

Техніка та предмети побуту в японському інтер'єрі розташовуються, як правило, у спеціальних нішах, але якщо такі не передбачені плануванням, можна розташувати деяку техніку на стінах.

Интерьер в японском стиле – минимум мебели.
Інтер'єр у японському стилі – мінімум меблів.

Інтер'єр спальні в японському стилі

Чистота та спокій солодкого сну – ось основні заповіді японського інтер'єру у спальні.

Колірна гама максимально спокійна: використовується м'яке поєднання пісочних, ніжно-блакитних, коричневих, приглушено-чорних та бежевих відтінків.

Ліжко – королева простору. У японській спальні чудово гармонує широке, але присадкувате ліжко з невеликими акцентами у вигляді коричневих або червоних подушок.

Як і у вітальні, тут вітається велика кількість зелені, прикраса стін каліграфією та настінними панно, а на підлогу цілком можна розстелити невеликий килимок з коротким ворсом.

Шафа-купе – незамінна річ сучасного побуту. Адаптувати його під східний стиль можна використовуючи як двері шафи панелі-сёдзі, а також вміло вбудувавши його в стіну, звільнивши той самий вільний простір, закладений у концепції мінімалізму.

Большая и приземистая кровать
Велике і присадкувате ліжко

Інтер'єр кухні в японському стилі

Східний стиль візуально розширює простір, тому за допомогою його можна вирішити проблему маленької кухні.

Кухонну побутову техніку та посуд зазвичай вбудовують або ховають за непрозорими шафками, залишаючи на увазі лише витончені філіжанки для чайних церемоній.

Меблі не повинні бути громіздкими, найкраще встановити функціональний кухонний гарнітур зі світлого або коричневого дерева. В оформленні слід повністю виключити пластик, натяжні конструкції та лінолеум, використовуючи для декору бамбук, льон, камінь та кераміку.

У невеликих квартирах та квартирах-студіях візуально відокремити обідню зону можна за допомогою ширми – універсального аксесуару японського інтер'єру.

Пример кухни в японском стиле
Приклад кухні в японському стилі

Ванна кімната

Для класичної японської ванни характерний поділ простору: окрема зона для роздягання, для вмивання та омивання. Поділяють ці зони перегородками або водонепроникними ширмами.

Мінімалізм можна підтримати наявністю просторої ванни, вмонтованої в підлогу або розташованої на подіумі, панорамного вікна та м'якого коркового килимка.

Прямокутні раковини з кераміки та квадратні шафки для дрібниць стильно гармоніюватимуть з матовими стінами та великими дзеркалами.

Для декору відмінно підійдуть бамбукові циновки, стелажі-ніші, витончені вази зі штучними квітами і згорнуті в щільні трубочки білі махрові рушники.

Родзинкою ванної кімнати стане офуро – дерев'яна купіль із прилеглою лавкою для сидіння та невеликим драбинкою.

Ванна в виде средневековой купели
Ванна у вигляді середньовічної купелі

Якщо вам до душі спокій, помножений на мінімалізм і наповнений унікальною, що бере витоки з давнини, східною культурою, то сміливо реалізуйте дизайн інтер'єру в японському стилі! Це змінить ваше життя.

Домашний очаг есть даже у японцев :-)
Домівка є навіть у японців :-)

Якщо ж ви не хочете глобальних змін, то можна просто «приправити» свій інтер'єр східним колоритом – додайте зелень у керамічних горщиках, придбайте зручні меблі з натурального ротанга, розкидайте по підлозі прямокутні подушки для сидіння, приглушіть світло та насолоджуйтесь зеленим чаєм в атмосфері гармонії та релаксу.


Рекомендуємо прочитати

Ще, наприкінці статті, ми вирішили поділитися кількома статтями, які доповнюватимуть тему: