Мінімалізм в інтер'єрі – один із найпопулярніших сучасних стилів. Він буквально "проріс" у нашу реальність. Стало модно відмовлятися від зайвого, вибирати простий та лаконічний дизайн, жити у вільному, не перевантаженому деталями та яскравими фарбами інтер'єрі. Мінімалізм – це багато повітря, натуральні матеріали, стильна та зручна обстановка.

Якщо ви подумали про напівпорожні приміщення і матраци замість ліжка, сірі стіни і звичку у всьому себе обмежувати, явно нічого не знаєте про цей напрямок дизайну і життєвої філософії. Давайте з ним знайомитись! Ви точно зміните свою думку та знайдете у цьому стилі явні переваги.

Поговоримо про історію мінімалізму, його сьогодення, особливості. Розкажемо та покажемо, як виглядають мінімалістичні квартири та будинки, різні приміщення. Поділимося порадами професіоналів та лайфхаками.

Якщо Вам потрібен якісний дизайн-проект - обов'язково перегляньте каталог наших спеціалістів . Приклади їх роботи допоможуть вам визначитися зі стилем, вибрати свого фахівця.

Коротко про мінімалізм: визначення та загальні враження

Стиль мінімалізм в інтер'єрі – це створення ясної структурної композиції із простими формами та функціональними елементами. Сучасний дизайн, який відкидає використання класичних прийомів та інструментів, великої кількості предметів та кольорів.

Справжній мінімалізм – стиль, який співає оду вільному простору та впорядкованості, заспокоює та допомагає відпочити від зайвих деталей. Це зовсім не нудний, недорогий та аскетичний дизайн, як багатьом спочатку здається.

Мінімалістична обстановка = практичність, простір та зовнішня привабливість.

Проект у стилі Мінімалізм у житловому комплексі Французький квартал
Приклад красивого оформлення та вдалого поєднання кольорів в інтер'єрі вітальні. Автор проекту Дар'я Гросс.

Вона автоматично налаштовує на відпочинок, допомагає заспокоїтися і хоча б на якийсь час вирватися з активного, галасливого життя мегаполісу. Будинки та квартири в стилі мінімалізм відрізняються лаконічним дизайном, приносять своїм мешканцям комфорт та затишок, дозволяють їм зазирнути всередину себе, знайти внутрішній спокій та сконцентруватися на головному. Це ціла філософія, спосіб життя.

Класичний мінімалізм в інтер'єрі сподобається любителям порядку та перфекціоністам. Це дозволяє знайти ідеальне оформлення для себе, постійно підтримувати чистоту в будинку та розмістити все необхідне на невеликій площі.

Мінімалізму характерний простий та витончений інтер'єр
Мінімалізму характерний простий та витончений інтер'єр. Атор проекту Grigorovich

Потрібно буде лише заздалегідь продумати планування, дізнатися про історію та особливості стилю, правила вибору меблів, оздоблювальних матеріалів і можливі варіанти. Не завадить і озброїтися порадами фахівців.

Як і коли в інтер'єрі з'явився мінімалізм

Своєю появою стиль зобов'язаний закінченню Першої світової війни, конструктивізму та функціоналізму, традиціям японського дизайну, а також певним архітекторам. Новий дизайнерський напрямок, який почали застосовувати у другій половині минулого століття, увібрав у себе ідеї німецького інституту Баухауз та Людвіга Міс ван дер Рое , а також американського архітектора Френка Ллойда Райта .

Райт та його колеги після війни облаштовували житло для робітників. Основне завдання – зробити приміщення максимально практичними та простими. Результат перевершив усі очікування. Інтер'єри стали надихати дизайнерів на створення будинків і квартир у стилі мінімалізм для більш забезпечених людей і представників вищих станів.

Сподобалася і концепція Рое: «менше – краще». Вона органічно доповнила ідеї конструктивізму, допомогла ще краще організувати простір.

Стиль мінімалізм в інтер'єрі, його особливості

Основоположники стилю були впевнені, що обстановка має бути функціональною, просторою та лаконічною. Сучасники – також. Ось тільки якась аскетичність дизайну, відсутність великої кількості виразних елементів та меблів зараз – не вимушений захід. Це, швидше, життєва філософія, почуття міри та бажання звільнитися від зайвого.

Дизайн інтер'єру у стилі мінімалізм

Ви витрачаєте гроші тільки на те, що дійсно необхідно, відрізняється високою якістю і часто одночасно виконує кілька завдань. Великої кількості аксесуарів та предметів меблів тут немає місця.

Серед особливостей стилю Мінімалізм:

  • наявність приблизно 65% вільного від речей простору;
  • простота форм та текстур;
  • гарне, заздалегідь продумане освітлення (для кожного випадку та часу доби передбачають своє);
  • мінімум декору та відсутність орнаментів;
  • «табу» на вигнуті лінії, опуклі форми та складну геометрію;
  • грамотне зонування приміщень;
  • застосування натуральних матеріалів, причому необов'язково дорогих.

Інтер'єри в стилі мінімалізм легкі, у них багато повітря, світла та мало меблів, декоративних елементів. Для зручності зазвичай встановлюють моделі-трансформери, які користуються закритими системами зберігання. Великі вікна допомагають проникати всередину приміщень сонячним променям, а приховані джерела світла дбають про комфорт та здоров'я очей у негоду та пізно ввечері, вночі.

Ідеальні умови для мінімалістичного дизайну

Мінімалізм найбільше підходить для оформлення просторих квартир у новобудовах. Зазвичай у них високі стелі та панорамні вікна. Непогано впишеться і в дизайн сучасного котеджу з площею не менше 80 квадратних метрів.

Клацніть на фото і дивіться повний проект 3к. квартири на 82м.кв. в ЖК Файна Таун. Автор проекту - Z.Desigd.Arhitecture

У дореволюційних будинках, брежнівках, сталінках, а також у хрущовках реалізовувати цей напрямок у чистому вигляді або як мінімум без допомоги фахівців не рекомендують. Потрібно знати, як саме розпорядитися невеликою площею та особливостями планування.

Мінімалізм в інтер'єрі малогабаритної квартири

Брак квадратних метрів – привід до серйозної підготовки до ремонту. Потрібно заздалегідь скласти дизайн-проект і обов'язково дотримуватися певної черги дій:

  1. Планування. Спочатку уважно вивчають план квартири. Якщо немає готового, складають у спеціальній програмі, щоб зрозуміти: чи потрібна реконструкція, чи досить просто грамотно зонувати простір усередині приміщень. Найчастіше вирішують знести одну зі стін: між спальнею та кухнею або передпокою та вітальнею. У результаті ви отримаєте квартиру-студію.
  2. Ремонтні роботи. У стилі мінімалізм застосовують переважно натуральні матеріали, пластик дозволено, але в меншій кількості. Вирішіть, що саме використовувати. Попередньо ретельно вирівняйте площину та обробіть її штукатуркою. Відмовтеся від створення багаторівневої статі, сходинок. Можете доглянути монохромне мінімалістичне килимове покриття. Зробіть стелі світлими та глянсовими, щоб зорово збільшити площу приміщень.
  3. Освітлення. Мінімалізм – стиль, у якому світло допомагає розставляти акценти, створювати єдиний дизайн. Можна замовляти різні світильники, головне, щоб вони мали правильну геометричну форму.
  4. Продаж меблів. Визначтеся з набором меблів, віддавайте перевагу практичним та простим, лаконічним виробам. Журнальні столи у формі куба, звичайний диван із прямокутною спинкою, вбудована шафа-купе, барна стійка у квартирі-студії – must-have для стилю мінімалізм.
  5. Додавання декору та виразних елементів. У мінімалізмі їхню роль виконують рулонні чи римські штори, жалюзі, 1-2 картини чи статуетки, килими.

Це сучасний напрямок дизайну, тому можна і потрібно використовувати незвичайні, технологічні рішення.

Однокімнатна квартира ЖК “San Francisco Creative House”
Продуманий до найдрібніших деталей проект 1к квартири – студія інтер'єрного дизайну NS interior Design

Дуже цікаво в інтер'єрі невеликої квартири виглядатимуть дзеркала у формі трикутника, восьмикутника (октагону) або шестикутника (гексагону), без рамок. Ці прості правила допоможуть вам візуально збільшити площу маленької квартири. Саме час поговорити про основні «інструменти» та принципи оформлення інтер'єру у стилі мінімалізм. Саме вони перетворюють порожній простір на «ковток свіжого повітря» – сучасний, стильний, функціональний інтер'єр.

Відповідна колірна палітра для мінімалізму

Для стилю в цілому характерний стриманий дизайн, тому ніяких яскравих кольорів, що «кричать», і сміливих поєднань ви не зустрінете. Це вивірена роками, спокійна та ненав'язлива гама: всі відтінки білого, сірого та строгого, виразного чорного. У ролі цікавих акцентів можуть бути вкраплення червоного, жовтого, помаранчевого чи синього тонів.

Світлі інтер'єри, виконані в стилі мінімалізм, чудово доповнюють природне фарбування дерева, цегли, хромований метал та скло.

Дизайн квартири у стилі Мінімалізм
Приклад красивого оформлення та вдалого поєднання кольорів в інтер'єрі – Дизайн-проект 3-кімнатної квартири. Автор проекту Azovskiy + Pahomova

У класичному мінімалізмі приміщення оформляють максимум у трьох кольорах. Перший – тло, другий – «підтримка» першого, третій – контраст.

Увага!
У сучасних інтер'єрах можна побачити ширший діапазон кольорів. У ролі контрастних іноді виступають 2-3 відтінки. Головне, не вийти за рамки стилю та зберегти загальну гармонію.

В ідеалі базовий колір має бути присутнім на стінах, підлозі та стелі, а акцентні – на світильниках, текстилі та предметах декору. Спробуйте пограти із відтінками, пошукати симпатичні комбінації. Пам'ятайте тільки, що мінімалізм та орнаменти, квітковий принт, всілякі візерунки та завитки несумісні.

Чорно-білий мінімалізм в інтер'єрі

Дизайн приміщень у біло-чорній гамі – це ідеальна реалізація мінімалізму. Ніщо не відволікає, причому не обходиться без акцентів. Інтер'єр виглядає строго, але стильно. Автоматично зникає відчуття захаращеності.

Кухня - студія у стилі мінімалізм

Загальне позитивне враження доповнюють скляні стільниці, дерев'яні та дзеркальні вставки на меблі, вкраплення сірого чи іншого кольору: бежевого, червоного, жовтого або темно-синього, зеленого. Постарайтеся дотриматися пропорцій і не перевернути увагу на яскраві деталі – і лише підкресліть переваги стилю.

Оздоблювальні матеріали для стін, стелі та підлоги

На відміну від багатьох інших стилів, мінімалізм дає можливість вибирати з широкого асортименту матеріалів. У пріоритеті – природні, та й синтетику ніхто не забороняє, якщо вона органічно вписується в дизайн інтер'єру. Набагато важливіше якісно обробити всі поверхні, щоб вони були рівними. Це один із «законів» мінімалізму.

Стіни

Після того, як проведете чорнове оздоблення стін, переконайтеся в їхній бездоганній гладкості, можете приступати до декорування. Найбільш підходящі варіанти для мінімалістичного дизайну - глянсова широка плитка, натуральний рельєфний камінь, фактурна штукатурка, однотонні, без малюнка шпалери, скло, дерев'яні панелі, фарбування.

Дизайн-проект у ЖК Французький квартал, 80м.кв.
Приклад виваженого, сучасного інтер'єру у проекті ЖК Французький квартал, 80м.кв. Автор Дар'я Гросс

Різноманітність у дизайн передпокою та коридору вносить імітація цегляної кладки. Міжкімнатні дверні отвір краще робити непомітними, для цього встановлюють двері прихованого монтажу.

Неймовірно популярне та практичне рішення в оформленні дверних отворів – двері прихованого монтажу – якщо необхідна консультація, підбір, замір та встановлення… або все у комплексі – професійно вирішимо ці завдання.

Стеля

У мінімалізмі стеля – не потужна конструкція. Навпаки, його основна мета – «полегшити» інтер'єр, надати йому легкості, візуально підняти і додати свободи. Жодних складних деталей та рельєфу! Якщо площа приміщення велика, можете встановити багаторівневу стелю, але неодмінно гладку і світлу.

Прекрасний варіант для мінімалізму і – однотонна натяжна стеля. Придивіться до нейтральних тонів сірого, пісочного, бежевого, блакитного чи оранжевого, персикового. Саме екстравагантне і стильне рішення - чорне полотно. Погляньте на фото інтер'єрів. Підкреслює красу та елегантність мінімалізму, правда?

Стать

Лаконічність та акуратність дизайну найкраще висловлять матеріали природних кольорів, без візерунків та зображень. Фахівці рекомендують підібрати потрібну керамогранітну плитку, ковролін або ламінований паркет. Чудово в мінімалізмі виглядає і наливна підлога. Вибір оздоблювального матеріалу залежить від приміщення та загального оформлення.

Дизайн-проект квартири-студії у ЖК Республіка 65 м.кв.
Приклад функціонального та лаконічного простору квартири для молодої, творчої дівчини. Автор проекту студія GRIGOROVICH

Наприклад, для створення особливо затишної атмосфери в спальні на підлогу можна покласти довговорсовий килим.

Стиль мінімалізм та меблі: необхідні предмети та дизайн

Сучасний мінімалізм в інтер'єрі – це лише 20% меблів. Вона найпростіших геометричних форм, багатофункціональна, з натуральних матеріалів. Зазвичай один предмет легко замінює кілька: диван-розкладачка, стіл, який замінює робочу поверхню, шафа з ліжком, що відкидається, і т.д. Техніка – вбудована, системи зберігання – приховані від сторонніх очей.

Який дизайн вітається у мінімалізмі? Як пам'ятаєте, основою стилю є японські традиції. Згадайте, які інтер'єри у японця… Це низькі столики та ліжка, які здалеку більше нагадують звичайний матрац. Ні спинки, ні ніжок, тим більше прикрас.

Дверцята в полицях та шафах повинні бути скляними матовими, шкіряні дивани – з маленькими подушками у формі прямокутника, жорсткими круглими валиками. Доречні в інтер'єрі також «кубічні» стільці та крісла зі світлою однотонною оббивкою, журнальний столик на коліщатках.

Освітлення у мінімалізмі

Всі приміщення повинні «купатися» у світлі, причому у природному та штучному. Друге забезпечують ультрасучасні лампи, які оснащені регуляторами потужності та диммерами. У кімнатах у різних місцях ставлять торшери та настільні лампи із суворим дизайном, але намагаються не переборщити.

Активно використовуючи білий колір, отримуємо легкий та чистий інтер'єр
Активно використовуючи білий колір, отримуємо легкий та чистий інтер'єр

В інтер'єрах у стилі мінімалізм упор роблять на сонячне світло, величезні незашторені днем вікна. Якщо потрібно сховатися від палючих променів або створити інтимну атмосферу, використовують жалюзі. Хочете підсвітити робочу зону, вбиральню? Скористайтеся вмонтованою в стелю, нішу, перегородку або підлогу підсвічуванням, акуратними хромованими бра, точковими світильниками.

Який текстиль дозволено

Не вийти за рамки стилю допоможуть довговорсові килимки, однотонні штори або жалюзі м'яких тонів, симпатична постільна білизна, оббивка з контрастною смужкою, чорно-білим невигадливим принтом. Також варто обзавестися яскравими декоративними подушками, валиками. Немає «табу» у стилі та на бежеві, білі, сірі прямокутні килими, які добре поєднуються з інтер'єром. Як альтернатива дизайнери пропонують вовняні, бавовняні або джутові вироби з довгим ворсом.

Декор у стилі мінімалізм

Декоративні елементи в мінімалізм лише доповнюють загальну обстановку, а не перетягують на себе увагу. У концепцію стилю органічно вписуються незвичайні вази та кімнатні рослини, ікебани, картини, годинники. Якщо вам подобається настінний годинник, придивіться до електронних пристроїв без циферблату або моделям з бамбуком, плетеними гілками, що ідеально підходять для екомінімалізму.

Ідеальний декор для інтер'єру – елегантний годинник
Ідеальний декор для інтер'єру – елегантний годинник

Дивіться більше настінного годинникаактуальні акції роблять покупку розумною.

Любителям класичного живопису доведеться милуватися геніальними творами не вдома, або розглядаючи ілюстрації в альбомах. Стіни ж можна прикрасити абстракцією чи невигадливою картиною з метафоричним сюжетом. "Не ваше"? Тоді знайдіть гарне чорно-біле фото та помістіть його на чільне місце.

Будьте уважні! Для оформлення приміщення у стилі мінімалізм достатньо двох, трьох декоративних елементів. Більше – вже перебір!

Зроблять інтер'єр у мінімалістичному стилі цікавішим прямокутні, круглі та овальні вази. Доречні обидва варіанти: підлогові та настільні. Набагато важливіше вибрати виріб із відповідного матеріалу – глини, міді, скла, бронзи. Згадайте про японський стиль. Можливо, вас надихатимуть розвішані сувої та ієрогліфи на тканині, розміщені поруч із кріслами бонсаї в керамічних горщиках.

Мінімалізм в інтер'єрі маленької квартири

Мінімалізм повною мірою «розкривається» у просторих приміщеннях, але навіть невелика квартира в панельному будинку може «заграти» по-новому, якщо скористатися парою-трійкою порад від професіоналів.

Однокімнатна квартира "San Francisco Creative House"
Знову проект NS interior Design, як в однокімнатній квартирі, ідеально організувати простір. Дивіться повний проект, клацнувши на фото.

Головне, спокійно подумайте, без чого точно обійдетеся, які речі безцільно лежать на полицях, стоять у кутку та посередині кімнати. Чи не користуєтеся? Викидайте. А тепер можете:

  • об'єднати кілька сусідніх приміщень;
  • відвезти на дачу, віддати друзям та родичам численні статуетки, м'які іграшки та інші «аксесуари»;
  • використовувати світлі, попередньо не оброблені оздоблювальні матеріали;
  • позбутися важких штор та повісити на вікна жалюзі;
  • приховати системи зберігання та встановити легкі перегородки для поділу кімнати на різні зони;
  • спорудити ніші у стіні, які у мінімалізмі замінюють звичні полиці.

При нестачі квадратних метрів гармонійний інтер'єр у стилі мінімалізм створюється за допомогою «аскетичного» набору меблів. У кімнаті досить висувного ліжка або дивана-трансформера, книжкових полиць та шафи-купе, на кухні – компактного гарнітура, столика на коліщатках, пари стільців. Побутові прилади потрібно вбудовувати, а кухонне начиння ховати за дверцятами.

Лаконічний дизайн, що ідеально підходить для сучасних міських квартир
Лаконічний дизайн, що ідеально підходить для сучасних міських квартир

Замовляйте низькі м'які меблі однакового зі стелею та стінами кольору. По можливості демонтуйте перегородку між кухнею та вітальнею. Замість неї помістіть невелику розсувну обідню зону або барну стійку.

Обережно!
Капітальну стіну без попереднього дозволу вищих інстанцій зносити не можна! Краще спробуйте обійтися без радикальних заходів та організувати окрему затишну компактну кухню у мінімалістичному стилі.

Не забудьте про передпокій. У крихітному інтер'єрі верхній одяг зберігають на відкритих вішалках, а взуття на спеціально обладнаній стійці. І останнє – потоваришуйте з дзеркалами. Це один з основних інструментів дизайну та дозволений предмет декору. Дзеркало зорово розширює простір, може кріпитися до стіни, меблевих дверцят, перебувати на підлозі або стелі. Віддавайте перевагу круглим, квадратним, прямокутним моделям або підлоговим виробам на повний зріст з перекладинами та полицями для одягу. За бажання доповнити інтер'єр у стилі мінімалізм можна і настінною композицією з однакових невеликих дзеркал.

Як створити мінімалізм в інтер'єрі кімнати

Ви вже знаєте про особливості стилю, хитрощі для візуального збільшення площі, відповідні матеріали та предмети меблів. Сміливо використовуйте ці знання на практиці та готуйтеся отримувати свіжу порцію корисних рекомендацій та лайфхаків. Тепер докладніше зупинимося на оформленні різних приміщень у стилі мінімалізм.

Передпокій

У типових квартирах цьому приміщенню відводять небагато місця, тому головна мета – розмістити мінімум речей та забезпечити максимальний комфорт. У компактному коридорчику вистачить взуттєвої стійки, вішалки для одягу та дзеркала на підлогу. У більш просторих приміщеннях встановлюють шафу-купе, що підходить по дизайну до оздоблювальних матеріалів та контрастного кольору пуфик.

В оформленні інтер'єру вітається 3 відтінки: два основних та один для акценту
В оформленні інтер'єру вітається 3 відтінки: два основних та один для акценту

Взагалі, передпокій оформляють у двох кольорах, за основу беруть бежевий, білий чи молочний. Ефектним та стилістично виправданим рішенням стане покупка меблів із глянсовою поверхнею. А ось світильники повинні зливатися з навколишнім оточенням і забезпечувати розсіяне освітлення.

Стиль мінімалізм в інтер'єрі вітальні

Зал або вітальня у мінімалістичному стилі – це простота та зручність. Необов'язково обмежуватися нудною чорно-біло-сірою палітрою, дизайнери дозволяють додавати більш виразні природні відтінки блакитного, бежевого, використовувати пару яскравих предметів декору.

Відмовтеся від громіздких крісел та диванів. Привчіть себе використовувати меблі зі шкіри або дерева, з гладкою поверхнею та блискучою текстурою, модульні конструкції. Не влаштовуйте бібліотеку, домашній офіс або антикварну лавку з вітальні. Стиль мінімалізм - це виключно потрібні речі, і це стосується всього.

Продумайте дизайн вітальні до дрібниць, щоби кімната буквально заряджала вас позитивною енергією. Збережіть відкритий простір, не подрібнюйте його на дрібні ділянки. Якщо вийде, зробіть великі вікна і завішуйте їх тільки вечорами та ночами.

Ідеальний стиль для малогабаритних квартир
Ідеальний стиль для малогабаритних квартир

Вставте шафи, закріпіть телевізор на стіні, а ТВ-тумбу під ним. До речі, всередині та на ній міститься безліч речей.

Мінімалізм в інтер'єрі великої та маленької кухні

Кухня у стилі мінімалізм – уособлення порядку та чистоти. Жодних столових приладів, контейнерів, мікрохвильових печей та кавоварок на виду. Все закрито і чекає свого часу. Вас оточують цегла, натуральний камінь та дерево, хромовані та скляні деталі, прості та максимально місткі гарнітури. Відтінки бежевого та білого кольорів розбавлені коричневими та сірими.

Сам стиль полегшує вам щоденне прибирання: сталь, пластик, скло не вимогливі до догляду. Також виробляється звичка не залишати на поверхнях тарілки, чашки, всілякі баночки. Миєте і відразу відправляєте назад за дверцята.

Одним із квітів у мінімалізмі завжди має бути білим
Одним із квітів у мінімалізмі завжди має бути білим

Можна обробити гладкими стіновими панелями, шпалерами, що миються, акриловою штукатуркою, стеклохолстом. Ідеальна підлога – глянсова наливна, у квартирі-студії безпрограшно виглядає різнорівнева конструкція, що акуратно виділяє на загальному тлі обідню зону.

Для маленької кухні в стилі мінімалізм особливо важливо правильно підібрати дизайн меблів та розташувати її.

Ділимося порадами:

  1. Зробіть робочі поверхні непомітними в інтер'єрі. Чітко продумайте розміщення, щоб легко діставати прилади, продукти, пересуватися.
  2. Ще одна "фішка" стилю мінімалізм - комфортна система відкривання/закривання шафок. Рельєфні фасади, відкривання при натисканні, металеві лаконічні ручки або їх повна відсутність - це зручно і виглядає оригінально.
  3. У салонах та на сайтах звертайте увагу на одноманітні, матові, гладкі стільниці та фасади. Шукайте вироби з акрилу, пластику, ненатурального каміння.
  4. Не наголошуйте в інтер'єрі на витяжці. Нехай вона теж зливається зі станом.
  5. Купуйте гарнітури одного кольору або двох контрастних. У другому випадку елементи одного відтінку розміщують зверху, а іншого – внизу.

Який декор є доречним на кухні, повністю виконаній у стилі мінімалізм? Як правило, не обходиться без незвичайних ламп, абстрактних картин, лаконічних настінних годинників, фруктових та квіткових композицій, рослин у горщиках.

Втілення мінімалізму в інтер'єрі спальні

Кімната для сну має бути просторою, затишною, добре освітленою, оформленою в теплих, спокійних тонах. Безпрограшні рішення – комбінація білого та сірого, бежевого та бузкового кольорів.

Мінімалізм – це не нудні кольори
Мінімалізм – це не нудні кольори

Стиль дозволяє пробувати новинки меблевої індустрії – моделі-трансформери, але у спальні краще користуватися звичайним широким ліжком та функціональними тумбочками. Нудно? Використовуйте великий футон або характерне для японського стилю ліжко-подіум. Якщо є вільне місце, ставлять туалетний столик та стілець. Для одягу, головних уборів, сумок організують окрему вбиральню. Шафа, дзеркало та світильники нерідко вмонтовані у стіну. Які самі стіни?

У спальні вони різні! Дизайн-проекти передбачають наявність акцентної поверхні з дерева або його імітації, однотонної фактурної штукатурки, пластику, цегли. Текстилю в мінімалізмі небагато, але він додає комфорту: нейтральний килимок біля ліжка, однотонні рулонні штори або «повітряні» фіранки, незвичайне покривало та декоративні подушки, постільна білизна, яка вносить пожвавлення у дизайн інтер'єру.

Ванна та туалет у стилі мінімалізм

Сувора та стримана обстановка – ось основний орієнтир. Двох базових кольорів не може, як і квіткових принтів, орнаментів, барельєфів, розписів. Найбільш відповідні облицювальні матеріали – метал, деревина та скло. На підлогу укладають плитку.

Красиво, функціонально та комфортно
Красиво, функціонально та комфортно

Банне приладдя рекомендують зберігати на компактних полицях з дверцятами-ролетами, рушники – металевими кріпленнями. Якщо ви любитель приймати ванну і не обійдетесь душовою кабінкою, оберіть найпростішу модель, без надмірностей.

Вивчіть асортимент унітазів, у продажу з'явилися ультрасучасні вироби, які займають дуже мало місця. Не забувайте, що мінімалізм і напівтемрява несумісні. Якісне освітлення стане в нагоді і в маленькій ванній кімнаті.

Як облаштувати дитячу

Мінімалістичний дизайн допоможе сім'ї з двома дітьми. За рахунок багатофункціональних меблів ви заощадите дорогоцінні метри. Використовуйте в інтер'єрі підвісні шафи, двоярусні ліжка, подіум з висувними полицями для зберігання білизни, іграшок.

Стіни фарбують світлою фарбою або обклеюють однотонними шпалерами, щоб малюки за бажання могли самі їх розфарбувати.

Дитяча для двох підлітків
Дитяча для двох підлітків

Дитяча в стилі мінімалізм не потребує великої кількості меблів. Комод, ліжко, стілець, стіл – і більше нічого. Набагато важливіше «викроїти» для дитини простір для творчості та ігор.

Свій кабінет удома

Усі приміщення у стилі мінімалізм мають бути впорядкованими, а домашній офіс – подвійно. Кожна деталь – на своєму місці, при цьому інтер'єр не безликий. Обов'язково надавайте йому особливості за допомогою пари-трійки «розмовляючих» дрібниць: постера, екранної заставки на моніторі, унікальної клавіатури та миші, щоденника і т.д.

Як оформити вікна, залежить від розміщення столу та самої кімнати, вашої професії, захоплень та характеру. Одних гарний краєвид надихає, інших відволікає від роботи. Іноді сонячні промені зігрівають і заряджають енергією, а буває, що засліплюють, заважають зосередитися. Тримайте жалюзі або рольштори напоготові.

Ідеальний, світлий домашній офіс – сучасна актуальність
Ідеальний, світлий домашній офіс – сучасна актуальність

Центральне місце в інтер'єрі займає стіл. Відмовтеся від звичних громіздких конструкцій, тим більше якщо працюєте на ноутбуці, планшеті. Виберіть сучасний стіл у стилі мінімалізм із вбудованими відсіками або обмежтеся однією стільницею із скринькою, яку нескладно прикріпити до стіни. Варіантів із унікальним, практичним дизайном вистачає. Не бійтеся експериментувати.

Будинок у стилі мінімалізм – який він?

Як виявляє себе стиль мінімалізм в інтер'єрі, поговорили, саме час звернутися до екстер'єру. Цей напрямок дизайну не дарма завоювало популярність в архітектурі. Сьогодні багато хто воліє будувати саме мінімалістичні котеджі.

Мінімалізм – як архітектурний стиль
Мінімалізм – як архітектурний стиль

Чому? У стилю маса переваг:

  • Можна будувати із натуральних та штучних матеріалів, комбінувати їх. Велику роль грає функціональність матеріалу, а чи не вартість.
  • У дизайні поєднують горизонтальні та вертикальні лінії, вигнутих та діагональних практично немає. Класичний мінімалізм передбачає створення плоского даху, він підходить для організації тераси, лаунж-зони, оглядового майданчика.
  • За рахунок природної колірної гами будинок в стилі мінімалізм добре вписується в будь-який ландшафт. Для різноманітності дозволяють додавати зелені, бежеві та фіолетові відтінки.
  • Сучасний мінімалістичний котедж виглядає стильно та відомо. У його основі – оригінальна конструкція, що складається із геометричних фігур. Ви побачите паралелепіпеди, кулясті та трапецієподібні форми, куби.
  • Однаково популярні одноповерхові та багатоповерхові будинки. Перший варіант коштує недорого, і теж виглядає гармонійно. Другий – дозволяє реалізувати нестандартні рішення у дизайні.
  • Багато площі відводиться склінню. Панорамні вікна та скляні перегородки притягують сонячне світло, зорово розширюють простір.

Всередині котеджі в стилі мінімалізм просторі, добре освітлені, з функціональними меблями та однотонним оздобленням.

У приміщенні має бути красиво, модно та просторо
У приміщенні має бути красиво, модно та просторо

Немає ні натяку на захаращеність, розмаїтість декору та принтів. Кімнат мало, зате є десь розвернутися, і інтер'єр виконаний в єдиному стилі.

Схожі стилі та відмінності від класичного мінімалізму

У чистому вигляді мінімалізм є рідко, особливо в малогабаритних квартирах. Звідси виникає плутанина у стилях. Давайте разом розбиратись у деталях.

Софт-мінімалізм

Це більш приваблива та затишна обстановка: теплі тони, пом'якшені лінії, приємні текстури. Білий, бежевий та пісочний відтінюють темним коричневим або сірим. В оформленні проглядаються елементи електичного стилю.

Еко-мінімалізм

Напрямок дизайну, заснований на застосуванні виключно екологічно чистих матеріалів. Використовують деревину різних порід, природні види каменю, кераміку, декоративну штукатурку та скло. За містом обов'язково облаштовують зелений газон, встановлюють на даху котеджу сонячні батареї, вирощують квіти. Включають в інтер'єр та інтер'єр ніжні салатні, смарагдові та блакитні тони.

Для мінімалізму підійдуть приглушені сірувато-зелені відтінки
Для мінімалізму підійдуть приглушені сірувато-зелені відтінки

У квартирі намагаються обходитися без фіранок, створюють живі стіни, прикрашають усі приміщення квітами та зеленню, тематичним декором.

Скандинавський мінімалізм

Основа та «вишенька на торті» дизайнерських проектів у цьому стилі – переважання в обробці дерева, причому з різними текстурами. Дуже багато уваги приділяють освітленню: панорамне скління, поверхні, що відображають, встановлена по всьому периметру підсвічування, вільний простір. Обов'язково є декор у вигляді фігурок зі скла, теплих пледів з традиційними візерунками.

Японський мінімалізм

Це монохромне оздоблення, прості форми, наявність деревних та темно-сірих відтінків, встановлена по всьому периметру будинку підсвічування. Котеджі у стилі японський мінімалізм – прямокутні.

За прямокутною формою, білим або чорним кольором криється надзвичайна функціональність
За прямокутною формою, білим або чорним кольором криється надзвичайна функціональність

Інтер'єр – елегантний та аскетичний. У ролі зонуючих інструментів виступають скляні перегородки, дерев'яна обшивка, металеве рейкове оздоблення. Ще одна відмінна риса – різнорівнева підлога. Меблі максимально прості і дозволяють сконцентруватися на духовному, а не матеріальному.

Хай тек

Різновид мінімалізму. Класичний та високотехнологічний стилі поєднують стримана палітра кольорів та правильні геометричні форми. Різниця полягає в матеріалах і ставлення до техніки. Класичний мінімалізм – це натуральні матеріали та приховані від очей прилади, а хай-тек – вільне застосування синтетики та демонстрація високих технологій, це виявляється навіть у виборі меблів. Без трансформерів нікуди.

Мінімалізм як стиль життя: з чого почати, і в чому плюси

Мінімалізм – не просто стиль в архітектурі та дизайні інтер'єру, це спосіб життя. Багато хто не витримує сучасного скаженого ритму і сходить з дистанції. А деякі й у самий розпал розуміють, що немає сенсу кудись тікати. Потрібно зупинитися і щось змінити, щоби остаточно не втратити себе. Мінімалізм допомагає зазирнути всередину та набути гармонії.

Спрощення життя у всіх його аспектах
Спрощення життя у всіх його аспектах

Як розпочати шлях до нового, мінімалістичного способу життя? Поступово освоювати нові правила:

  • Позбавлятися старих і непотрібних речей. Припинити просто так, безцільно купувати інші.
  • Оточувати себе предметами, що виконують безліч функцій.
  • Не намагатися одночасно досягти всіх цілей. Виділити головну та забути про інші, доки не реалізували цю.
  • Приділяти час близьким, дорогим людям, хобі, отримувати задоволення від простих моментів, а не зациклюватись на матеріальному.
  • Влаштовувати стовідсотковий відпочинок від сучасних гаджетів. Вимикати інтернет, смартфон, інші прилади на день та насолоджуватися природою, спілкуванням чи тишею.

Багато лайфхаків та докладної інформації про мінімалізм можна знайти у відомій книзі блогера Ріджіни Вонг «Речів – менше, життя – краще». Вона впевнена, позбавившись зайвих речей, ви точно відчуєте полегшення і зрозумієте: щастя – у дрібницях, і ви навчитеся ці приємні дрібниці помічати. З чого почати? Зі свого будинку чи квартири!

Поламані та зайві меблі, сотні вже непотрібних зошитів та блокнотів, рамочок, статуеток, предметів гардеробу змусять по-новому подивитися на простір. Виявляється, у вас стільки вільного місця, яке можна заповнити справді приємними та корисними речами! На цьому сюрпризи мінімалізму не закінчуються.

Відкрийте шафу з одягом, вивалить на підлогу або ліжко весь вміст і спокійно розберіться з кожною річчю. Як подобається, підходить за розміром, часто носите? Якщо хоч на одне запитання відповіли негативно, сміливо позбавляйтесь її! Так ви перегляньте своє ставлення до походів по магазинах.

Мінімалізм - перетворення, яке повинні пройти люди, які вирішили жити відповідно до цього духу
Мінімалізм - перетворення, яке повинні пройти люди, які вирішили жити відповідно до цього духу

Погодьтеся, багато хто купує окуляри, туфлі, книги просто, щоб лежало. До деяких екземплярів насправді руки так і не доходять, вони припадають пилом на полицях. Навіщо? Завдяки інтер'єру, оформленому в стилі мінімалізм, ви зберігатимете в секціях і нішах, на відкритих полицях тільки дійсно потрібне. Зайве відразу викликатиме дисгармонію і бажання зробити прибирання. Поступово корисна звичка перейде і на всі життєві сфери: стосунки, здоров'я, фінанси та кар'єру.

Пам'ятайте, що багато вже застаріло, приносить негативні емоції та спогади, взагалі не використовується. Але воно займає місце в інтер'єрі та ваших думках. Витрачені гроші – ніщо, порівняно з хаосом та відсутністю зовнішньої та внутрішньої свободи. Підкреслимо: стиль мінімалізм - не відмова від мирських насолод і життя в бідності. Навпаки! Це шлях до гармонії, впорядкованості, радості від чогось ціннішого, ніж дорогий столовий сервіз, картина, ліпнина на стелі, золочені ніжки на стільці. Мінімалізм – своєрідне джерело сил та натхнення.

Більше проектів у стилі Мінімалізмдивіться у нашому Магазині ідей та інтер'єрів. Дивіться приклади реалізованих проектів. Вибирайте спеціаліста. Консультуйтесь безкоштовно. Якщо потрібна допомога — готові допомогти.

Підбиваємо підсумки

  1. Мінімалізм - не такий простий і нудний стиль інтер'єру, як здається на перший погляд.
  2. Цей напрямок дизайну почав формуватися ще в 20-х роках минулого століття і продовжує розвиватись зараз. Воно стає все більш функціональним та привабливим для сучасних людей.
  3. Мінімалізм, як і інші стилі, має низку особливостей. Познайомтеся з ними, перш ніж починати робити ремонт.
  4. Мінімалістичні інтер'єри спочатку більше підходять для просторих котеджів, квартир у новобудовах та студій. Але навіть в однокімнатній або малогабаритній квартирі можна використовувати принципи оформлення, характерні для цього стилю. Простір буквально зміниться на очах.
  5. Інтер'єр витриманий у спокійній, ненав'язливій колірній палітрі з 1-2 яскравими акцентами.
  6. Оздоблення в стилі мінімалізм - це акуратність, елегантність, недорогі натуральні матеріали та відтінки.
  7. Меблі та текстиль відрізняються лаконічністю, вони без візерунків та принтів. Широко застосовують меблі-трансформери, обходяться тільки дійсно потрібними предметами.
  8. Декору мінімум, він не відволікає від загальної обстановки, дарує спокій та умиротворення.
  9. У кожній кімнаті стиль розкривається по-своєму, але він точно органічно впишеться в обстановку вітальні, дитячої, спальні, кухні і навіть крихітних передпокою, ванни та туалету. Скористайтеся невеликими хитрощами – і насолоджуйтесь порядком, комфортом.
  10. Заміські будинки в стилі мінімалізм мають велику кількість переваг. Їх легко дізнатися за формою, кольорами, матеріалами та іншими особливостями.
  11. Цей напрямок дизайну має свої різновиди: софт-мінімалізм, еко-мінімалізм, скандинавський і японський мінімалізм, хай-тек. Кожне має схожі з класичним мінімалізмом риси та відмінності від нього.
  12. Стиль мінімалізм – більше, ніж архітектура та дизайн інтер'єру. Це ціла філософія, спосіб життя, можливість знайти внутрішню гармонію, позбутися зайвого та знайти своє джерело сили.

Рекомендуємо прочитати

Ще наприкінці статті ми вирішили поділитися кількома статтями, які допоможуть вам ширше вивчити тему: